Sağlığa birçok faydası olan süt, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir.
Sağlığa birçok faydası olan süt, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengindir. Zengin içeriği sayesinde bilhassa gelişim dönemindeki çocukların kemik gelişimine destek sağlar. Süt sadece protein kaynağı değil aynı zamanda hamur işi ve tatlıların da ana malzemesidir. Hamur işinde ve tatlılarda sıkça kullanılan sütün taze olmasına dikkat edilmelidir. Süt çabuk bozulan bir gıda olup, bozuk olarak tüketildiğinde ise sağlığa zarar veren bir besindir. Marketlerden alınan sütün kapağı açıldıktan sonra ömrü kısalır ve birkaç gün içinde tüketilmesi gerekir. Tüketilmediği zaman süt, gerek kokusuyla gerek rengiyle bozulduğunu belli etmeye başlar.
Süt Kaç Günde Bozulur ve Açıldıktan Sonra Kaç Gün Dayanır?
Sütün Bozulduğunu Anlamanın Püf Noktaları Nelerdir?
Kıvamına Bakılır
Süt normalde sıvı ve akıcı bir kıvamdadır. Süt bozulmaya yüz tuttuğunda ise, sıvılığını kaybeder ve katılaşıp yoğunlaşmaya başlar. Çok bekletilip bozulan süt, sıvılığını tamamen kaybeder yoğurt gibi olur. Sütün bozulup bozulmadığını anlamadıysanız sütü, bir tasa alın ve kısık ateşe koyun. Süt dibe çöküp topak topak oluyorsa süt bozulmuştur.
Kokusuna Bakılır
Süt çabuk bozulmaya meyilli bir gıdadır. Eğer sütün ağzını açtıktan sonra buzdolabına koymayı unuttuysanız, süt kısa bir sürede bozulur. Sütün bozulup bozulmadığı kokusundan bariz bir şekilde anlaşılır. Süt yeni bozulmaya başladıysa ekşimiş kokar. Süt, uzun süreden beri bozuksa çok ağır hatta balık kokusuna benzer bir kokusu olur.
Renk Değişimine Bakılır
Sütün bozulduğunu anlamanın bir diğer yolu ise sütün rengine bakmaktır. Sütün rengi normalde beyaz olur. Ancak sütün rengi sarılaşmaya başladıysa, sütün bozulmaya başladığı anlaşılır. Süt bozulmaya devam ettikçe sarı rengini mavi ve kırmızı renge bırakır. Süt beyazdan başka bir renge döndüyse kesinlikle tüketilmemelidir. Ayrıca süt, bardağa boşaltıldığında üzeri köpük köpük olmuşsa bu da sütün bozulduğuna alamettir.
Tadına Bakılır
Sütün bozulup bozulmadığını anlamanın en son yolu tadına bakmaktır. Süt bozulduğunda tadında bir takım farklılıklar olur. Sütün tadına baktığınızda, ekşi, acımsı ve yanık gibi bir tadı var ise süt bozulmuştur. Sütün tadına baktıktan sonra tükürmeli ve ağzınızı su ile çalkalamalısınız. Bozulmuş süt kesinlikle tüketilmemelidir.