Balık içeriğindeki zengin yağsız proteinleri ve esansiyal yağ asitleri sayesinde bebeğiniz için çok faydalı bir besindir. Ek olarak balıktaki demir, kalsiyum, çinko ve magnezyum mineralleri bebeklerin fiziksel ve psikolojik gelişimine katkı sağlamakta
Balık içeriğindeki zengin yağsız proteinleri ve esansiyal yağ asitleri sayesinde bebeğiniz için çok faydalı bir besindir. Ek olarak balıktaki demir, kalsiyum, çinko ve magnezyum mineralleri bebeklerin fiziksel ve psikolojik gelişimine katkı sağlamaktadır.
Bebeklere Balık Ne Zaman Verilebilir?
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Aydın bebeklere balığın en erken bebek 8 aylık olduğunda başlanabileceğini ancak bebek 1 yaşına geldikten sonra başlamanın daha doğru olduğunu bildirmektedir.
Bebekler için en uygun balıklar şunlardır: Levrek, çipura, lagos, mırlan, mezgit, sinarit ve akya. Bebeğinize yedireceğiniz bu balıkların konserve ya da çiftlikte yetişenlerini değil de denizden taze tutulmuş olmalarına dikkat etmelisiniz.
- Bebeğinize yedireceğiniz balığın kılıçsız olarak seçilmesi önerilmektedir. Çünkü bu sayede boğulma ihtimalini ortadan kaldırmış olursunuz.
- Bebeğinize balığı yoğurt ile birlikte yedirebilirsiniz. Halk arasında yanlış bilinen bir şey balığın yanında yoğurt yemenin zehirlemeye sebep olmasıdır. Böyle bir durum söz konusu değildir. Bunun gerçeği ise şudur, yoğurtla birlikte verilen balık taze ise zehirlenme olmamaktadır. Bu yüzden eğer yoğurt vereceksiniz balığın tazeliğinden emin olmalısınız.
- Balığın önce kılçıklarını ayıklayın ve buğulama olarak pişirin. Sonrasında ise bebeğinize ufak lokmalar olacak şekilde yedirin.
- Bebeğinize vereceğiniz balık taze olmalıdır. Konserve balıktan kaçınmalısınız.
- Bebeğinize çinekop veya dil balığı gibi balıkları buğulama yöntemiyle pişirip yedirebilirsiniz.
- Bebeğinize vereceğiniz balığın taze olduğuna emin oldun. Eğer eminseniz balık yedikten sonra bebeğinize sütü de gönül rahatlığıyla verebilirsiniz.
- Bebekler balığı haftada en az 2 defa tüketmelidir. Bebeğin yaşına göre tüketmesi tavsiye edilen miktarlar şu şekildedir:
- Bebek 2 yaşına gelene kadar 30 gram yani bir kibrit büyüklüğündeki balık yeterli olacaktır.
- 2-7 yaş arasındaki çocuklar 45-50 gram yani 1,5 kibrit büyüklüğünde balık tüketebilir.
- İlkokula giden ve büyük çocuklar ise 60 gram yani 2 kibrit büyüklüğünde balık tüketebilir. Bu yaştaki çocuğunu balığı sevmiyorsa ona balık yağı takviyesi verebilirsiniz.
Bebeklere Balığın Faydaları Nelerdir?
Balık, bebeklerde büyümeye yardımcı olan protein açısından oldukça zengin bir besindir. Bu yüzden balıktaki protein sayesinde bebeğin vücudundaki kasları, dokuları, saç ve organların gelişimini destekleyebilirsiniz. Ayrıca balık bebeklerin bağışıklığını ve hormonal sistemlerini de güçlendirmeye yardımcıdır. Bu yüzden bebeğinizin tüketeceği protein oranına dikkat etmelisiniz. Bebeğinize düzenli olarak yedireceğiniz et, balık, süt, peynir ve yumurta sayesinde vücutlarında protein eksikliği gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.
- Balıkta bulunan zengin omega-3 yağ asitleri bebeklerin hem fiziksel hem de zihinsel gelişimlerine katkı sağlamaktadır.
- Balık etki kalp sağlığını arttırır.
- Balık bebeklerin göz gelişimine yardımcı olur ve gözleri hastalıklara karşı güçlendirir.
- Balıkta yer alan A,D,E ve K vitaminleri yağda çözünme özelliklerinden dolayı bebeklere iyi gelir.
- Balıktaki iyot insan vücudunda üretilmeyen bir mineraldir. Bu yüzden balık yiyerek vücudunuzdaki iyot seviyesini dengeleyebilirsiniz.
- Balıktaki esansiyel yağ asitleri bebeklerin hem beyin hem de göz gelişimlerine çok iyi gelmektedir. Ek olarak bu yağ asitleri kalp fonksiyonlarını iyileştirmek için de birebirdir.
- Balıkta yer alan D vitamini, demir, iyot, selenyum, magnezyum ve bakır bebeğin genel sağlığı için çok faydalıdır.
Bebeklere Balık Verirken Nelere Dikkat Etmelidir?
Bebeğinize ek besin olarak balık vermeden önce şu hususlara dikkat etmelisiniz:
- Bebeğinize dil balığı gibi suyun dibinde yaşayan balıkları yedirmemelisiniz.
- Bebeğinize vereceğiniz balığın kılçığı ayıklanması zor olan ince ve küçük kılçıklı hamsi, mercan ve sardalya gibi balıklardan seçmemelisiniz. Çünkü bu tür balıkları temizleseniz dahi içinde kılçık kalabilir ve bu da bebeklerde boğulmaya yol açabilir.
- Bebeğinize Ege ile Akdeniz balıklarını vermeniz tavsiye edilmektedir.
- Bebeğiniz 1 yaşından küçükse palamut, somon, uskumru ve ton balığı gibi içeriğindeki yüksek oranda yağ bulunan balıkları yedirmemelisiniz. Bu tür balıkları bebeğiniz 1 yaşına geldikten sonra tercih etmenizi öneriyorum.
Amerikan Pediatri Akademisi (AAP), hamilelik dönemindeki anne adayları ve karnındaki bebeklerin köpek balığı, kılıçbalığı ve uskumru gibi uzun yaşayan balıkları tüketmesini önermemektedir. Çünkü bu tür balıkların içerisinde uzun yıllar birikmiş ağır metal (özellikle civa) bulunmaktadır. ben de yaptığım kaynak taramalarım sonucunda ülkemizdeki denizlerde balıklarda bulunan cıva metali ile ilgili bir araştırma göremedim.
- Bebeğinize vereceğiniz balığı buğulama veya fırında pişirme yöntemi ile pişirmelisiniz. Bebeğinize kızarmış balık vermemelisiniz. Ek olarak yine buğulama veya fırında pişirdiğiniz balığı bebeğinizin çorbasına veya yemeğine katıp ezerek de yedirebilirisniz.
- Eğer bebeğiniz balık yemeyi sevmiyor ve reddediyorsa veya alerjisi mevcutsa doktorunuza danışarak balık yağı takviyesi tercih edebilirsiniz.