Bezelye İlkbahar mevsiminin son ayı itibariyle yaz aylarının sonuna kadar tüm market ve pazarlarda bulunan bir besindir.
Bezelye İlkbahar mevsiminin son ayı itibariyle yaz aylarının sonuna kadar tüm market ve pazarlarda bulunan bir besindir. Bezelye, yaz mevsiminin lezzetli sebzelerinden olup yaz aylarında tüketilir. Aynı zamanda yazın aldığınız bezelyeyi ayıklayıp buzluğa attığınızda kış mevsiminde de tüketebilirsiniz. Sulu yemeklerin gözbebeği bezelye, etli olarak yapılacağı gibi zeytinyağlı olarak tercih edilebilir. Lezzetinin yanı sıra sağlığa birçok faydası bulunmaktadır. Bezelye içerisinde A, B, C, K ve B9 vitaminleri, kalsiyum, potasyum, magnezyum, demir, folik asit ve diyet lifi ihtiva eder. Besin değeri açısından zengin olan bezelye, kalori değeri bakımından da oldukça düşük olup besleyici ve tok tutan besinler arasında yer alır.
Bezelye Meyve mi Sebze mi?
Botanik olarak, fasulye, bezelye ve yeşil meyve değil sebze olarak kabul edilir.İçinde tohum olan her şey aslında meyvedir bu nedenle bezelye de meyve olarak tanımlanır
Bezelye Hangi Mevsimde Yetişir?
Yaz mevsimine ait olan bezelye, baklagiller familyasına mensuptur. Bezelye, yaz mevsimine yakın ilk olarak Mayıs ayında hasat edilir. Yaz mevsimi boyunca hasat edilmeye, yani tarladan toplanmaya devam edilir. Mayıs, Haziran Temmuz ve Ağustos aylarında marketlerde ve pazarlarda satışa çıkarılır.
Bezelye yaz mevsiminin lezzetli baklagillerindendir. İlkbahar mevsiminin son ayında hasadı yapılan bezelye tüm yaz ayları boyunca hasat edilmeye devam edilir. Yaz aylarında piyasaya çıkarılan bezelyeyi, Mayıs ayından Ağustos ayına kadar tüm market ve pazarlarda bulmanız mümkündür.
Bezelyenin Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Hızlı Kilo Vermeyi Sağlar
Bezelye içerisinde bolca diyet lif bulunur. Aynı zamanda bezelyenin kalori değeri de oldukça düşüktür. İçerisindeki diyet lifler sayesinde metabolizmayı hızlandırarak hızlı kilo vermeye yardımcı olur.
Bağışıklığı Güçlendirir
Bezelye güçlü bir antioksidan kaynağı olup bağışıklığı güçlendirir. Ayrıca bezelye tüketimi, grip nezle, soğuk algınlığı gibi gribal enfeksiyonlara karşı vücudu muhafaza eder. Vücuda dinçlik, canlılık kazandırır.
Kötü Kolesterolü Düşürür
Bezelyede, niasin ve B vitamini bulunur. Niasin isimli madde vücuttaki, kötü kolesterol seviyesini düşürmede etkili bir elementtir. Aynı zamanda bezelyede bulunan Niasin ve B vitamini kolesterolü dengelemeye de yardımcıdır.
Kalp Sağlığını Korur
Bezelye kalp sağlığını da korumaktadır. İhtiva ettiği C vitamini ve potasyum kalp sağlığı için mühim önem taşır.
Kanser Hastalığını Önler
Bezelye içerisindeki antioksidanlar sayesinde, vücuttaki kanser hücrelerine karşı savaş açar. Ayrıca saponin adlı madde içerdiğinden dolayı, kanser hücrelereinin büyümesini ve yayılmasını önler. Düzenli olarak bezelye tüketerek çağımızın vebası kanser hastalığı riskini azaltabilirsiniz.
Cilt Sağlığını Korur
Bezelye anti-aging yani yaşlılık önleyici bir özelliğe sahiptir. Bunun yanı sıra bezelye ; kateşin, karotenoidler, flavonoidler gibi cilt sağlığı için önemli olan bileşenler içerir. Bezelye tüm bu bileşenler sayesinde cildi dış etmenlere karşı korur ve cildi yenileyerek cilt kırışıklığını geciktirir.
Üst Solunum Rahatsızlıklarını Tedavi Eder
Bezelyenin bir diğer faydası mevsimsel alerjilere karşı vücudu korumasıdır. Bezelye tüketimi, mevsimsel alerjiler de dahil olmak üzere, saman nezlesi, polen alerjisi ve astım gibi üst solunum hastalıklarına karşı tedavi edici özelliğe sahiptir.
Sindirimi Kolaylaştırır
Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini düzenleyen bezelye, bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Güzel ve hızlı çalışan bağırsak ise, kabızlık probleminin ortadan kalkmasına sebep olur. Düzenli olarak bezelye tüketimi kabızlığın önlenmesine yardımcı olur.
Enerji Verir
Bitap düşmüş vücudun canlanması ve enerji kazanması için bezelye önemli bir rol oynar. Düzenli olarak bezelye tüketimi, yorgunluğu gidererek kişiye enerji vermektedir.
Demir Eksikliğini Giderir
Demir eksikliği olan kişilerin sık sık bezelye tüketmesi gerekir. Bezelye içerisinde çok yüksek miktarda demir ihtiva eder. Yaz mevsiminde düzenli olarak haftada bir kez bezelye tüketerek, vücuttaki demir oranını çoğaltabilirsiniz.
Göz Sağlığını Korur
Lutein, karotenler, zea-ksantin maddeleri göz sağlığı için önemli olan bileşenlerdir. Bezelye de bu bileşenler ve A vitamini bakımından zengin bir besin olduğundan göz sağlığını korumaktadır. Bezelye, içerisinde bulunan bu maddeler sayesinde; gözün görüşünü kuvvetlendirir, ve katatrakt gibi göz rahatsızlıklarının oluşumunu önlemektedir.
Bezelyenin Zararları Nelerdir?
Bezelye sağlığa zararı olmayan ancak aşırı tüketime kaçıldığında vücutta yan etkilere sebep olan bir besindir.
Bezelye oksalat isimli madde üretir. Bezelyenin vücuda girmesiyle birlikte oksalat maddesi vücuttaki kalsiyum emilimini engellemektedir. Bezelye tüketirken çok aşırıya kaçılmaması gerekir.
Bezelye karbonhidrat açısından yüksek bir besindir. Bezelye fazla tüketildiğinde, vücut da fazla karbonhidrata maruz kalır. Karbonhidratlı yiyecekler ise vücuda ağırlık yapar, yorgunluğa ve uyku hissine sebep olur. Bu sebeple bezelyeyi fazla tüketmemek gerekmektedir.
Bezelye haddinden fazla tüketilirse böbrek hastalarına ve böbrek taşı olan kişilere de zarar verebilir.
Hamile ve bebeğini emziren kadınlar, bezelyeyi çiğ olarak tüketmemelidir. Bezelyeyi iyice piştikten sonra aşırıya kaçmadan yemelidirler.