Ocakta Hangi Balık Yenir Ocak Ayı Balıkları Ve Sağlığa Faydaları

19 Haziran 2021
0 Yorum
ocakta hangi balik yenir ocak ayi baliklari ve sagliga faydalari

Her mevsimin kendine özgü birbirinden lezzetli balık çeşitleri bulunur.

Her mevsimin kendine özgü birbirinden lezzetli balık çeşitleri bulunur. Beyin için çok faydalı olan Omega3 ve  protein, kalsiyum, fosfor, selenyum iyot ile A ve D vitaminleri, B1,B3,B6,B9 ve B12 vitaminleri yönünden besleyici ve faydalı içeriğe sahiptir. Bütün balık çeşitleri birbirine benziyor olsa da aslında içerdikleri besin zenginlikleri açısından farklıdırlar. Mevsimine uygun taze balıklar tüketmek vücudumuzun hava değişikliklerinden olumsuz etkilenmemesi açısından çok önemlidir. Zamanında balık tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu mineral ve vitaminlerden faydalanabiliriz.

Her balık çeşidinin yağlandığı bir zaman vardır. Balıkların yağlandıkları dönem en taze ve lezzetli oldukları aylardır. Ocak ayında lezzetli olan balık çeşitleri; kefal, uskumru, hamsi, istavrit, palamut, tekir, çinekop ve kırlangıç balığıdır.

Ocak Ayında Hangi Balıklar Lezzetli Olur?

  • Kefal
  • Lüfer
  • Uskumru
  • Palamut
  • Tekir
  • Çinekop
  • İstavrit
  • Kırlangıç
  • Hamsi

Ocak Ayında Tüketilen Balıkların Faydaları Nelerdir?

Kefal;

Kefal balığı beyaz renkli, iri pullu ve bol kılçıklı yapıya sahiptir. Karadeniz, Marmara, Akdeniz ve Ege denizinde yetişir. Kefal balığı kış mevsiminin Şubat ayında yağlanır ve lezzetlenir. Beyin ve sinir sistemini güçlendirir, kemik gelişimine katkı sağlar. Hafızayı ve bağışıklık sistemini güçlendirir, göz sağlığını korur. Aynı zamanda hayvar da kefal balığının yumurtalarından elde edilmektedir.

Lüfer;

Lüfer balığı mavimtrak veya yeşilimtırak renki olup karın kısımları gümüş renklidir. Akdeniz ve Ege’de az görülen lüferler, çoğunlukla Karadeniz ve Marmara Denizi’nde yaşarlar. Lüfer balığı astıma yakalanma olasılığını ve kalp krizi riskini azaltır. Cildi güzelleştiren lüfer balığını mevsiminde düzenli tüketmek felç vakalarını da önleyecektir.

Uskumru;

Uskumru balığının sırtından aşağı inen yatay lekeli bantları vardır. Çoğunlukla Marmara bölgesinde yaşayan bu balıkların en lezzetli dönemi Ocak ayıdır. Uskumru balığı A ve K vitaminleri sayesinde göz sağlığını ve kemik gelişimi destekler. Karaciğer fonksiyonlarını arttırır. Aynı zamanda erkeklerde sperm hareketliliği arttırarak, çocuk sahibi olma olasılığını arttıran balıklar arasında yer alır.  

Palamut;

Palamut balığının baş kısmından sırtına uzanan siyah renkli şeritleri vardır. Genellikle sıcak ve ılık denizlerde bulunurlar. Palamutun zengin besin içerikleri sayesinde diş ve kemik sağlığını korur ve açık yaraların kapanma süresini hızlandırır. Cilde parlak görünüm katar ve saç dökülmesini azaltır. Potasyum içeriğyle, kan basıncını azaltır ve kolesterolü dengeler.

Hamsi;

Hamsi parlak ve büyük pullarla kaplıdır. Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde yaşayan hamsiler kılçıklı yenilebilen balıklardır. Ocak ayı taze hamsi için en ideal zamandır. Kalp krizi riskini azaltan hamsi içeriğinde bol miktarda bulunan magnezyum ve kalsiyum sayesinde diş ve kemiklerin gelişimine destek olur. İçeriğindeki iyot sayesinde vücudun tuz ihtiyacını doğal yoldan almayı sağlar. Sakinleştirici özelliği olan hamsi depresyonu giderir.

  Tekir;

Tekir balığı bıyıklı olup vücudu pembe ve kırmızımsı renklere sahiptir. Genellikle Akdeniz ve Ege’de yaşarlar. Antikansorejen içeriğiyle tüm kanserler koruyuculuk yaptığı gibi özellikle prostat kanser hastalığına karşı kalkan olur. Diyabet ve astım hastaları için önemli faydaları bulunur. İlerleyen yaşlarda ortaya çıkan osteoporoz yani kemik erimesine yakalanma riskini azaltır.

Çinekop;

Çinekop pulsuz bir balıktır. Karadeniz ve Marmara Denizi’nde yaşayan çinekopların en yoğun rağbet görülen zamanı Ocak ayıdır. Kemik gelişimi destekleyen çinekop balığı erkelerin sperm sayısını arttırır. Hafızayı güçlendirerek beyin fonksiyonlarını harekete geçirir. Sinir sistemi sağlığı için yararlıdır ve B12 eksikliğini giderir.

İstavrit;

İstavrit balığının vücutları füze şeklini andırıp pullu görüntüye sahiptir. Karadeniz, Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yaşarlar. Ocak ayında yağlı ve lezzetli olur. İstavrit balığı zengin  besin içeriğine sahiptir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, beyin fonksiyonlarını çalışmasına yardımcı olur ve hafızayı güçlendirir. Aynı zamanda hormon seviyesini düzenler ve metabolizmayı hızlandırır.

Kırlangıç;

Genellikle Akdeniz, Ege ve Marmara Denizi’nde yaşarlar. En yoğun rağbet gördükleri zaman kış mevsiminin Ocak ayıdır. Kırlangıç balığı vücuttaki hücreleri yeniler ve doku gelişiminde epey etkilidir. Hafıza kaybını azaltan kırlangıç balığı beyin fonksiyonlarının hareketliliğini arttırır. Aynı zamanda kalp ve damar sağlı için çok yararlıdır.