Karadeniz bölgesinin en güzel ve önemli şehirlerinden biri şüphesiz ki Giresun’dur. Giresunun şehir güzelliği kadar mutfağı da oldukça çok seçeneklidir ve çok lezzetlidir. Giresun mutfağının en ünlü yemekleri fasulye diblesi, tel kadayıf, pancar
Karadeniz bölgesinin en güzel ve önemli şehirlerinden biri şüphesiz ki Giresun’dur. Giresunun şehir güzelliği kadar mutfağı da oldukça çok seçeneklidir ve çok lezzetlidir. Giresun mutfağının en ünlü yemekleri fasulye diblesi, tel kadayıf, pancar sarması, mısır ekmeği, fasulye turşusu, ısırgan çorbası, galdirik turşusu, sakarca, hamsi pilavı/böreği ve görele pidesidir.
Giresun denildiğinde akla Giresun Kalesi, fındık üretimi, kara lahana yemeği, Hayırsız Ada, Şebinkarahisar Kalesi, Kümbet, Bektaş, Gölyanı, Kulakkaya ve Sisdağı Yaylaları, Aksu Şenlikleri, Pınarlar Şelalesi Aygır Gölü ve Giresun Kalesidir.
Giresun’a Gidince Ne Yenilir?
Giresun’a gittiğinizde mutlaka en ünlü yöresel yemekleri olan Karalahana Çorbası, Tel Kadayıf, Karalahana Sarması, Hamsili Pilav, Fasulye Turşusu Kavurması, Pezik, Görele Pidesi, Hamsi Böreği, Yağlaş, Mendek Çorbası, Isırgan Çorbası ve Darı Unu Helvasını tatmalısınız. Bu lezzetli yemekleri bir yediğinizde tadı kesinlikle damağınızda kalacak.
Giresun’a Gidince Nereler Gezilmelidir?
Bol yeşil doğası ve tarihi dokusuna sahip Giresun Türkiye’nin çok önemli bir şehridir.Giresun’a gittiğinizde mutlaka şu yerleri ziyaret etmelisiniz:
Giresun’da Neler Meşhurdur?
Giresun Tombul Fındığı
Normal fındıktan farklı olarak Giresun tombul fındık ince ve parlak bir dış kabuğa sahiptir. Adını içindeki fındığın dolgunluğundan alan bu fındık ince kahverengi bir zarla kaplıdır ve yağlıdır. Giresun tombul fındığı Türkiye’nin en kaliteli fındığıdır. Bu yüzden Giresun’a yolunuz düşerse mutlaka bu fındığı tatmalıısınız.
Giresun Yaylaları
Giresun Karadeniz bölgesinde bulunduğu için yükseklikten de nasibini almıştır. Dolayısıyla Giresun’da birçok ünlü yayla vardır. Üstelik bu yaylalara dolmuş ile kolaylıkla gidebilirsiniz. En ünlü yaylalarından olan Kümbet yaylası; Giresun merkeze 60 km uzaklıktadır. Bu yaylanın yüksekliği ortalama 1640 metredir. Kümbet yaylasını görmeye gittiğinizde isterseniz orada bulunan otellerde konaklayabilirsiniz.
Karalahana Sarması
Giresun’da yetişen lezzetli ve ünlü sebzelerden biri olan karalahana, yörenin mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır.Karalahanadan yapılan en lezzetli yemeklerden birisi şüphesiz ki karalahana sarmasıdır.
Çavuşlu Ekmeği
Giresun’da sevilerek tüketilen ekmeklerden birisi dolgun ve yuvarlak Çavuşlu Ekmeğidir. Ekşi mayayla yapılan bu ekmek taş fırında odun ateşinde pişirilmektedir. Çavuşlu ekmeğinin bir diğer özelliği ise zor bayatlaması, yani uzun süreler tazeliğini korumasıdır.
Hamsili Börek
Karadeniz şehrine gidersiniz de deniz ürünü olmaz mı? Tabiki de Giresun’da da hamsi ile yapılan çok lezzetli bir börek vardır.Bu böreğin yapıımında iç malzemesinde pirinç, zeytinyağı, maydanoz, soğan, karabiber, fıstık, mısır unu, kuş üzümü, limon, tuz, şeker ve kırmızı biber kullanıır ve dışı ise hamsi balıklarıyla kaplanır.
Giresun Adası
Giresun’daki en bilinen doğal güzelliklerden birisi Giresun Adası’dır. Bu ada Giresun kıyılarından 1,6 km açıkta yer alır. Bu adanın en büyük özelliği Karadeniz’de antik çağda ve ortaçağda yerleşime sahne olmuş olan tek Karadeniz adası olmasıdır. Giresun Adası 2. derece arkeolojik ve doğal sit alanıdır. Dolayısıyla adaya farklı birçok göçmek kuş uğramaktadır.
Tamzara Dokuması
Giresun’da el işçiliği de çok önemli bir zanaattır. Tamzara dokuması ünlü olan Giresun’da insanlar bu dokumayı pamuk ipliğinden bezayağı ve rips dokuma örgüleriyle tezgahlarda el ile dokumaktadır. Yöresel olan bu dokumada renkli iplikler kullanılarak kumaşın üzerinde kareli ve çizgili desenler oluşturulmaktadır.