Bisiklet ulaşım araçlarının içinde en güvenli, en ucuz ve en sağlıklısıdır. Bisiklet sayesinde hem bir yerden bir yere gidebilir hem de eğlenceli ve sağlıklı bir spor yapmış olursunuz. Düzenli olarak bisiklet sürmenin sağlık açısından sayısız faydası vardır.
Bisiklet ulaşım araçlarının içinde en güvenli, en ucuz ve en sağlıklısıdır. Bisiklet sayesinde hem bir yerden bir yere gidebilir hem de eğlenceli ve sağlıklı bir spor yapmış olursunuz. Düzenli olarak bisiklet sürmenin sağlık açısından sayısız faydası vardır. Uzmanlar haftada en az 3 defa 30 dakika bisiklet sürmenizi tavsiye etmektedir.
Bisiklet Sürmek Ne İşe Yarar?
Zayıflamaya Yardımcı Olur
Bisiklet sürmek oldukça kalori yakmaya yardımcı bir spordur. İlk ve en önemli faydasından biri olan zayıflamak bisiklet sürmek sayesinde hem çok eğlenceli hem de oldukça etkilidir. Bisiklet kalori yaktırmasının yanı sıra vücudun şekillenmesini sağladığı için zayıflarken sarkmanın önüne geçer. Ek olarak bacaklarınızı sürekli hareket ettirmeyi gerektirdiği için selülitleri de doğal olarak geçirmeye yardımcıdır.
Depresyonla Savaşır
Bisiklet sürmek aynı zamanda iyi bir terapidir. Kişinin stres, derpresyon ve kaygı gibi problemlerini geçirmeye katkı sağlar. Çünkü bisiklet sürmek yola odaklanmayı, yoğun bir konsantrasyonu gerektirdiği için farkındalık geliştirmeyi sağlar. Bu yüzden özellikle kendinizi mutsuz ve bitik hissettiğinizde en az 10 dakika bisiklet sürmeyi deneyin. Bu sayede vücudunuzda endorfin yani mutluluk hormonu salgılanacağı için stresiniz azalacak ve çok daha iyi hissedeceksiniz.
Kanseri Önler
Düzenli olarak bisiklet sürmenin dışında yağsız protein, sağlıklı tahıl ve yeşilliklerin baskın olduğu bir beslenme düzeni takip ederek sağlıklı bir kiloda kalırsanız kansere yakalanma riskiniz önemli oranda düşecektir.
Parkinson Hastalığını Önler
Bisiklet sürmek Parkinson hastalığı (PD) gibi ciddi bir hastalığı engellemeye yardımcıdır.
Kasları Güçlendirir
Bisiklet sürmek vücudun çok önemli bir kas grubunu çalıştırmaktadır. Etkili bir direnç egzersizi olduğu için pedal çevirme sayesinde özellikle bacaklardaki ana ve diğer kasları güçlendirmeye yardımcıdır. Dahası bisiklet sürerek sırt, bacak, basen, kalça ve karın ağrılarını da dindirebilirsiniz.
Bol Oksijen Alırsınız
Bisiklet, vücuda iyi bir spor yaptırdığı için vücuda giren oksijeni arttırır. Bu sayede sinir ve daha birçok problemi yaşamasını önler. Ayrıca, bisiklet sürerek trafikteki sürenizi kısalttığınız için trafik stresi yaşamayacak ve sinirlerinizi boş yere bozmayacaksınız.
Para Biriktirmenize Yardımcı Olur
Bisiklet en ekonomik ulaşım aracıdır. Çünkü yakıt yerine vücudunuzdaki kalorileri harcarsınız. Bu sayede benzin ve park masrafından kaçınmış olduğunuz için cebiniz için de faydalı olmasının yanı sıra para biriktirmiş dahi olursunuz.
Kalp Damar Sağlığını Korur
Faydaları saymakla bitmeyen bisiklet sürmek aynı zamanda kalp sağlığı için de çok faydalıdır. İngiltere Tıp Derneği Uzmanlarının yürüttüğü bir çalışmada, bisiklet sürme sayesinde pedal çevirerek koroner arter hastalığına yakalanma riski %50 azalmaktadır. Dahası İngiltere’de 5 sene boyunca yapılan bir araştırmada işine araba kullanarak giden kişilerde kalp hastalıkları ve kanser riskinin işe bisiklet ile gidenlere oranla %50 daha fazla olduğu görülmüştür. Bu yüzden kalp sağlığınızı düşünüyorsanız düzenli olarak günde en az 30 dakika bisiklet sürmelisiniz. Bu sayede çok sağlıklı kalabilirsiniz.
Eklem Ağrılarına İyi Gelir
Vücudumuzda hayati öneme sahip eklemlerin görevi hareket etmektir. Dolayısıyla günde yeterince hareket etmeyen eklemlerde ağrılar ve orta yaşlarda ise kireçlenme meydana gelmektedir. Bu yüzden düzenli olarak bisiklet sürerek kemik ve eklem ağrılarınızı dindirebilirsiniz.
Mutluluk Verir
Bisiklet sürerken vücut sürekli hareket halinde olur ve vücuda sürekli olarak temiz hava yani oksijen girişi gerçekleşir. Bu ise vücutta mutluluk hormonu salgıladığı için kişiyi negatif enerji ve hislerden uzak tutmak için birebirdir. Düzenli olarak bisiklet sürerek yüksek enerjiye sahip olur, pozitif düşünür ve hep motivasyona sahip olabilirsiniz.
Kilonuzu Korumaya Yardımcı Olur
Bisiklet sürmek vücudun metabolizmasının daha hızlı çalışmasını sağladığı için yağların yakımını hızlandırır. Dahası kas yapımına da yardımcı olduğu için kilo vermeye ya da kilo korumaya büyük katkı sağlar.
Bisiklet Sürmek Hangi Kasları Çalıştırır ?
Bisiklet sürmek vücutta kalça, basen, baldır ve bacak olmak üzere 4 ayrı kas grubunun aynı anda sürekli olarak çalışmasını sağlar. Bu sayede vücut sıkılaşır ve daha fit bir görünüme kavuşursunuz. Bir saat bisiklet sürmek yaklaşık olarak 550 kalori yakmanızı sağlar ve yakılan bu kalori miktarı bir saate göre çok iyidir. Bisiklet sadece vücudun alt kas gruplarını değil aynı zamanda karın ve üst kas gruplarını da çalıştıran etkili bir egzersizdir. Özetle, bisiklet sürerek vücudunuzun bacak, kalça karın, sırt, bel, omuz ve kol kaslarınızı durmaksızın çalıştırmış olursunuz. Bu ise vücudun hem sağlıklı kalmasını hem de ideal kilosuna ulaşmasını sağlamaktadır.