Yemyeşil geniş yaprakları ve lezzetli tadıyla salataların vazgeçilmez sebzesi marul, kış mevsimi sebzelerindendir.
Yemyeşil geniş yaprakları ve lezzetli tadıyla salataların vazgeçilmez sebzesi marul, kış mevsimi sebzelerindendir. Marul sade olarak tüketilebildiği gibi çeşitli salataların içerisinde de tüketilebilir. Marul A, B, C, D ve E vitaminleri açısından zengindir. Aynı zamanda içerisinde kalsiyum, sodyum, bakır ve çinko bulunur. Zengin besin değerine sahip olan marul ayrıca güçlü bir antioksidan ve lif kaynağıdır. Lifli özelliği sayesinde kilo vermeye yardımcı olan marul diyet listelerinin başında yer alır. Bununla birlikte güçlü antioksidan özelliği sayesinde birçok hastalığa da şifa sağlamaktadır.
Marul Hangi Mevsimde Yetişir?
Marul kış mevsiminin taze yeşil sebzeleri arasındadır. Sonbahar mevsiminin Kasım ayında ilk hasadı gerçekleşir ve kış mevsiminin Şubat ayının sonlarına doğru hasat işlemi son bulur. Hasat edildikten sonra da Kasım’dan Şubat ayına kadar piyasaya sürülen marul, tüm kış ayları boyunca marketlerde, pazar ve manav tezgahlarında yerini alır.
Marul kış mevsimine özgü bir sebze olmasına rağmen günümüzde dört mevsim boyunca marketlerde ve pazarlarda bulunabilir. Tabii her sebzede olması gerektiği gibi marulun da zamanında ve mevsiminde tüketilmesi doğru olur. Yemyeşil yaprakları ve lezzetli tadıyla çoğu kişinin çok sevdiği marul kış mevsiminin taze sebzelerindendir. Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında marketlerde ve pazar tezgahlarında satışa sunulur. Tazecik marulu tüm kış ayları boyunca market, Pazar ve manavlardan satın alabilirsiniz.
Marulun Sağlığa Olan Faydaları Nelerdir?
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Marulun en bilinen faydası, kilo vermeye yardımcı olmasıdır. Diyet listelerinde bol miktarda marul yer alır. Bunun sebebi, marulun sindirim sistemine fayda sağlamasıdır. Ayrıca marul midede büyük bir yer kaplayarak kişiyi tok tutar. Böylece fazla kilolarından kurtulmak isteyenler sıklıkla marulu tercih ederler.
Ödem Attırır
Yüksek su oranına sahip olan marul, idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde vücuttaki fazla ödemin atılmasını sağlar. Ayrıca marul, fazla su içerdiğinden dolayı, susuzluğu giderir. Gün içerisinde yeterli su alınmadığında, böbreklerde kum oluşma riski artar. Gün içerisinde bol bol marul tüketerek böbrek sağlığınızı da koruyabilirsiniz.
Cilt Sağlığını Korur
Marul içerdiği A ve C vitamini sayesinde cilt sağlığını da olumlu etkiler. Cildin daha sağlıklı, parlak, pürüzsüz görünmesi için cilt C vitaminine ihtiyaç duyar. Ayrıca içerisindeki B vitamini sayesinde de akne ve sivilce oluşumunun önüne geçer. Daha çok soğuk havalarda kuruyan cildi nemlendirir ve cildin temiz parlak görünmesini sağlar.
Sindirimi Kolaylaştırır
Düzenli marul tüketimi, sindirim sitemini kolaylaştırır. Marulun içerisinde yüksek miktarda bulunan lif, kabızlık sorununa bir çare olur. Ayrıca şişkinlik, mide ağrısı ve gaz problemine de şifa olur.
Demir Eksikliğini Giderir
Marulda çok yüksek oranda demir bulunur. Demir eksikliği kişide kansızlığa yol açar. Marul tüketerek içerisindeki demir minerali sayesinde anemi yani kansızlık problemini giderebilirsiniz. Bununla birlikte kansızlık bazen tırnak dipleri kanamasına yol açar. Yine aynı şekilde düzenli olarak marul yiyerek tırnak dibi kanaması problemini kısa sürede iyileştirmeniz mümkündür.
Kalp Sağlığını Korur
Marul güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Düzenli marul tüketimi kolesterolü dengeler, ayrıca ihtiva ettiği antioksidanlar sayesinde damar tıkanıklığının önüne geçer. Böylece marul tüketerek kalp-damar sağlığını koruma altına alabilirsiniz.
Kanser Hastalığına Karşı Korur
Flavonoidler bakımından zengin olan marul, vücutta kanser hücrelerine karşı savaşır. Bol bol marul tüketmek, akciğer, boğaz, mide kanseri gibi kanser hastalıklarına karşı vücudu korumaya yardımcı olur.
Marulun Zararları Nelerdir?
Marulum sağlığa zararı yoktur. Ancak marul tüketirken aşırıya kaçılmamalıdır. Marul fazla tüketildiğinde kişide karın ağrısı, hazımsızlık, nefes darlığı hatta görme kaybına bile yol açabilmektedir.