Mide bulantısı küçük büyük hepimizin karşılaştığı ortak problemler arasında yer alır.
Mide bulantısı küçük büyük hepimizin karşılaştığı ortak problemler arasında yer alır. Kimi zaman midemizi üşüttüğümüzde, fazla yediğimizde yahut hiçbir sebep olmadan mide bulantısıyla karşı karşıya kalırız. Mide bulantısına en iyi doğal çözümlerden biri de bitki çaylarıdır. Mide bulantısına şifa olan bitki çaylarını, sağlıklı her birey rahatlıkla tüketebilir. Ancak hamile ve emziren kadınlar, düzenli ilaç kullanan kişiler, kronik rahatsızlığı olanlar ve alerjik bünyeye sahip kişilerin bitki çayı içmeden önce doktora danışması gerekir. Bitki çayı içemeyen kişiler de mide bulantısına iyi gelen yiyeceklerden faydalanabilir.
Mide Bulantısına İyi Gelen 20 Yiyecek
Patates Püresi
Zencefil çayı
Muz
Sıkılmış Limon Suyu
Kuruyemişler
Tavuk çorbası
Maden Suyu
Elma
Nane
Haşlanmış Beyaz Pirinç
Greyfurt
Tuzlu kraker
Elma suyu
Tost ekmeği
Yoğurt
Makarna
Yulaf ezmesi
Karpuz
Pirinç suyu
Mide Bulantısına İyi Gelen Bitki Çayları
Şayet aşırı mide bulantınız var ise bir doktora görünmeniz daha iyi olacaktır. Mide bulantınızın altında sağlık problemleri yatıyor olabilir. Bu nedenle doktor muayenesi sonrasında, doktorunuzun tavsiyesiyle mide bulantısını gideren bitki çaylarını tüketmenizi tavsiye ederiz.
Nane Limon Çayı
Nane limon çayını yaparken nanenin hem kurusundan hem de tazesinden faydalanabilirsiniz. Ancak taze nane ile yapacağınız bitki çayının tadı hem daha yumuşak hem de daha etkili olacaktır.
Öncelikle bir cezve veya demliğin içerisine nane yaprakları koyulur ve bir bardak su ilave edilir. Naneler dibe çökene kadar kapağı kapalı bir şekilde kaynatılır. Ardından ocağın altı kapatılır ve cezvenin içerisine kabuklarıyla beraber dilimlenmiş birkaç adet limon eklenir ve 6 ila 8 dakika kadar kapağı kapalı bir şekilde demlenmesini beklenir. Bekledikten sonra süzgeç yardımıyla çay fincana dökülür. Afiyet Olsun.
Zencefil Çayı Tarifi
Zencefil çayının içerisinde bulunan antioksidanlar sayesinde midede bulunan bakteri ve mikropları öldürür. Böylece zencefil çayı mide bulantısını gidermede epey etkilidir.
Öncelikle aktardan alınan kök zencefil bıçak yardımıyla soyulur ve rendelenir. Ardından bir cezvenin içerisine ilave edilir. Zencefillerin üzerine bir bardak su ilave edilir ve ocağı en kısığa alarak 5 dakika kadar kaynatılır. Çay demlendikten sonra süzgeç yardımıyla fincana dökülür. Afiyet Olsun.
Melisa Çayı Tarifi
Melisa çayı sindirim sistemini rahatlatır ve mide bulantısını giderir.
Öncelikle bir bardak su cezve veya su ısıtıcının içine eklenir ve kaynatılır. Su kaynadıktan sonra altı kapatılır ve içerisine bir miktar melisa yaprakları ilave edilir. Kapağı kapalı bir şekilde 5-6 dakika kadar demlenmesi beklenir. Sonrasında süzgeç yardımıyla fincana dökülür ve afiyetle içilir.
Papatya Çayı Tarifi
Papatya çayı spazmolitik özelliği sayesinde bağırsak kaslarını rahatlatır. Böylece mide kasılmasına ve mide bulantısına iyi gelir.
Öncelikle 1 bardak su cezveye veya su ısıtıcıya koyulur ve kaynatılır. Kaynamış suyun altı kapatılır ve 2 tatlı kaşığı kadar papatya eklenir. Cezvenin kapağı kapalı bir şekilde 6 ila 8 dakika kadar demlemeye bırakılır. Papatya çayı demlendikten sonra süzgeç yardımıyla fincana süzülür ve afiyetle içilir.
Rezene Çayı Tarifi
Rezene çayı yapmak için öncelikle su cezvede veya su ısıtıcıda kaynatılır. Su kaynadıktan sonra altı kapatılır ve içerisine 1 çay kaşığı rezene eklenir. Ardından cezvenin kapağı kapatılır ve 5 dakika dinlenmeye bırakılır. Sonrasında süzgeç yardımıyla rezene çayı süzülür ve afiyetle tüketilir.
Tarçın Çayı Tarifi
Tarçın çayı yapmak için çubuk tarçın kullanılmalıdır. Aktardan alınan çubuk tarçınlardan bir tanesi cevzenin içerisine atılır (isteğe göre çubuk tarçını kırabilirsiniz, daha lezzetli ve etkili olacaktır) Sonrasında cezvenin içerisine bir bardak su ilave edilir. Ardından kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başladıktan sonra altı kapatılır ve 10 dakika kadar da bu şekilde dinlenmeye bırakılır. Çay dinlendikten sonra fincana dökülür ve tercihe göre tarçın çayının üzerine biraz süt dökülerek afiyetle içilebilir.