Kereviz Ne Zaman Hangi Ayda Olur Hangi Mevsimin Sebzesidir

17 Haziran 2021
0 Yorum
kereviz ne zaman hangi ayda olur hangi mevsimin sebzesidir

Maydanozgiller familyasına mensup olan kereviz, sonbahar ve kış mevsiminde yetişir.

Maydanozgiller familyasına mensup olan kereviz, sonbahar ve kış mevsiminde yetişir. Kerevizin kendisi kadar kereviz çorbası, kereviz salatası ve kereviz yemeği de oldukça şifalıdır. Tam bir şifa deposu olan kereviz, A, B, C, D, E ve K vitaminleriyle birlikte kalsiyum, magnezyum, demir ve potasyum açısından zengindir. Ayrıca kereviz bol miktarda; lif, folik asit ve tiamin içerir. Zengin besin içeriğine sahip olan kerevizi hem çiğ hem de pişmiş olarak tüketerek sağlığa olan faydalarından yararlanabilirsiniz.

Kereviz Hangi Mevsimde Yetişir?

Maydanozgiller ailesine mensup olan kereviz hem sonbahar hem de kış mevsimine ait bir sebzedir. Sonbaharın Ekim aylarında hasat edilmeye başlanan kereviz Ocak ayının sonlarına kadar hasat işlemine devam edilir. Kereviz sonbahar ve kış aylarında piyasaya sürülerek market ve pazarlarda satışa çıkarılır.Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak aylarında tazecik kerevizi marketlerde, pazar ve manav tezgahlarında bulabilirsiniz

Kereviz iki mevsimde de yetişen bir sebzedir. İlk olarak sonbahar mevsiminin Ekim ayında hasat edilir ve Kasım, Aralık, Ocak aylarında da hasada devam edilir. Kereviz sonbahar ve kış mevsiminde tezgahlarda yerini alır. Aslında günümüzde dört mevsim boyunca kerevizi tazgahlarda görmemiz mümkündür. Fakat her sebzeyi zamanında tüketmek daha doğru ve sağlıklı olduğundan kerevizi de sonbahar, kış aylarında tüketmek gerekir.

Kerevizin Sağlığa Muhteşem Faydaları

Hızlı Kilo Vermeyi Destekler

Kerevizin en bilinen özelliği sağlıklı kilo vermeyi sağlamasıdır. Zengin besin içeriğine sahip olan kereviz kalori bakımından oldukça düşük bir sebzedir. Diyette olanlar ve fazla kilolarından kurtulmak isteyenler diyet listelerinde bol bol kerevize yer verirler. Kereviz çiğ olarak yenildiği gibi kereviz salatası ve kereviz yemeği olarak da tüketilebilir.

Cinsel Sağlığa Faydalıdır

Kereviz içerdiği vitaminler, selenyum ve antioksidanlar sayesinde cinsel sağlığı da olumlu etkiler. Sperm sayısını ve doğurganlığı arttırmaya yardımcı olan kereviz, kısırlığı da tedavi etmektedir. Aynı zamanda kerevizin içerisinde bulunan maddeler kadın ve erkekte cinsel arzuyu da arttırmaktadır.

İdrar Yolu Enfeksiyonlarını Önler

Kereviz idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Bu özelliğiyle birlikte vücuttaki ürik asidin de kaybolmasını sağlar. Böylece böbrek problemleri, sistit gibi şikayetlere biçare olur. Ayrıca kadınlarda sık görülen idrar yolu enfeksiyonlarını da engellemektedir.

Kanser Hastalığını Önler

Kereviz, günümüzün veba hastalığı olan kanser hastalığını önlemeye yardımcı olur. Kerevizin içerisinde luteolin adı verilen flavonoid maddesi vardır. Lutoelin maddesi, vücutta knser hücrelerinin oluşmasını engeller. Kanser hastalığı riskini en aza indirmesinin sebeplerinden biri de kerevizin güçlü antioksidanlara yer vermesidir.

İltihap Sökücüdür

Yüksek antioksidana içeriğine sahip olan kereviz, iltihap azaltıcı etkiye sahiptir. Kereviz; artrit, gut gibi eklem iltihaplarının, iltihabını azaltmak için en yararlı sebzeler arasındadır

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

C vitamini deposu olan kereviz, bağışıklığı güçlendirerek vücudu hastalıklara karşı dirençli kılar. Astım, bronşit gibi üst solunum hastalıklarının iltihabını azaltır. Ayrıca kereviz flavonoid adı verilen antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikallerle savaşarak bağışıklığı kuvvetlendirir.

Yüksek Kolesterolü Düşürür

Yapılan araştırmalara göre kereviz, phyhalide isimli bileşen içerdiğinden dolayı kan basıncını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte kereviz, yüksek kolesterolü de düşürmektedir.

Sindirim Sistemini Kolaylaştırır

Kereviz içerdiği yüksek oranda lif seviyesi sayesinde sindirimi kolaylaştırmaktadır. Kabızlık şikayeti olanlar kereviz tüketerek bu sorunlarından kurtulabilirler. Ancak kereviz yerken de aşırıya kaçılmamalıdır, aksi taktirde lifli bir besin olduğundan bu sefer ishale yol açabilir.