Sumak çok faydalı ve sevilen bir baharattır. Çay olarak tüketilebilir, salatalarda, çorbalarda kullanılabilir. Peki hamilelikte sumak güvenli midir?işte
çok merak edilen bu sorunun cevabı
Literatürde Rhus bitkisi olarak anılan sumak ağacından elde edilen baharata sumak ismi verilmektedir. Sumağın sağlığa faydaları arasında ishali kesmesi, ağız yaralarını geçirmesi, ürtikere iyi gelmesi ve kanı sulandırması gelmektedir. Faydası yüzyıllardır bilinen sumak tıpta çok eski zamanlarda antiseptik olarak kullanılmıştır. Sumak çok etkili bir antioksidandır ve dolayısıyla enfeksiyon ve iltihap önlemede, ateşi kesmede ve solunum problemlerini iyileştirmede çok etkilidir. Ek olarak sumak kolesterolü düşürür ve kadın hastalıklarına karşı iyi gelir. Tıpta ilaç olarak kullanılan bu baharat soframızda da yerini almıştır. Dahası sumağın cilt hücrelerini diri tuttuğu ve dolayısıyla yaşlandırmayı geciktirdiği de bilinmektedir. Bahsi geçen tüm faydaları sebebiyle sumak tam bir şifa kaynağı bir baharattır.
Gebelerin Sumak Tüketmesi Zararlı mı?
Hamilelikte çok miktarda sumak tüketmek, sumak çayı içmek düşüğe neden olabilmektedir. Kadın hastalıklarına iyi geldiği bilinen sumak rahimdeki düz kasların kasılmasını tetiklediği için düşüğe yol açabilir. Bu yüzden gebelikte sumak tüketirken aşırıya kaçmamanız iyi olacaktır. Doktorunuza danışarak az miktarda yemenin bir mahsuru yoktur.
Hamilelikte Uzak Durulması Gereken Baharat ve Bitkiler Nelerdir?
Hamilelikte adaçayı, akdiken, kekik, mazı, meyan kökü, rezene, sinameki, yarpuz, cezayir menekşesi, ökse otu, pelin otu ve ravent (ışgın) benzeri bitkilerden çok tüketilmemelidir. Çünkü bu bitkilerin rahim uyarıcı özellikleri olduğu için düşüğe veya erken doğuma sebep olabilir. Bu yüzden bu bitkileri düzenli olarak günde 1-2 tatlı kaşığı gibi çok miktarda tüketmekten mutlaka kaçınmalısınız.
Hamilelikte yemeklerinize tat vermesi için fesleğen ve kekik gibi baharatları az miktarda kullanmanızda bir sakınca yoktur. Fakat üstte bahsi geçen diğer bitkiler ile çay yapmak için kullanılacak 1-2 tatlı kaşığı gibi büyük miktarlar hamilelikte tehlikelidir.
Gebelikte Bu Bitki Çaylarını Tüketmeyin!
Gebelik döneminde anne adayları rahatlamak veya sakinleşmek için bitki çayına başvurabilmektedir. Normal zamanda faydası çok olan bitki çaylarının hamilelikte rastgele ve aşırı tüketilmesi tehlikelidir ve öyle ki gebeliği sonlandırabilir. Bu yüzden, fesleğen, biberiye, lavanta, yaban mersini, sarı kantaron, melisa yaprağı, kediotu, oğul otu, aleo vera ve karahindiba gibi bitki çayları gebelikte erken doğuma ve hatta düşüğe sebep olabilme ihtimaline sahip olduğu için gebelikte içmemenizde fayda vardır.
Hamilelikte Bu Bitki Çayları İçilebilir
Hamilelikte içmenizde sakınca olmayan bazı bitki çayları da mevcuttur. Bunların arasında yer alan zencefil, ıhlamur, papatya, rezene ve kuşburnu çaylarını soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirmek için hamilelik döneminde içebilirsiniz.