Ebeveynler kış aylarında bebeğinin üşümediğinden emin olmak ister. Bazı anne babalar bebeğini kış soğuğundan korumak için kat kay giydirir. Kimi ise üşümesin diye dışarıya çıkartmak istemez. Peki doğrusu ne olmalı? Bebekler kışın dışarıda ve evde nasıl giydirilmeli? İşte soğuk havalarda bebek giyimi hakkında öneriler:
Kış mevsiminde anne babalar bebeklerini soğuktan koruma konusunda biraz daha hassas olabiliyor. Bebeklerin bağışıklığı kuvvetli olmadığından sıcak ve soğuğa karşı duyarlıdırlar, çabuk üşütebilirler. Bu nedenle kış aylarında bebekleri soğuktan ve hastalıktan korumak için ebeveynlerin bebeklerini giydirirken dikkatli olmaları gerekir. Kışın bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiğini içeriğimizde okuyabilirsiniz.
Kışın eviniz ideal sıcaklıkta ise bebeğinizi bunaltmayacak pjama takımı ve penye gibi orta kalınlıkta kıyafetler giydirmeyi tercih etmelisiniz. Dışarı çıkarken soğuğu soğuk havayı geçirmeyecek mont, tulum gibi dış kıyafetler giydirerek bebeğinizi soğuktan koruyabilirsiniz. Ayrıca bebeğinizin ayağını, elini, başını ve kulaklarını örtecek bere, atkı, eldiven ve patik giydirmeyi de ihmal etmemelisiniz. Kışın bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiği hakkında diğer önerilerimiz şunlardır:
1) PAMUKLU KIYAFET TERCİH EDİN
Ebeveynlerin bebek kıyafeti tercihi dört mevsim boyunca pamuklu giysilerden yana olmalı. Polyester içeren kıyafetler hem bakteri oluşumuna yol açar, hem de bebeğin aşırı terlemesine neden olur. Aynı zamanda polyester bebek giysileri bebeğin hassas cildini tahriş edebileceğinden, pamuklu giysiler kışın en doğru tercih olacaktır.
2) İNCE BATTANİYE KULLANIN
Bebek üşümesin diye üst üste kalın giysiler giydirildiğinde ya da aşırı kalın battaniyelerle üzerini örttüğünüzde bebek hem terler hem de huzursuz olur. Uzmanlar kış aylarında uyuyan bebeğe bir fanila ve çıtçıtlı pijama giydirilmesini, bebeğin üzerinin de kalın olmayan örtü ile örtülmesi gerektiğini bildiriyor.
3) BERE GİYDİRİN
Bebekler vücut ısısının büyük bir kısmını baş bölgesinden kaybeder. Bilhassa yenidoğanlar vücut ısınını dengeleyemez. Bu sebeple kışın bebeğinizi dışarıya çıkarırken başını muhakkak bere ile örterek soğuktan korumalısınız. Ayrıca berenin orta kalınlıkta olmasına ve kulakları örtmesine de dikkat edilmeli.
4) AYAKLARINI SICAK TUTUN
Kış aylarında bebeğin ayaklarını sıcak tutmaya özen göstermeli. Kıyafette olduğu gibi çorapların da pamuklu olması tercih edilmeli. Ayakları sıcak tutmak için evde çorap üzerine patik, giydirebilir, dışarıya çıkarken ise çorap üzerine kışlık ayakkabı yahut kalın örgü patik giydirilebilir. Ayakkabının bebeğin ayağından büyük olmamasına dikkat edilmeli. Aksi taktirde ayakkabı bebeğin ayağını tam sarmadığından ayakları üşüyebilir.
5)KIYAFETLERİ ÜST ÜSTE GİYDİRİN
Birçok anne baba kış aylarında bebeklerine kışlık tulum gibi tek giysiden oluşan kalın kıyafet giydirir. Ancak uzmanlar bebekleri böyle giydirmenin yanlış bir yöntem olduğunu bildiriyor. Bebeği soğuktan korumak için ‘soğan sistemi’ yönteminin tercih edilmesini söyleyen uzmanlar; tek giysiden oluşan kalın kıyafetleri giydirmek yerine, ince, vücudu saran pamuklu kıyafetlerin üst üste giydirilmesini doğru buluyor. Soğan sistemi; ince ve pamuklu giysilerle çocuğu kat kat giydirmek demek. ‘Soğan sistemi’ denilen bu yöntem, kat kat giydirilen ince kıyafetlerin arasından hava girmesi önleyerek, soğuktan koruyor.
Bebeklerin büyüme sürecinde metabolizması hızlı çalışır bu da vücut ısısını dengeler, bebeği soğuktan korur. Bu nedenle bebekler uyurken üzerlerinin örtülmesini pek sevmezler. Aynı zamanda bebeğin üzerini kalın battaniye ile örtmek bebeklerin terlemesine de neden olabilir. Soğuk kış gecelerinde bebeğe pamuklu pijama takımı, ince bir tulum ve çorap giydirilmeli. Üzeri ise kalın olmayan pamuklu veya örgü bebek battaniyesi ile örtülmeli.
Sadece kışın değil, dört mevsim boyunca bebeğe pamuklu kıyafet giydirilmeli. Pamuk giysiler, doğal malzemeler yapılmış olup cildin nefes almasını sağlar. Polyester madde içeren giysiler ve yün kıyafetler ise bebeğin cildinde alerjik reaksiyona neden olabilir. Aynı zamanda kışın bebeklere yukarıda bildirdiğimiz gibi tek çeşit kalın kıyafet giydirilmemeli, ince kıyafetleri üst üste giydirerek soğan sistemini tercih etmelidir. Koltuk altından vücut ısısını kontrol ettikten sonra, iç giyim olarak çıt çıt body üzerine ince bir tulum yahut pamuklu pijama takımı giydirmeniz yeterli olacaktır.