COVID-19, akciğerleri ve solunumu etkileyen yeni bir hastalıktır. Belirtileri arasında yüksek ateş, öksürük, nefes almada zorluk, mide bulantısı veya ishal, koku, tat kaybı yer almaktadır. Covid-19 olarak da bilinen Koronavirüsten korunmanın en etkili yolu aşı yaptırmaktır. Dünya gündeminde de önemli bir yer işgal eden COVID-19 salgını emziren anneleri de tedirgin etmektedir. Emziren anne aşı olabilir mi? sorusunun yanıtı koronavirüs aşısı olmak isteyen anneler tarafından merak edilen konular arasında yer alıyor.
COVID-19 aşıları ilk çıktığı zamandan beri muhtemel zararları üzerinde tartışmalar yapılmaktadır. Bu hususta tedirgin olan grupların başında ise emziren anneler gelmektedir. Emziren anneler koronavirüs aşısını olma konusunda tereddüt etmektedir. Uzmanlar emziren annelerin aşı yaptırmasının herhangi bir mahsuru olmadığını bildiriyor.
Amerikan Jinekolojik ve Obstetrik Hekimler Birliği emziren annelerin COVID-19 aşısı olmasını tavsiye etmektedir. Aşı yaptırmak isteyen annelerin aşı yaptırdıktan sonra emzirmeyi bırakmasına da gerek yoktur. Hatta öyle ki emziren anneler aşı olduğunda vücutta üretilen antikorların anne sütü ile birlikte bebeğe geçeceği ve bu sayede bebeğin de COVID-19’a karşı koruma altına alınacağı düşünülmektedir.
Hem hamileler hem de emziren anneler Biontech aşısı olabilirler. 30 Ocak’ta Pfizer BioNTech tarafından geliştirilen mRNA aşısının güncellenen kılavuzunda, aşının hamilelere ve emziren annelere de uygulanabileceği bilgisi yer almıştır.
California Üniversitesi San Diego Tıp Okulu’ndaki araştırmacıların yaptığı çalışmalar sonucunda Biontech ve Moderna aşısı olan emziren annelerin emzirmeyen kadınlarla aynı yan etkileri yaşadığı ve bebeklerde de ciddi bir yan etki oluşmadığı görülmüştür.
Bilim insanlarının yürüttüğü araştırmalar sonucunda Biontech COVID-19 aşısı olan 180 emziren annenin % 85’inden fazlasında aşının enjeksiyon edildiği bölgede ağrı, kızarıklık, şişme ya da kaşıntı gibi geçici belirtiler ve titreme dahil sistemik yan etkiler görülmüştür. Aşıda 2. doz olan emziren annelerde ise kas ve vücut ağrıları, ateş ve kusma gibi geçici belirtiler gözlemlenmiştir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op.Dr.Selin Çetinkal görüşlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır.