Kavun yaz mevsiminin, tatlı, sulu, ve serinletici meyvelerindendir. Kavunun neredeyse %90’ını su oluşturmaktadır.
Kavun yaz mevsiminin, tatlı, sulu, ve serinletici meyvelerindendir. Kavunun neredeyse %90’ını su oluşturmaktadır. Bol su içeriği ve bal gibi lezzetli tadıyla, sıcak yaz günlerinde adeta ferahlatıcı bir etkiye sahip olan kavun, birçok kişi tarafından heyecanla beklenen meyvedir. Hoş kokulu ve lezzetli tadının yanı sıra kalori değeri düşük olup vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Kavun içerisinde A, B, C vitaminleri, potasyum, magnzeyum, demir, alfe-beta karotenleri, bakır ve folat içerir. Besin değeri açısından zengin olan kavun başta kalp-damar sağlığı, böbrek sağlığı ve cilt sağlığı olmak üzere birçok hastalığa şifa kaynağı olmaktadır.
Kavun Hangi Mevsimde Yetişir?
Kavun yaz mevsiminin en sevilen ve serin meyvelerindendir. İlk hasadı yaz mevsimine doğru yani Mayıs ayının sonlarında yapılır ve yaz mevsiminin son ayına yani Ağustos ayına kadar hasat işlemi devam eder. Mis gibi kokusu ve lezzetiyle birlikte yaz aylarında tezgahlarda yerini alarak satışa sunulur.
Yaz mevsiminin en güzel meyvelerinden olan kavun, yaz aylarında piyasaya sürülür. Yaz mevsimine son bir ay kala Mayıs ayında hasat edilmeye başlanır, Ağustos ayına kadar da hasat işlemine devam edilir. Mayıs, Haziran, Temmuz ve Ağustos ayı da dahil tüm yaz ayları boyunca market ve pazarlarda satışa çıkarılır. Bal gibi tatlı ve lezzetli kavunu yaz ayları boyunca market reyonlarında ve Pazar ve manav tezgahlarında bulabilirsiniz.
Kavun Meyve Mi Yoksa Sebze Mi?
Kavun mis gibi kokuya ve tatlı bir tada sahip olup yaz mevsimine ait bir meyvedir. Bazı kişiler kavunun bir sebze olduğunu düşünür. Ancak kavun ince kabuğa, sulu ve sert tohumlara sahiptir. Bir besinin meyve veya sebze olup olmadığı besinin içerisindeki çekirdekten anlaşılır. Eğer tükettiğiniz şey çekirdekli bir yapıya sahipse meyvedir, çekirdeksiz ise sebzedir. Bu durumda kavun, tatlı ve sulu tadı ile birlikte çekirdeğe sahip olduğundan meyve olarak kabul edilir.
Kavunun Sağlığa Muhteşem 7 Faydası
Kalp-Damar Sağlığını Korur
Kalp-damar sağlığı için potasyum önemli bir elementtir. Kavunun içerisinde de bol miktarda potasyum bulunur. Kavunun içerisinde bulunan potasyum; kalp ritim bozukluğunun önüne geçer ve kalp-damar sağlığını korumaya yardımcı olur.
Göz Sağlığını Korur
Görme fonksiyonlarının daha da güçlenmesini sağlayan beta-karoten maddesi kavunda yüksek miktarda bulunur. Kavun içerisinde ihtiva ettiği beta-karoten sayesinde göz sağlığını korumaya yardımcı olur, görme kaybı, katarakt gibi göz rahatsızlıklarının önüne geçer.
Cilt Sağlığını Korur
Kavun vitamin, mineral ve yüksek oranda suya sahip olduğu için, düzenli tüketimde cildi canlandırır, cilde renk ve nem katar. Ayrıca kavun meyve olarak tüketildiği gibi cilt maskelerinin içerisinde de sıkça kullanılmaktadır. 1 adet kavunun içini ezerek bir kabın içerisine alın ve krem kıvamına gelene kadar süt ekleyerek karıştırın. Karışım krem kıvamına gelince cildinize uygulayın ve 1 saat cildinize nüfuz etmesini sağlayın. 1 saat ardından ılık su ili durulayın. Haftada bir defa bu maskeyi cildinize uygulayın. Bu cilt maskesi, cilt hücrelerini yenileyerek cilt kırışmalarının önüne geçer, cilde nem ve ışıltı kazandırır, sivilce ve akne probleminin kısa sürede geçmesine yardımcı olur.
Yanık Bölgesini İyileştirir
Kavunun bir diğer önemli faydası ise yanık yaralarını kısa sürede iyileştirme özelliğine sahip olmasıdır. Kavunu ezip, cildinizde yanık yarası olan bölgeye sürün. Birkaç gün boyunca yanık bölgeye kavun sürerek kısa bir zamanda yanığın kaybolduğuna şahit olabilirsiniz. Ayrıca yanık yarasının vermiş olduğu ağrı ve acıyı da dindirecektir.
Böbrek İltihaplanmalarını Giderir
Kavun düzenli olarak tüketildiğinde böbrek iltihaplanmasını tedavi eder. Kavun çekirdeğiyle birlikte tüketildiğinde böbrek iltihaplanmalarını temizler ve doğal olarak tedavi eder.
Uyku Problemlerini Giderir
Geceleri başını yastığa koyduğunda bir türlü uykuya dalamayan kişiler için kavun alternatif bir çözümdür. Geceleri yeterince uykusunu alamayan kimse, gündüz kendini bitkin, agresif ve sinirli hisseder. Akşam yemeğinden 1-2 saat sonra kavun tüketerek sinir sistemini gevşetebilir, geceleri rahat bir uyku çekmeyi sağlayabilirsiniz.
Bağırsakları Düzenli Çalıştırır
Kavun düzenli olarak bol bol tüketildiğinde bağırsakları harekete geçirir ve bağırsakların düzenli olarak çalışmasını sağlar. Sindirim sisteminin düzenli ve hızlı çalışması için kavun çekirdekleriyle tüketilmelidir. Çekirdekleriyle tüketilen kavun bağırsakları çalıştırdığı gibi kabızlık ve hazımsızık probleminin de önüne geçmesini sağlar.