Yumurta Kaç Dakikada Haşlanır İdeal Yumurta Haşlama Süresi Ne Kadar

7 Ağustos 2021
0 Yorum
yumurta kac dakikada haslanir ideal yumurta haslama suresi ne kadar

Yumurtanın içerisinde bol miktarda protein bulunur. Yumurtanın içerisinde ihtiva ettiği protein seviyesinin azalmaması için, yumurtanın pişme süresi oldukça önemlidir.

Yumurtanın içerisinde bol miktarda protein bulunur. Yumurtanın içerisinde ihtiva ettiği protein seviyesinin azalmaması için, yumurtanın pişme süresi oldukça önemlidir. Yapılan araştırmalara göre uzmanlar yumurtayı haşlama yöntemiyle pişirmenin çok daha sağlıklı olduğunu bildirmektedirler. Haşlama yöntemiyle pişirilen yumurtanın birçok haşlama yöntemi vardır. Haşlanmış yumurtayı kimileri az pişmiş severken kimileri de çok pişmiş sevmektedir. Yumurta haşlarken, yumurtanın haşlanma süresi, yumurtanın kıvamını belirler. Yumurtanın suyun içerisinde kaynama süresi, yumurtanın rafadan (az pişmiş), kayısı kıvamında (orta pişmiş), katı pişmiş (çok pişmiş ) olduğunu belirtir. Yazımızın devamında, yumurtaların haşlanma sürelerine göre hangi kıvamda olduklarından bahsettik.

Yumurtaların Haşlanma Süreleri ve Kıvamları Nelerdir?

Cıvık Yumurta

Yumurtanın içerisinde ihtiva ettiği protein seviyesinin azalmaması için yumurtanın az pişmiş olması lazımdır. Cıvık yumurta yapmak için; cezvenin içerisine 1 su bardağı su koyulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine 1 adet yumurta atılır. Ardından yaklaşık 2 dakika yumurtayla birlikte kaynatılır. Arından ocağın altı kapatılır, ve yumurta cezvenin içerisinden kaşık yardımıyla alınır. Cezveden çıkarılan yumurta musluktan akan suyun altında güzelce yıkanır. Ardından yumurta çay bardağının içerisine oturtturulur. Ve çay kaşığının tersiyle yumurtanın tepesine vurulur. Çay kaşığıyla yumurtanın tepesine vurularak yumurtanın tepesi çatlatılır. Çatlayan yerdeki yumurta kabuğu temizlenir ve yumurta çay kaşığı ile tüketilir.

Rafadan Yumurta

Rafadan yumurta; yumurtanın beyazının piştiği ancak sarısının hafif akışkan kıvamlı olduğu haldir. Rafadan yumurta yapmak için;  cezvenin içerisine 1-2 su bardağı su koyulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine 1 adet yumurta atılır ve ortalama 3 dakika kısık ateşte pişirilir. Daha sonra rafadan yumurtanın, cezvedeki suyun sıcaklığında daha fazla pişmemesi için, yumurta cezveden alınır. Yumurta, musluktan akan suyun altında tutularak yumurtanın soğuması sağlanır. Ardından kabuklarını soyup, tüketebilirsiniz.

Kayısı Kıvamında Yumurta

İsminden de anlaşılacağı gibi, yumurtanın ne az ne de çok pişmiş haline kayısı kıvamında yumurta denir. Yumurtanın beyazının tamamen pişmiş, ancak sarısının akmayacak kıvamda ve yumuşak olması, yumurtanın kayısı kıvamında olduğu anlamına gelir. Kayısı kıvamında yumurta yapmak için; Cezvenin içerisine 1 su bardağı su koyulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine 1 adet yumurta atılır ve yaklaşık 4-5 dakika kaynatılır. Ardından yumurta cezvenin içerisinden çıkarılır ve akan musluk suyunun altında tutularak soğuması sağlanır. Dış kabuğu soğuyup eli yakmayacak ısıya gelen yumurtanın kabukları temizlenir ve afiyetle tüketilir.

Katı Yumurta

Beyazının ve sarısının tamamen katılaşıp pişmiş olmasına katı yumurta denir. Katı yumurta, diğer yumurta çeşitleri arasında en tok tutanıdır. Katı yumurta yapmak için; cezvenin içerisine 1 su bardağı kadar su koyulur ve kaynatılır. Kaynayan suyun içerisine 1 adet yumurta atılır ve 5 ila 5,5 dakika kadar kaynaması sağlanır. Yumurta, cezvenin içerisinden çıkarılır ve soğuk su ile yıkanır. Yumurta soğuk su ile yıkandıktan sonra kabukları temizlenir ve tüketilir.

Haşlanmış yumurtanın besin değeri, sağlığa 9 faydası ve zararları Tıklayınız