Mutfakta keyifle zaman geçirmenin sırrını çözdük. Mutfakta kullanılan temel araç ve gereçlerden bazılarının aslında gizli bir kahraman olduğunu ve her mutfakta bulunması gerektiğini düşündük. Peki bu mutfak araç ve gereçleri nelerdir?
Kadınlar günün belli bir saatini mutfakta geçirirler. Lezzetli yemekler, çeşitli salatalar, mezeler yapmak ve renkli yemek masaları kurmak için bir hayli zaman harcarlar. Bizde mutfakta geçirilen bu kıymetli zamanın keyifli geçmesini sağlamak için pratik mutfak araç ve gereçlerini sizler için derledik.
Mutfağın Olmazsa Olmazı Denilen Araç Ve Gereçler Nelerdir?
1.Kesme tahtası;
Kadınların mutfaktaki eli ayağı diyebiliriz. Yemeklik malzemeler, sebze, meyve veya etlerin doğranması için gereklidir ve orta büyüklükte olması idealdir. Ancak tüm gıdaları aynı kesme tahtasında doğramak doğru değildir. Örneğin soğan ve sarımsak doğrandığında, kesme tahtasında koku bırakacaktır. Aynı şekilde et kestiğiniz bir tahtada meyve ve sebze doğrarsanız etin kokusu sinecektir. Bu yüzden birkaç kesme tahtası kullanmalı ve sağlık açısından akrilik veya plastik kesme tahtası tercih edilmelidir.
2.Rende;
Bir mutfağın olmazsa olmaz gereçlerinden biridir. Rende genellikle çeşitli salataların yapımında kullanılmaktadır. Patates, soğan, havuç, salatalık, domates, çikolata ve peynir gibi gıdaların ince doğranması gerektiği yerlerde rende büyük yardımcıdır. Aynı zamanda rendenin büyük delikli kısmını kullanarak bayat ekmekleri galeta ununa dönüştürebilirsiniz.
3.Pratik çöp kutusu;
Kadınların mutfakta iş yaparken elinin altında olması gerekenlerden biri de çöp kovasıdır. En pratiği ise lavobaların altındaki dolaba mekanizma ile tutturulan çöp kovalarıdır. Çöp kovasının paslanmaz çelikten veya koku yapmayan plastikten üretilmiş olanını tercih etmelisiniz. Aynı zamanda mutfağınızdaki ortalama çöp miktarına uygun boyutlarda tercih ederseniz, sürekli kapı önünde çöp biriktirmek zorunda kalmazsınız.
4.Şef bıçağı;
Mutfak gereçlerinde kullanımına en çok dikkat etmeniz gereken temel ihtiyaçlardan biri de bıçaktır. Paslanmaz çelikten yapılan kaliteli şef bıçağı tercih etmelisiniz. Kesme tahtasının üzerinde yapacağınız dilimleme, kesme veya doğrama gibi işlemleri şef bıçağıyla kolaylıkla yapabilir böylece şef siz olabilirsiniz.
5.Sebze-meyve soyacağı;
Keskin ve kaliteli bir soyacak, her mutfakta olması gerekenlerdendir. Patates, havuç veya salatanın kabuğunu bıçakla soyarken derinden soyabiliyor veya daha fazla zaman harcıyoruz. Ancak soyacak sayesinde işimizi kısa sürede bitirebilir ve sebzelerin israf olmasını önleyebiliriz.
6.Tencere ve tabak raf düzenleyicileri;
Her mutfakta olması gerekenlerden biri de düzenleyicilerdir. Bu düzenleyiciler sayesinde dolabı her açtığınızda karmaşanın içinden tencere almaya uğraşmayacak aynı zaman da en altta kalan tabağı almak için tabak kırma riskine girmeyeceksiniz.
7.Fırın eldiveni;
Fırındaki yemeği çıkarırken eldivene ihtiyaç duyarız. Fırın eldivenin olmadığı durumlarda bez veya havlu gibi şeylere sarılsak da aslında yaptığımız pek de doğru bir davranış değil. O an eliniz yanabilir ve aniden tepsiyi bırakabilirsiniz. Hem kendinizi hem de fırında ki yemeği tehlikeye atmamak için her kadının mutfağında bir çift fırın eldiveni bulunmalıdır.
8.Blender ve mikser;
Mutfakta harcadığınız zamanı kısaltmak için her kadının elinde mutlaka blender ve mikser takımı olması lazımdır. Blenderı püre haline getireceğiniz yemeklerde, çorbalarda, smoothie tariflerinde veya sos yapımında kullanabilirsiniz. Mikseri ise çeşitli tatlıların, kremaların ve keklerin yapım aşamasında kullanabilir böylece işi pratik bir hale getirebilirsiniz. Aldığınız blender ve mikserin kalitesi çok önemlidir. Uzun süre kullanabileceğiniz, güçlü, kaliteli ve sessiz olanları tercih etmelisiniz.
9. Vakumlu saklama kapları;
Mutfağın olmazsa olmazı denilen gereçlerden bir tanesidir. Artan yemeklerinizi saklamak için ve sebzelerinizin tazeliğini koruması için kaliteli saklama kapları tercih etmelisiniz. Saklama kabının, bulaşık makinasında yıkanır olması, buzdolabındayken yemeğe koku sindirmemesi, dondurucuda veya mikrodalgada gönül rahatlığıyla kullanılır olması çok önemlidir.
10.Su Isıtıcı;
Mutfakta kendinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri de bu aleti almaktır. Yemekleriniz ve çorbalarınız için gerekli suyu sadece birkaç dakikada kaynatmak için kesinlikle tezgahın bir bölümünü ona ayırmalısınız. Aynı zamanda çay ve kahve içeceğiniz zaman, siz bardakları hazırlayana kadar su kaynadı bile.
11.Limon sıkacağı;
Bir mutfak çekmecesinde yerini alması gerekenlerden biri de limon sıkacağıdır. Elinizle limon sıktığınızda çekirdeklerini sıktığınız yiyeceğin içine düşürmeniz an meselesidir. Aynı zamanda el ile sıkıldığında limonun bütün suyu sıkılamadığı için ziyan olmaktadır. Limon veya portakal gibi turunçgilleri ne kadar sıktığınızı ölçülü bir şekilde görebilmek için kesinlikle bir sıkacak almalısınız.
12.Açacak;
Genellikle soda şişelerini ve çeşitli içeceklerin kapaklarını açmak için kullandığımız gereçlerden biridir. Sadece içecek değil bazı yemeklerin kapağını açmak için çok amaçlı bir açacak tercih edebilirsiniz.
13.Pişirme araç gereçleri;
Mutfakta yemek yaparken ihtiyaç duyulan pişirme araç gereçleri mutlaka bulunmalıdır. Yemek yaparken en çok ihtiyaç duyulan araç ve gereçler; silikon spatula, maşa, tahta kaşık, çırpıcı ve kepçedir. Eğer mutfak çekmecenizde bunlar bulunuyorsa, yemek yapmanız daha kolay hale gelecektir.
14.Düdüklü tencere;
Mutfakta yemek yapan kadınların en zor zamanında yetişen yardımcılardan biridir. Gerek yemeklerin pişirme süresini yarıya indirmesi veya pişen yemeğin etrafı kokutmaması, gerekse pişen yemeklerin besin değerini korumaya yardım etmesiyle, düdüklü tencere gerçekten mutfağın en gerekli parçalarından biridir.
15.Süzgeç ya da kevgir;
Mutfağın olmazsa olmazı parçaları arasında yer almaktadır. Bu gereçlerin görevi sıvı ve katı maddelerin birbirlerinden ayrılmasını sağlar. Pirinç, makarna, mercimek, fasulye gibi şeyleri yıkamak için kullanılır. Genellikle makarna süzerken, yıkanmış meyve ve sebzelerin suyunu akıtırken veya üzüm gibi taneli meyveleri yıkarken işe yaramaktadır. Alırken dikkat edilmesi gereken şey, kullanımına göre delikleri küçük veya büyük olduğundan ihtiyacına göre iki türlüsünü de almaktır.
16. Çift taraflı tava;
Bu tavalar son zamanlarda sıkça kullanılan ve memnun kalınan kullanışlı araç gereçlerden biri haline gelmiştir. Tavanın çift tarafı sayesinde pişirmek istediğiniz yiyeceğin her iki tarafını da eşit pişirebilecek aynı zamanda mutfak dolaplarına sıçrayan yağlardan kurtulmuş olacaksınız.