Maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olan, fiziksel şiddet veya psikolojik baskı altında kalan, bekar, evli reşit olmuş her kadın ve çocukları kadın sığınma evine başvurabilir.
Ülkemizde kadınların gidebileceği 145 kadın sığınma evi bulunmaktadır. Kadın sığınma evleri kadınların devlet tarafından korunma altına alındıkları kurumdur. Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan her kadın yaş fark etmeksizin başvuru yapabilir.
Kadın Sığınma Evinde Başvuru Nasıl Yapılır?
Kadın sığınma evine başvuru yapmak için Sosyal Hizmetler Müdürlüğüne ya da acil bir durum hâlinde Emniyet Müdürlüğü’ne gidilmesi gerekir. Kadın sığınma evine başvuru yaparken herhangi bir belge götürmeye gerek yoktur.
Fiziksel şiddet veya psikolojik baskı gören her kadın sığınma evine başvuru yapabilir. Maddi ve manevi desteğe ihtiyacı olan, can güvenliğinin tehlikede olduğunu düşünen her kadın ve çocukları kadın sığınma evinde kalabilir. Başvuru için bir yönlendirmeye ihtiyaç yoktur. Kadın sığınma evinde kalmak isteyen her kadının başvurusu kabul edilir. Herhangi bir yaş sınırı yoktur ancak reşit olması gerekir.
Kadın Sığınma Evinde Kurallar ve Yasaklar
Kadın sığınma evinde uygulanan kuralları bozmamak ve düzeni sağlayabilmek için kurumda kalan kadınların kendisine verilen temizlik, mutfak vb. işleri yerine getirmesi gerekmektedir.
Kadın sığınma evinde kalan kadınların ziyaretçi getirmemeleri yasaktır.
Kadın sığınma evinde görevli olan yetkililerinin izni olmadan dışarı çıkmak kesinlikle yasaktır.
Kuruluş içerisinde ve izinli olarak dışarı çıktığında alkol ve uyuşturucu kullanmak yasaktır. Bu tür kendine zarar veren maddelerden her koşulda uzak durulmalıdır.
Kadınların güvenliği ve yaşayabilecekleri herhangi bir problemi önlemek için sıkı kurallar koyulmuştur.
Kadın sığınma evlerinin düzenli ve sistematik bir şekilde ilerleyebilmesi için bazı kurallar koyulur. Bu kurallar kadınların güvenliğini oluştururken aynı zaman da sığınma evinin düzeni sağlaması için gerekli kurallardır. Şayet burada kalan kadın kurallara uyulmaz ise kadın sığınma evindeki hakkını kaybeder.
Kadın sığınma evinde kalmak için kadının ekonomik, fiziksel veya psikolojik şiddet görüyor olması gerekir. Şiddete uğrayan ya da uğrama tehlikesi bulunan tüm kadınlar ve beraberindeki çocukları da kuruluşa kabul edilir.
Kadın sığınma evlerine güvenlik açısından misafir getirmek yasaktır. Kadın sığınma evi içinde kalan kadınların ziyaretine gelecek kişilerin izni için titizlikle çalışılır.
Kadın sığınma evlerinde cep telefonu kullanmak yasaktır. Aynı zamanda dışarı çıkarken izinle çıkılır. Bu izin saatleri kadın sığınma evi yönetimi tarafından belirlenir.
Aile şiddetine maruz kalan, tehdit edilen veya şiddet gören her kadın sığınma evinde kalabilir.
Erkeklerin kadın sığınma evine girmeleri kesinlikle yasaktır.Kadın sığınma evlerinde her kadının faydalanabilmesi için kalma süresi sınırlıdır. Kadın sığınma evinde kalınma süresi 6 aydır. Daha fazla kalabilmesi için özel durumlarının olması gerekir.
Kadın sığınma evinde kalan kadınların sosyal hayata uyum sağlamaları için destek verilir. Gerek beceri geliştirme kursları, gerekse iş imkanı desteği sağlanır.
Kadın sığınma evlerine günün ve gecenin her saatinde ulaşabilirsiniz. Telefonla ulaştıktan sonra, sığınma evinin adresini öğrenebilir veya sığınma evinden bir çalışan sizi buluşma noktasından alır. Güvenlik açıcısından kadın sığınma evlerinin adresleri gizlidir.Kadın sığınma evlerinde kalan şiddet gören veya devletten yardım isteyen her kadın hukuki ve maddi yönden destek görür. Aynı zamanda eşinden ayrılmak isteyen ancak maddi durumu el vermeyenler için destek verilir.