Sebze ve meyve seçerken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar vardır. Eğer bu hususları göz ardı etmezsek ihtiyacımız olan vitamin ve mineralleri karşılayabilir böylece taze sebze ve meyve tüketebiliriz.
Sağlıklı beslenmek için çeşitli sebze ve meyveler tüketmeliyiz. Ancak sebze meyve tüketiminden önce dikkat etmemiz gereken bir konuya değinmek istiyorum. Gerek manavlardan, marketlerden gerekse pazardan alışveriş yaparken aldığımız besinlerin taze ve olgun olması sağlığımız için ve yemeğin lezzeti için çok daha önemlidir.
Sebze ve meyvelerin taze olup olmadığını anlamak için de birtakım hususları bilmemiz gerekmektedir. Her sebze ve meyvenin iyi olup olmadığı kendine has yöntemler ile anlaşılır. Yazımızın devamında daha da detaylı olarak bildirdik.
Sebzelerin İyisini Anlamak İçin Ne Yapmalı?
Salatalık;
Salata büyükse tadı yumuşak ve tatsız olur. Lezzetli salata kısa ve parlaktır. Aynı zamanda sapı ve rengi yeşil renklidir.
Havuç;
Solgun renkli havucun tadı lezzetli değildir. Turuncu ve parlak olmalıdır.
Bakla;
Baklanın taze olup olmadığını anlamanın yolu ortadan iki kırıldığında ses çıkarıp çıkarmadığına bakmaktır. Eğer ses çıkarıyor ve koyul yeşil renkte ise o bakla güzeldir. Ancak pazarda veya marketlerde bunu yapamayacağınız için baklanın üzerinde siyah leke, yırtık veya delik olmayanları seçmeniz gerekir. Aksi taktirde bayat bakla yemek zorunda kalırsınız.
Taze soğan;
Taze soğan seçiminde demetlerin ince olmaması gerekir. Aynı zamanda çok kalın da iyi değildir.
Lahana;
Lahana seçiminde dikkat etmeniz gereken şey lahana yapraklarının sert ve kapalı olmasıdır.
Limon
Limon seçiminde ağır olması o limonun sulu ve güzel olduğunu gösterir. Yani suyu ne kadar fazla olursa limon o kadar tazedir. Aynı zamanda üzerine leke olmayan parlak limonlar tercih edilmelidir.
Brokoli;
Brokoli sarı renkte olmamalı, koyu yeşil renkte olmalıdır. Yeşil renkli brokoli taze ve lezzetli olur.
Patates;
Orta boy ve sert olmayan patates seçilmesi doğru olacaktır.
Domates;
Sert ve saplı domates lezzetlidir. Domates ağır olmalı ve kabuğu ince olmalıdır. Aynı zamanda sap kısmında domatesin aromatik kokusu hissedilirse daha da iyi olur. Şayet domatesten sos, salça veya püre yapmak için seçiyorsanız; oval domates seçmeniz daha doğru bir seçim olacaktır. Bunun nedeni oval domatesler daha az sulu olur.
Patlıcan;
Patlıcanın iyi olup olmadığını anlamak için pürüzsüz olmasına dikkat etmelisiniz. Kabuğu parlak olmalıdır. Bir diğer tüyo ise, elinizle patlıcana bastırıp geri çektiğinizde patlıcan eski halini alıyorsa o tezgahtan patlıcan alabilirsiniz.
Marul, maydanoz ve nane;
Yeşilliklerin taze olması çok önemlidir. Eğer canlı gözüküyor ve kendilerini salmamışsa tazedir. Aynı zamanda yeşilliklerin arasında çamur görünümüne benzer şeyler görürseniz almamanız daha iyi olacaktır.
Enginar;
Enginarın iyi olup olmadığını anlamak için, sapından tutup sallamalıdır. Eğer hafifçe enginar hareket ederse tazedir, etmez ise bayatlamıştır.
Fasulye;
Fasulyenin taze olup olmadığını anlamak için şekline bakmalıdır. Eğer fasulyeyi çok fazla bükmeye gerek kalmadan kırılıyorsa tazeciktir. Ancak fasulye kıvrılıyor ve zor kırılıyorsa bayatlamış demektir.
Karnabahar;
Karnabahar seçiminde öncelikle rengine bakmalıdır. Beyaz renkli karnabahar tazedir. Bir diğer hususta üzerinde kahverengi lekelerin oluşup oluşmadığına bakmalıdır. Eğer lekeli ise o karnabahar bayattır yani almamalıdır.
Meyvelerin İyisi Nasıl Anlaşılır?
Muz;
Muz seçiminde sapların yeşil olmamasına dikkat etmelidir.
Ayva;
Ayva mis gibi kokusunu dışarı veriyorsa olgunlaşmış demektir. Şayet rengi tam sarı değilse olgunlaşmamıştır.
Kayısı;
Kayısı seçerken eğer sert, kızarık renkte ve ele alındığında ağır ise o kayısı olgunlaşmış lezzetli bir kayısıdır.
Böğürtlen;
Böğürtlenin taze olup olmadığını anlamak için elinize aldığınızda sert olmaması kuralıdır. Eğer diri ise o böğürtlen olgun ve lezzetlidir.
Karpuz;
Karpuzun dışı parlak olmalıdır. Olgunlaşan ve lezzetli karpuz seçmek için karpuza hafifçe vurulur. Eğer tok bir ses gelirse, sapı ince ve sararmış değilse o karpuz mutlaka alınmalıdır.
Çilek;
Çileğin iyisi şeklinden de az çok belli olabilir. Eğer şekli düzgün görünümde ve biraz da yumuşaksa o çilek güzeldir. Olgunlaşmamış çilek daha sert ve bozuk şekillerde olur.
Yeşil ve siyah üzüm;
Üzümün sapı yeşil olmalıdır. Aksi taktirde taze olmayacaktır. Siyah üzümün rengi de simsiyah olmalıdır.
Kavun;
Kavunu koklayarak iyi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kavunun kuyruk tarafı diğer kısımlarına nazaran yumuşaksa ve kavuna vurduğunuzda tok sesi geliyorsa tazeciktir. Şayet kabuğu sert ve kokusu az ise o kavun daha olgunlaşmamıştır.
Nar;
Lezzetli ve olgunlaşmış nar köşeli ve sert bir yapıya sahip olması gerekmektedir. Aynı zamanda narın dip kısmındaki taç açıksa o nar güzeldir.