Orkide Ne Zaman Nasıl Budanır Yaprağından Nasıl Çoğaltılır

26 Haziran 2021
0 Yorum
orkide ne zaman nasil budanir yapragindan nasil cogaltilir

Orkide çiçeği evlerde, ofislerde en çok tercih edilen ve sevilen çiçekler arasında yer alır.

Orkide çiçeği evlerde, ofislerde en çok tercih edilen ve sevilen çiçekler arasında yer alır. Orkide, Salepgiller ailesinden olup ülkemizde de yetiştirilmektedir.  Tropikal ve ılıman bitkisi olan orkide kendiliğinden yetişir.  Orkide görüntü olarak son derece güzel ve zarif bir çiçektir.  Orkide çiçeği beyaz, pembe, mavi, kırmızı fuşya, eflatun renklerine sahip olup oldukça narin bir çiçektir. Güzelliğinin yanı sıra bulunduğu ortama pozitif enerji verir. Orkide bakımı kimisi tarafından zor denilse de aslında bakımı oldukça kolay bir çiçektir. Orkide güzel bakıldığında senede 2-3 kez çiçek verdiği gibi çiçekleri de oldukça dayanıklı olur. Bu makalemizde orkide bakımı nasıl yapılır?  Orkide sulaması, çoğaltması ve budaması nasıl yapılır? Bunlardan bahsettik.

Orkide Bakımı Nasıl Yapılır?

Orkidenin bulunduğu odanın sıcaklığı gündüzleri 23 derece, geceleri de 18 derece olmalıdır. Orkideniz bulunduğu yeri sevmiş ise oda sıcaklığındaki küçük değişimler orkidenizi etkilemeyecektir.

Orkide çiçekleri için nem oldukça önemlidir. Orkide saksınızı çakıl taşı ve su dolu kap içerisine oturtturun. Böylece altta kalan su çakılların altında olacak ve orkidenizin nemli olmasını sağlayacaktır.

Orkidenizin nemini arttırmak için bir başka yöntem ise günlük olarak su dolu sprey ile orkidenin yapraklarına su püskürtmek olacaktır.

Orkidenizi 4 ya da 7 günde bir sulayın. Yaz sıcaklarında daha fazla su isteyen orkide kış mevsiminde o kadar su istemez.  Dikkat etmeniz gereken orkidenizin toprağının hafifçe nemli olmasıdır.

Orkideler toprağı kurumadan sulanmayı sevmezler. Orkidenizi sulamak için su dolu kap içerisine saksınızı batırıp çıkarma yöntemiyle sulayabilirsiniz. Bir diğer yöntem ise musluğu açın ve orkidenizi suyun altında her tarafı ıslanacak kadar tutun ve aşağısından suyu tamamen süzülmesini bekleyin.

Narin çiçek orkide, güneşin direkt olarak kendisine gelmesini sevmez. Aydınlık ortamı seven orkide için en iyi yön doğu cephesidir.  Şayet orkidenizi konumlandıracağınız yer güney, batı cephe tarafı perde kullanarak orkidenin direk güneş ışığı almasını önleyebilirsiniz.

Orkidenizin çiçekleri döküldüğünde üzülmeyin. Yeniden çiçeklenmesi için 16 derecenin altında olan bir odada yaklaşık 15-20 gün kalmasını sağlayın. Bu süre zarfında geceleri düzenli olarak orkidenizin yapraklarını su dolu sprey ile su püskürtmelisiniz.

Orkide Budaması Nasıl Yapılır?

Orkide çiçeğiniz eskisi kadar çok çiçek açmadığında ölü kısımlardan kurtulması, şekilli büyümesi ve çiçeklenebilmesi için budanmalıdır.

Orkide budama işlemi orkidenizin sapının  kahverengine yakın bir renkte olduğu zaman yapılmalıdır.

Orkide çiçekler çok sık budanmamalıdır. Budama işlemini Eylül yahut Kasım aylarında yapılmalıdır. Bu aylarda orkideler dinlenme dönemindedirler. Orkidenizin bir dahaki çiçek açma dönemi öncesi budama işlemi yapıldığında hem kuvvetli hem de daha fazla çiçek açan bir orkideye sahip olabilirsiniz.

Çiçeğinizin yaprakları açtıktan bir süre sonra kuruyacaktır. Orkidenizin yaprakları kuruduktan sonra, kuruyan yapraklar orkidenin gövdesine yakın kısımdan temiz budama makasıyla kesilmelidir.

Orkidenizin kökünden çıkan dalları budamamalısınız. Çoğu kişi güzel görünmediğinden dolayı budamak isterler. Ancak köklerini budarsanız orkidenize zarar verir, çiçek açmasını engellemiş olursunuz.

Orkide Yavrusu (Keiki) Nasıl Bakılır?

Orkidenizi çoğaltıp daha güzel bir görüntü elde etmek için birkaç önerimizi sizinle paylaşıyoruz. Orkidelerin uç kısımlarında bulunan keiki denilen yavru orkideleri anaç orkideden ayırmanız gerekiyor. Bu yavru orkideler ilkbaharda kendini gösterir.  Kökleri olgunlaştıktan sonra farklı bir saksıya dikilmeye hazırdırlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken nokta yavru orkideleri dikeceğiniz toprağın geçirgen ,iri taneli ve gevşek yapıda olması gerekir. Şeffaf bir saksı içerisinde ışık alan ve ferah bir yerde olmasına özen göstermelisiniz. Tabi yavru orkideler daha hassa oluğu için güneşi görmemesi gerekir. Düzenli bir şekilde sulayıp sevgiyle bakmalısınız. Küçük saksılara alıp keiikiler kök verip geliştikçe büyük saksıya geçilmelidir. Topladığınız yavru orkideleriniz köklerinden en az iki yaprak bulunması gerekir. Yoksa yavru orkideniz olgun orkideye dönüşmesi mümkün olmayacaktır. Bunları uyguladıktan sonra orkideniz çiçek vermek için hazırdır.

Orkidelerinizin keiki üretme sürecini hızlandırmak için orkidelerinizi evinizin karanlık bir köşesine alarak 1 ay boyunca sulamamanız gerekir. Bu süreçte orkide, keiki üretmeye başlar. Ancak bazen bu yöntem istenilen sonucu vermeyedebilir. Kendiniz deneyerek tecrübe edebilirsiniz.

Orkide Ne Zaman Sulanmalıdır?

Orkide bakımında en önemli husus orkideyi sulama işlemidir. Orkideyi sulama tekniği diğer salon çiçeklerinden farklıdır. Nasıl sulanmasını bilmeden orkidenizi suladıysanız orkideniz zarar görür. Orkidenize hem yıllar boyunca bakmak hem de sağlıklı büyümesinin istiyorsanız sulama işlemine dikkat etmelisiniz. Sulama işlemi saksınızın boyutuna göre değişebilir. Orkide çiçeği 2 şekilde sulanabilir.

Daldırma yöntemi ile orkide sulama:

  • Bu yöntemde su dolu bir kova içerisinde orkide saksınızı batırıp çıkarmalı birkaç defa böyle tekrar etmelisiniz.
  • Suyun ısısı oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Kovanın içerisine doldurduğunuz su oranı saksıyı batırdığınızda yarısına kadar gelmelidir.
  • Tüm toprak ıslandıktan sonra saksıyı kaldırıp akan suyun süzülmesini bekleyin.
  • Orkidenizi saksı altlığının üzerine koyun.
  • Gün içerisinde kontrol edin eğer saksı altlığında su birikmişse suyu boşaltın. Birkaç gün böyle devam edin.
  • Orkideniz için daldırma tekniği kullanacaksınız kovanın içerisindeki suyu yalnızca orkide için kullanın. Evinizde bulunan diğer çiçekleri kova içerisine daldırdıktan sonra orkideyi de batırırsanız, şayet bitkilerde hastalık varsa birbirine geçebilir.

Dökme yöntemi ile orkide sulama:

Bu yöntem de ise Orkidenizi normal çiçek sular gibi çiçek sulayıcıyla yahut pet şişeyle sulanır. Orkidenizi suladıktan sonra toprağın tamamının ıslandığından emin olun. Fazla su dökerseniz yahut az sularsanız orkideniz orkidenizin ömrünü kısaltmış olursunuz.

Yukarıda belirttiğimiz sulama yöntemlerinin dışında birkaç günde bir su dolu sprey ile orkidenin yapraklarına su püskürtmelisiniz. Orkidenin yapraklarına su püskürtmek çiçeğinizin ömrünü daha da uzatacaktır.