Kedi ve köpeklere mikroçip nerede takılır? 5 soruda tüm detaylar

10 Aralık 2021
0 Yorum
kedi ve kopeklere mikrocip nerede takilir 5 soruda tum detaylar

Evcil hayvanlar için deri altı mikroçip 1 Ocak 2022 itibari ile zorunlu hale geliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı ile Türk Veteriner Hekimleri Birliği arasında imzalanan protokol ile sahipli kedi, köpek ve gelinciklere mikroçip takılması mecburi olacak. Peki mikroçip nerede takılır? En ucuz nerede bulunur? İşte tüm detaylar… 

Evcil hayvanların sokağa bırakılmasını önlemek, sağlık ve yaşam koşullarını takip edebilmek için mikroçip uygulaması başladı. Bilinçsiz sahiplenen ve heves geçtikten sonra sokağa mahkum bırakılan hayvanların önüne geçmek için mikroçip takılma zorunluluğu getirildi. Kayıp ya da çalınma vakaları gibi hallerde, evcil hayvanın sahibine geri dönmesini sağlayan mikroçip, böylesi durumlarda evcil hayvanlar ve sahipleri için faaliyete geçirilen ve kurtarıcı bir sistemdir.

EVCİL HAYVANLARDA MİKROÇİP NE İŞE YARIYOR?

Evcil hayvanların kaybolma vakaları her geçen gün artıyor. Birçoğu ise sahipleri tarafından sokağa terk ediliyor. Mikroçip uygulaması sayesinde hayvanını sokağa bırakmak isteyen artık iki kez düşünecek. Terk edilen hayvanlar barınaklara alınacak ve çip sayesinde hayvanın sahibi bulunacak. Şayet kayıp durumu söz konusu değilse sahibine idari işlem uygulanacak.

Mikroçip sayesinde çalınan hayvanların sahibine kavuşması çok kolay. Bu durumu engellemek için geliştirilen elektronik sistem ile çalınan hayvanlar kısa sürede bulunacak. Deri altına yerleştirilen pirinç tanesi büyüklüğündeki mikroçip, okuyucu cihaz ile taranarak sahibinin iletişim bilgilerine ulaşılacak.

kedi ve kopeklere mikrocip nerede takilir fiyati ne kadar en ucuz nerede (6)

KEDİ VE KÖPEKLERE MİKROÇİP NEREDE TAKILIR?

Mikroçip, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde çalışan veteriner hekimler ve veteriner sağlık teknisyenleri tarafından yapılabileceği gibi, imzalanan protokol kapsamında serbest veteriner hekimler tarafından da uygulanıyor.

Evcil hayvanlara mikroçip taktırıp pasaport alabileceğiniz en ucuz yer Tarım İl Müdürlüğü Hayvan Sağlığı bölümündeki veterinerlerdir. Devlete ait olan bu kurumda 25 TL gibi bir ücretle evcil hayvanınıza mikroçip taktırabilirsiniz. Bazı belediyeler mikroçip uygulamasını ücretsiz yaparken bazıları da cüz-i miktar karşılığında yapıyor. Özel klinikler de ise kliniğe göre değişmekle beraber ücreti 50 ila 100 TL arasında değişiyor.

kedi ve kopeklere mikrocip nerede takilir fiyati ne kadar en ucuz nerede (5)

MİKROÇİP ZORUNLU MU? TAKTIRMAYAN CEZA ÖDER Mİ? 

Evcil hayvanlara mikroçip takılması zorunlu hale getirildi. Kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi ve kayıt altına alınmasına dair yönetmelik kapsamında, köpekler için 2021 yılının sonuna kadar, kedi ve gelincikler için ise 2022’nin sonuna kadar süre tanındı. Uygulama sayesinde hayvanların sokağa bırakılması önlenecek ve kaybolan köpeklerin sahibi tespit edilecek. Ayrıca 2022 yılının sonuna kadar evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlar 10 bin lira cezayla karşılacak.

kedi ve kopeklere mikrocip nerede takilir fiyati ne kadar en ucuz nerede (3)

MİKROÇİP HAYVANLARA ZARAR VERİR Mİ?

Mikroçip, pirinç tanesi küçüklüğünde cam kapsül şeklindedir. Bu cam kapsül biyo uyumludur ve hayvanlara hiçbir zarar vermez. Herhangi bir alerjik reaksiyon göstermez. Mikroçipler hayvanın içinde ilerlemesin diye polprpilen polymer ile kaplıdır. Bunu da polimer hayvanın bünyesinin kapsülün etrafında bir hücre duvarı örmesini sağlayarak yapar. Kapsülün içinde ise bilgiyi tutan silikon bir mikroçip bulunur. Bunun yanında bir kapasitör ve bakır sarılı bobin vardır. Kapasitör okuyucudan aldığı frekansı alır ve enerji haline dönüştürerek çipe iletir. Çip çalışıp bilgiyi yine bobini anten olarak kullanıp alıcıya yönlendirir. Bu radyo frekansini alan okuyucu mikroçip numarasını dekode eder ve ekranında bilgileri kullanıcıya gösterir. Çip hayvanların derisine implante edilirken acıyabilir. Ancak acısı minimumdur ve kısa sürelidir.

KEDİ, KÖPEK VE GELİNCİK GİBİ EVCİL HAYVANLARA MİKROÇİP NASIL TAKILIR?

Mikroçip özel bir enjektör yardımı ile hayvanın iki kürek kemiği arasına yerleştirilir. Aynı diğer aşılama prosedürlerine benzediği gibi oldukça güvenli ve basit bir işlemdir. Uygulama iki üç saniye kadar sürer ve çok az ağrıya neden olur.