Balkabağı Sebze mi Yoksa Meyve mi Kış Sebzesi mi Yaz mı

16 Haziran 2021
0 Yorum
balkabagi sebze mi yoksa meyve mi kis sebzesi mi yaz mi

Balkabağı Cucurbita ailesine ait bir sebzedir.

Balkabağı Cucurbita ailesine ait bir sebzedir. Ülkemizde genellikle tatlı yapımında kullanılan balkabağı bazı ülkelerde yemek olarak da tüketilmektedir. Besin açısından oldukça zengin olan balkabağının içeriğinde demir, potasyum, sodyum, magnezyum, kalsiyum, protein ve fosfor gibi mineraller bulunur. Aynı zaman da A, B1, B2, B3 ve C vitaminlerini içerir.

Balkabağı Meyve mi Sebze midir?

Balkabağı genellikle sebze olarak bilinir ancak tohum içerdiğinden botanik olarak meyve sayılır. Sebzeler ise yaprak, gövde, kök, soğan, çiçek ve yumru gibi bitkilerin yenilebilir kısımlarıdır. Balkabağı, bir balkabağı asmasının çiçekli kısmından geliştiğinden ve ayrıca tohum içerdiğinden, aslında bir meyvedir. Ancak toplumda sebze olarak bilindiğinden balkabağından sebze diye bahsedeceğiz.

Balkabağı Hangi Mevsimde Yetişir?

Balkabağı kış sebzesidir.Balkabağı genelde tatlısı yapılan çok lezzetli bir besindir. Hem hafif bir tadı vardır hem de çok besleyici içeriğe sahiptir. Kış mevsiminde özellikle Kasım ve Aralık aylarında hasat edilen balkabaklarını pazar tezgahlarında ve marketlerin sebze reyonlarında görmek mümkündür.

Balkabağı Ülkemizin çoğu yerinde yetişir ancak en yoğun bal kabağı yetiştiriciliği yapılan iller Sakarya, Afyonkarahisar, Ankara, ve Düzce’dir. Balkabağı, üç mevsim olmak üzere Sonbahar, İlkbahar ve Yaz aylarında ekilir. Ekim ayının ilk haftasında hasadı yapılan balkabakları, kesildikten sonra toprakta kalan kısmı bir hafta güneşte kurutulur. Bu işlem balkabağının daha sert ve lezzetli olmasını sağlar. Unutulmamalıdır ki balkabağı ne kadar sert olursa o kadar güzel olur.

Balkabağının Muhtşem 10 Faydası Nelerdir?

Vücut direncini arttırır;

C vitamini ve antioksidanlar bakımından zengin olan balkabağı kışın sıkça tüketilmesi gereken faydalı besinlerdendir. Hastalıklara karşı vücudun daha dirençli olmasını sağlar ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunur.

Üreme sistemini aktifleştirir;

Balkabağı içerisindeki vitaminler, mineraller sayesinde üreme sistemlerinin çalışmasına yardımcı olur.

Akne oluşumunu engeller;

Cilt sağlığı için oldukça önemli bir besin olan balkabağı cildin gençliğini ve esnekliğini sağlayan kolajen üretmesini sağlar. Balkabağı içeriğindeki niasin, riboflavin, B6 ve folat sayesinde cilt hastalıklarında özellikle akne şikayetlerine iyi gelmektedir. Cilt hücrelerinin yenilenmesini ve cildin kan dolaşımını arttırır.

Saç ve tırnak sağlığı içi önemlidir;

Balkabağı magnezyum, kalsiyum ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Böylece saç ve tırnak sağlığına yararlıdır. Saçların daha güçlü, sağlıklı ve parlak olmasını sağlar. Tırnakları güçlendirir ve kırılmasını önler.

Kanseri önlemeye yardımcıdır;

Balkabağına renk veren beta karoten maddesi açısından zengin olan balkabağı, vücuttaki toksinlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Aynı zamanda vücudu kanser hastalıklarına karşı korur.Yapılan araştırmalara göre balkabağının içerisindeki A vitamini ve antioksidanlar kanser hastalıklarının riskini azaltmaktadır. Bu yüzden kış mevsiminde bol bol balkabağı tüketilmelidir.

Kalp krizi riskini azaltır;

Balkabağı zengin potasyum içeriğine sahiptir. Bu sayede inme, felç ve kalp krizi riskini azaltır. Aynı zamanda böbrek kumu ve börek taşı oluşumunu önler, kemikleri güçlendirir. Ancak yüksek tansiyon hastalarının yeterli miktarda tüketmeleri tavsiye edilmektedir.

Uzun süre tok tutar;

Balkabağı yüksek oranda lif içerir. Bu lif kaynağı sayesinde balkabağı uzun süre tok tutar, kolesterol seviyesini dengeler ve sık sık idrara çıkartarak toksinlerin vücuttan dışarı atılmasını sağlar.

Cilt sağlığı için önemlidir;

Balkabağı içerisinde bolca E vitamini bulunur. Bu güçlü antioksidanlar sayesinde ciltte oluşan yaraların geçmesini hızlandırır, cilt hücrelerini yeniler ve cildi sıkılaştırır.

Kan şekerini dengeler;

Zengin besin içeriğine sahip olan balkabağı Tip 2 diyabet hastaları için çok faydalı ve besleyici bir besindir. Şeker hastalarının kan şekeri seviyesini dengeler.

Göz sağlığını korur;

Balkabağının içerisindeki zengin besinler görme kabiliyetini arttırır ve ilerleyen yaşlarda ortaya çıkabilen göz hastalıkları riskini azaltır.

Balkabağı Tüketmenin Zararları Var Mıdır?

Balkabağı yeterli miktarda tüketildiği taktirde zararı yoktur. Ancak fazla yenildiği zaman cilt renginin sararmasına neden olacaktır. Aynı zamanda çok fazla yendiğinde gaz problemi, ishal ve kabızlığa yol açacaktır.