Yetişkin sağlıklı bir kadın yumurtalıkları ergenliğe girişle birlikte her ay yumurta üretir. Yumurta çatlaması, kadının yumurtasının yumurtalıktan dışarıya salınmasına denir. Buradaki çatlama yumurtada çatlama veya yırtılmayı ifade etmez.
Yetişkin sağlıklı bir kadın yumurtalıkları ergenliğe girişle birlikte her ay yumurta üretir. Yumurta çatlaması, kadının yumurtasının yumurtalıktan dışarıya salınmasına denir. Buradaki çatlama yumurtada çatlama veya yırtılmayı ifade etmez. Yumurta çatlaması denilen şey yumurtanın etrafındaki folikülün çatlayıp yırtılmasıdır.
Adeti düzenli olan kadınlarda yumurta çatlaması adet kanaması başladıktan sonra yaklaşık 11 ila 16. günlerde gerçekleşir. Fakat bu bazen daha erken bazen ise daha geç meydana gelebilir.
Yumurta Çatlaması Belirtileri Nelerdir?
Kadınlarda yumurtla döneminde yumurtalıkları saran foliküllerin içinde bulunan sıvı rahme akar ve bu yüzden her iki kasıkta veya tek kasıkta ağrılar yaşanır. Ek olarak yumurtlama dönemine doğru vajinada ıslaklık ve akıntıda artış görülür. Bunlara ek olarak göğüslerde hassasiyet ve/veya şişlik, vücut ısısında yükselme ve cinsel isteğin artışı da yaşanan yaygın durumlar arasındadır.
Yumurta Çatlaması İçin Neler Yapmak Gerekir?
Yumurta çatlaması için nelerin yapılması gerektiği genellikle kısırlık tedavisi gören kadınların en çok merak ettiği konudur. Yumurta çatlamasına yardımcı olmak için doktorun verdiği ilaçlar ve iğneleri kullanılabileceği gibi aşağıda bildireceğimiz kürleri de deneyebilirsiniz.
Prof. Dr İbrahim Saraçoğlu’ndan Yumurta Çatlatma Kürü Tarifi
Malzemeler
Yapılışı ve Uygulanışı
İlk olarak bir tencereye yarım litre klorsuz su alın ve kaynatmaya başlayın. Su kaynarken diğer yandan havuçları 4-5 cm uzunluğunda kesin ve suyun içine ekleyin. Daha sonra tencerenin kapağını kapatın ve 20 dakika kısık ateşte haşlanmaya bırakın. Diğer yandan farklı bir tencereye yine yarım litre klorsuz su alın. 20 tane inciri ortadan bir kez kesin ve bu suyun içine atıp tencerenin ağzını kapatın. Bu şekilde inciri 15 dakika kaynatın. İki tencereyi ocaktan alın ve incir ve havucun haşlama sularını birbirine karıştırın. Bu suyu 20 gün aç karna her sabah kahvaltıdan 15 dakika önce 1 bardak kadar için. 20 günün ardından 1 hafta ara verip daha sonra bir 20 gün daha tekrar bu kürü uygulayın.
Yumurta Çatlatmak İçin Soğan Kürü+ Havuç İncir Kürü
Soğan Kürü: Bir tencereye 3 bardak su alın ve içine orta boy bir soğanı yemeklik doğrayın. Soğanlar kaynadığında kürü ocaktan alın ve elde ettiğiniz soğan suyunu ılıdığında sabah ve akşam aç karna tüketin. Bu kürü adetiniz bittikten 1 hafta sonra içmeye başlayın. 15-20 kadar bu kürü uygulayın.
İncir+ Havuç kürü: Bir tencerenin içine 3 bardak suyu alın ve içine ortasını kestiğiniz 8 adet kuru inciri atıp 15 dakika kaynatın. Daha sonra bu kürü ılımaya bırakın. Diğer yandan başka bir tencereye 3 bardak suyu alın ve içine 2 adet orta boy havucu büyük parçalara ayırıp içine atın. Bu şekilde 20 dakika kaynatın. Sonrasında ocaktan alın ve ılımaya bırakın. Sonrasında hazırladığınız incir suyu ve havuç suyunu karıştırın. Elde ettiğiniz bu kürü buzdolabında mufazada ederek sabah ve akşam birer bardak tüketin.
Yumurta Çatlatmak İçin Hayıt Kürü Tarifi
Hayıt tohumu kadın rahmine çok iyi gelen yararlı bir bitkidir. Öyle ki, hayıt tohumu sadece rahmi temizleyip yumurtaları güçlendirmez aynı zamanda kistleri yok eder ve cinsel isteği de arttırır. Bu yüzden halk arasında hayıt tohumunun hamile kalmayı kolaylaştırdığı yaygın olarak bilinmektedir. Bunun sebebi bu tohumun yumurtalıkların düzenli olarak çalışmasını sağlamasıdır. Çünkü düzensiz çalışan yumurtalıkların sebebi hormonal düzensizliklerdir ve bu ise kısırlığa sebep olabilir. Kısırlığı çözmek ve yumurtlamayı düzene sokmak için hayıt tohumu kullanabilirsiniz.
Bir cezveye 1 bardak suyu alın ve içine 1 tatlı kaşığı hayıt tohumunu atın. Hayıt tohumunu suya atmadan önce biraz havanda dövmeniz iyi olabilir. Daha sonra cezvenin ağzını kapatıp 10-15 dakika demlenmesini bekleyin. Demlendikten sonra ocaktan alıp süzün. Bu kürü sabah aç karna ve gece ise uyumadan önce birer bardak tüketin.