Sararmış Brokoli ile Ne Yapılır Nasıl Değerlendirilir

1 Temmuz 2021
0 Yorum
sararmis brokoli ile ne yapilir nasil degerlendirilir

Kış mevsimi sebzelerinden olan brokoli, besin değeri bakımından harika bir sebzedir.

Kış mevsimi sebzelerinden olan brokoli, besin değeri bakımından harika bir sebzedir. Sağlığımız için çok yararları bulunan brokoli yemeklerde ve salatalarda kullanılır. Çoğu kişi tarafından lezzetli bulunan brokoli, bazı kimseler tarafından da sadece yararları için tüketilir.

 Brokoli uzun süre buzdolabında bekletildiğinde yahut güneş gören, rutubetli ve açık bir alanda saklanırsa bozulmaya ve sararmaya başlar. Bu durumda sararmış brokoli yenir mi, yenirse zararı var mıdır sorusu akıllara gelmektedir. Brokoli sarardığında bütün vitamin ve minerallerini kaybeder, ne yazık ki tüketilemez hale gelir. Sararmış brokoli zehirler mi veya sararmış brokoli nasıl değerlendirilmelidir? İşte bu soruların cevapları detaylı bir şekilde yazımızın devamında mevcuttur.

Sararmış Brokoli Yenir Mi?

Sararmış brokolinin sadece bir kısmı sarardıysa, o kısmı kesilip aralarda ki yeşil kısımlar yenilebilir. Ancak tamamı sararan brokolinin bilinen bir zararı olmasa da tüketilmemesi tavsiye edilir.

Gerek besin değeri kaybolan sararmış brokoli tüketilse bile acı tadından dolayı lezzetli bir tat alınmayacaktır. Aynı zamanda sararan brokolinin kötü kokusundan pek de yenilemeyeceği anlaşılmaktadır.

Sararmış Brokoli Yenirse Zararlı Olur Mu?

Sararmış brokolinin tüketilmesinde herhangi bir zarar yoktur. Bununla beraber sararan ve brokolinin vitaminleri ve mineralleri de yoktur. Brokoli çok fazla sararmamışsa, tüketilmesinde mahsur yoktur, isteğe bağlıdır.

Sararmış Brokoli Zehirler Mi?

Sararan brokoli zehirli değildir, tüketen kişiler zehirlenmez. Ancak yenmemesi tavsiye edilir. Eğer brokolinin bir kısmı sarı ise, o kısmı çöpe atılır ve geri kalan yeşil kısmı kullanılır. Çiğ brokoli nasıl acı ise, sarardığında özellikle de piştiğinde acılığına acılık katar. Keza bütün besin değerini kaybettiğinden, brokoli tüketmenin de bir faydası olmaz.

Sararmış Brokoli Nasıl Değerlendirilir?

Sararmış brokolinin acı olduğundan, salatalarda yahut yemeklerde kullanılamaz. Ancak bir kısmı sararan brokolinin, sarı kısımları hariç ara ara yeşilliklerinden brokoli çorbası yapılabilir. Şunu da unutmamak gerekir ki, çorbanın tadı normal zamanda yaptığınız brokoli çorbasından biraz daha farklı ve lezzeti eksik olacaktır. Bir diğer yöntem ise sararmış brokolileri haşlayıp küçük küçük doğrayabilir ardından salatada kullanabilirsiniz.

Brokoliyi manavdan veya pazardan satın aldıktan sonra en fazla 4 gün içinde tüketmelisiniz. Çünkü bu süre geçtikten sonra brokoli tazeliğini kaybedip solmaya ve bozulmaya başlayacaktır.

Brokoli Neden Sararır?

Brokoli yapısal olarak değişikliklere uğradığında sararmalar başlayacaktır. Bu yapısal değişim genellikle uzun süre kullanılmayan brokolinin kimyasal durum nedeniyle oluşmaktadır. Brokoli eğer çok fazla güneş altında bekletilir yahut rutubetli alanda saklanırsa tadında acılık, görüntüsünde sararmalar meydana gelecektir.  Aynı zamansa oda sıcaklığında veya uzun süre buzdolabında bekletilen brokolide de sararmalar başlayacaktır. 

Buzdolabında muhafaza edilmeyen brokolide sararma oluşması, aynı zamanda vitamin ve minerallerin kaybolmasına da yol açmaktadır. Sararmadan kullanımı bu bakımdan da önem arz etmektedir.

Brokoli nasıl saklanmalıdır?

Brokoli için en uygun koşul buzdolabında muhafaza etmektir. Buzdolabının sebze bölümünde 4 derecelik ısıda muhafaza edilmelidir. Brokolileri bütün halde buzdolabı poşetine koyup poşetin ağzını bağladıktan sonra hava alması için birkaç yerinden delik açabilirsiniz. Brokoli buzdolabında muhafaza edilse bile bir haftayı geçmemeli, en kısa süre içinde yemeklerde veya salatası yapılarak tüketilmelidir.

Bir hafta veya daha uzun süre bekletilen brokoli kötü koku yayacak, sararma ve solma başlayacaktır. Ayrıca brokoliyi mutlaka buzdolabında kuru şekilde muhafaza etmelisiniz. Eğer brokoli ıslak olursa birkaç saat içinde çürüyecek ve hiç kullanılmaz hale gelecektir.