Sukulent farklı renkleri ve minyatür görünümü ile her ortamda bakımını yapabileceğimiz harika dekoratif bir bitki. Son yıllarda popülerleşen sukulent, az su istemesi ve bakımının kolay olmasıyla birçok evde kendine yer edinmiş durumda. Peki sukulent bakımında önemli püf noktalar neler, sukulent nasıl çoğaltılır? İşte detaylar…
Sukulent çiçeği bakımı terapi gibidir. Balkonlarda veya teraryumlarda bakımını yaptığımız sukulent çiçekleri evimize renk katar. Radyasyon önleyici özellikleri sayesinde pek çok kişi tarafından tercih edilir. Sukulent bakmanın birçok psikolojik faydası bulunur. Ortamdaki negatif enerjiyi emer, pozitif enerjiye dönüştürür.
Skulent çiçeği sürekli ilgi istemez, zorlu koşullara uyum sağlar ve oldukça şık görünür. Ev ve ofis ortamlarında rahatlıkla bakabileceğiniz sukulent çiçeğinin bakımını sizler için araştırdık.
SUKULENT BAKIMINDA PÜF NOKTALAR
Sukulentler sizin ona verdiğiniz değer ve emekle birlikte can kazanır. Peki iyi bir sukulent bakımı nasıl olur? İşte püf noktaları…
- Sukulent bakımında mutlaka drenaj delikli saksılar tercih edilmelidir. Saksıdaki drenaj deliği, fazla sulama veya yağmur suyunun giderilmesi için gereklidir. Saksı tabanında su birikmesi köklerin çürümesine neden olabilir. Drenaj iyi sağlanamaz ise sukulent kısa süre içerisinde ölür.
- Sukulent bakımında çok sulama önerilmez. Fazla su vererek onlara iyilik değil, kötülük etmiş olursunuz. Saksının toprak yüzeyi iyice kurumadan sulama yaparsanız yaprakları buruşabilir ve yaprakta lekelenmeler meydana gelebilir. Özellikle kış aylarında donma tehlikesine karşı daha az sulamaya özen göstermelisiniz.
- Sukulent bakımında iklim çok önemlidir. Akdeniz ve ege bölgesinde yaşıyorsanız yaz-kış balkonda bakım sağlayabilirsiniz. Soğuk havaya sahip bölgelerde ise yazın balkonda kışın evin içerisinde bakım yapabilirsiniz.
- Sukulent bakımını evde sağlıyorsanız ortamın havadar ve aydınlık olmasına dikkat etmelisiniz.
- Sukulent bakımı konusunda dikkat edilecek noktalardan bir tanesi doğru periyodik aralıklarla sulama yapmaktır. Yapısı gereği fazla su isteyen bir bitki olmadığı için 15 günde bir yapacağınız sulama yeterli olur. Kış mevsiminde oda sıcaklığı yeterli olacağından 20 günde bir sulayabilirsiniz.
- Sukulentin büyüme ve gelişme evrelerini sağlıklı bir şekilde sağlayabilmesi için iyi ışık alan bir yer seçilmelidir. Direkt güneş ışığına maruz kalması yapraklarının solmasına neden olabiliyor. Dolayısıyla kısmi olarak güneş ışığı alan aydınlık bir ortam seçtiğinizden emin olmalısınız.
- Sukulentlerin toprak isteği seçici olduğu için torflu toprak tercih etmelisiniz. Sukulent toprağı geçirgen yapısıyla içindeki cocopeat lifleri sayesinde suyu tutar ve sukulentin ihtiyacı duyduğu suyu köklerine iletir.
- Sukulent bakımında dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta saksı boyutunu iyi seçmektir. Saksı derinliği sukulentin boyuna göre ayarlanmalı. Aksi taktirde minik bitki derin saksıda kök salmak için uğraşırken yaprakları çürüyebilir.
SUKULENT NASIL ÇOĞALTILIR?
Sukulent çoğaltılması kolay bir bitkidir. Yapraktan, tohumdan ya da kök ayırma yöntemiyle bitkinizi istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. İşte sukulent çoğaltma yöntemleri:
TOPRAKTA SUKULENT ÇOĞALTMA
Sukulentin çoğalması için en önemli şey, yaprağı doğru şekilde kopartmak. Bitkinin alttaki büyük yaprakları, diğer yapraklara göre daha olgundur. Bu yaprakları nazikçe tutup döndürdüğünüzde gövdesinden ayırmış olursunuz. Peki kopardığınız yaprağı nasıl çoğaltabilirsiniz?
- Yaprakları kağıt havlu üzerine yerleştirin ve kopartıldıkları bölgede zar oluşması için 3-4 gün bekletin.
- Ardından derin olmayan bir kabın içerisine cocopeat gibi su tutabilen uygun bir toprak ekleyerek yaprakları bu toprak üzerine serin.
- Toprağı bir fısfıs yardımıyla nemlendirdikten sonra havadar, aydınlık ama direkt güneş almayan bir alanda yavru verene kadar bekletin.
- Yapraklardaki köklenme ve yavrulama süresi sukulent çeşidine göre değişir. Toprak kurudukça sulama yapına ancak yavru oluşumu başladığında kesinlikle yavrulara su gelmemeli.
- Yavrular ve kökler ekilebilir duruma geldiğinde küçük bir saksıya ekebilirsiniz. İşte bu kadar!
SUDA SUKULENT ÇOĞALTMA
Sukulent yaprakların suda oluşmasını sağlayabilirsiniz.
- Şeffaf cam bir bardak içerisine içme suyu doldurun ve bardağın üzerini streç filmle örtün. Yaprakların oynamasını önlemek için streç filmi lastik yardımıyla bardak üzerine sabitleyin.
- Sukulentten yaprakları ayırın. Streç film üzerinde küçük delikler açarak yaprak köklerinin suyun içerisine girmesini sağlayın. Sukulentin suda filizlenmesi için yaprağın su içerisine yaklaşık yarım cm girmesi çok önemli.
- Bardağı direkt güneş almayan, havadar, 20 derece üzerinde bir alanda 20 gün bekletin. Ayrıca haftada bir bardaktaki suyu değiştirin. Suyun oda sıcaklığından soğuk olmamasına özen gösterin.
- 20 günün sonunda köklenme meydana geldiğinde sukulentin köklerini farklı bir saksıya ekebilirsiniz.
HAVAYLA SUKULENT KÖKLENDİRME
Kolay bir yolla sukulent çimlendirmek istiyorsanız bu yöntemle istediğiniz kadar skulent çoğaltabilirsiniz.
- Sukulentten kopardığınız yaprakları kuru bir kağıt havlu üzerine serin ve gölge bir alanda bekletin. Bir süre sonra yapraklar filizlenir ve yavru verir.
- Bu süreçte yaprakların köklenmesi için havanın kuru olması gerekir. Çünkü sukulentler ihtiyacı olan suyu havadan alır ve hava nemliyse kök salması daha uzun sürebilir.
SUKULENT SAKSISI NASIL DEĞİŞTİRİLİR?
Saksı değişimi sık yapılmaması gereken bir işlemdir. Ancak mecbur kalınan durumlarda yapılır. Saksı değişimi yaparken yeni saksının eski saksıdan bir ya da iki boy büyük olmasına özen göstermelisiniz. Drenaj delikleri olan bir saksıyı kullanmadan önce saksının su emmesi için kireçsiz suda bekletmelisiniz. Eski saksınızdaki sukulenti ters bir şekilde çıkardıktan sonra yeni saksıya koyup tamamen toprakla kapatmalısınız.
SUKULENTİN FAYDALARI NELERDİR?
-
Sukulentin en büyük faydalarından biri ortamdaki radyasyonu azaltır. Rahatlamak ve radyasyonun ortaya koyacağı olumsuz etkilerden korunabilmek amacıyla sukulent yetiştirebilirsiniz.
-
Ortamdaki olumsuz enerjiyi emer ve daha pozitif bir enerji oluşmasını sağlar. Böylece ortamdaki kişiler daha az gergin ve sinirli olur.
- Sukulent bulunduğu ortamda kötü enerjiyi ortadan kaldırdığı için çalışma verimini arttırır. Yapılan araştırmalar sukulent bulunan yerlerde görev yapan kişilerin daha verimli çalıştığını ortaya koyuyor.
- Bulunduğu ortamın havasını temizler. Sukulent çiçeği büyüdükçe ortamda temizlediği havanın etkisi daha fazla hissedilir