Bebeklerin bağışıklık sistemleri yetişkinlere nazaran daha güçsüzdür. Bu sebeple de yetişkin insanlara göre daha çabuk hastalanmaktadırlar. Mide üşütmesi, en sık karşılaşılan çocukluk çağı hastalıkları arasında yer alır. Bebeklerde mide üşütmesinin ana nedeni norovirüs veya rotavirüstür. Peki bebeklerde mide üşütmesi hangi belirtilere neden olur, bebeklerde mide üşütmesi nasıl geçer?
Bebeklerin yaşadığı en sık sağlık problemlerinden birisi mide üşütmesidir. Mide üşütmesi durumunda bebeklerde kusma, ishal ve ateş gibi belirtiler gözlemlenmektedir. Bebeklerde mide üşütmesi kusma ve ishal nedeniyle dehidrasyona sebep olabileceğin en kısa zamanda doktora gitmeli, tıbbi tedavi almalı.
BEBEKLERDE MİDE ÜŞÜTMESİ NEDEN OLUR?
Bebeklerde mide üşütmesinin en yaygın sebepleri arasında soğuk hava bulunmakta. Soğuk havalarda bebeklerdeki mide üşütme çok daha sık görülmekte. Kışın soğuk havalarda bebeğin bağışıklık sistemi zayıflar, virüslere karşı savunmasız hale gelir, bunun sonucunda mide üşütmesi gibi sorunlar ortaya çıkar. Ek olarak mide üşütmesi bulaşıcı olduğu için de bebeğe hava yolu veya besinler ile de bulaşabilir.
Bebeklerde mide üşütmesi bakteri, parazit veya virüs sebepli oluşan enfeksiyonlar sonucunda da meydana gelebilir. Virüsler arasında norovirüs veya rotavirüs ve bakterilerden de salmonella, staphylococcus ve parazitlerden ise e.coli ve giardia mide üşütmesine sebep olabilmektedir. 5 yaşından küçük çocuklarda mide üşütmesin en yaygın nedeni noravirüstür.
BEBEKLERDE MİDE ÜŞÜTMESİ NASIL GEÇER?
Bebeklerde mide üşütmesi için çocuk doktoruna başvurmalı. Özellikle mide üşütmesi bebekte ishal ve kusma gibi belirtilere neden olduysa en kısa sürede ihmal etmeden doktora gitmeli. Doktor ihtiyaç görmesi halinde bebeğe serum takacaktır. Bunun sebebi ise kusma ve ishal yüzünden bebeğin vücudunda su kaybı meydana gelmesidir, serum sayesinde vücuda sıvı takviyesi yapılmış olur. Fakat eğer bebeğe gerekli müdahale yapılmazsa, bebek doktora götürülmezse vücutta oluşan sıvı eksikliği yüzünden daha ciddi sağlık problemleri ile karşılaşılabilir. Bebeklerde mide üşütmesi doktora gidecek kadar şiddetli değilse bebeklerde mide üşütmesine iyi gelecek şu yöntemlere başvurulabilir:
MİDESİNİ DİNLENDİRİN
Bebeklerde mide üşütmesinde sık görülen ishal ve kusma gibi belirtiler yüzünden vücuttaki su ve tuz oranı azalır. Bu maddelerin tekrar alınması, vücudun dengelenmesi gereklidir. Fakat bunun öncesinde kusma ve ishal sonrasında bebeğin midesinin 30-60 dakika dinlenmesi şarttır. Yarım saat sonra bebeğinize 1-2 çay kaşığı sıvı takviyesi yapmaya başlayabilirsiniz. Kusan, ishal olan bebek yemek yemeğe zorlanmamalıdır.Eğer emziriyorsanız bebeğinizi yalnızca bir göğüsten 5 dakika emmesini sağlamalısınız.
ANNE SÜTÜ
Bebeklere en iyi gelen ilaç şüphesiz ki anne sütüdür. Bebeklerde mide üşütmesine doğal şifadır, bebeğin hastalığı biran önce atlatmasına da yardımcı olacaktır.
NANE ÇAYI
Nane çayı yetişkinlerdeki mide problemlerinde kullanıldığı gibi bebeklerde de kullanılabilir. Nane çayı, doğal spazm önleyici ve bulantı kesici özelliklere sahiptir. Bebeklerde mide üşütmesine iyi gelen nane çayını hazırlamak için; 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı nane atın. 5 dk. demlemeye bırakın. Süzün içerisine biraz bal ve limon katıp bebeğin biberonuna koyarak bebeğe içirebilirsiniz.
DİNLENMELİ
Mide üşütmesi halinde bebeklerin vücudu susuz kalır yani dehidrasyon yaşanır. Bu durumda da bebekler çok yorulur. Dolayısıyla bebeğin bol bol dinlenmesi sağlanmalı.
BOL BOL UYUMALI
Mide üşütmesi yaşayan bebeğin bağışıklık sistemi virüsler ile savaştığından bebek halsiz düşebilir. İyileşmenin hızlanması için bebeğin bol bol uyuması iyi olacaktır.
HAFİF BESİNLER TÜKETMELİ
Mide üşütmesi esnasında bebeğin midesinin dinlenmesi için bebeğe yoğurt, kızarmış ekmek, pirinç lapası, muz ve haşlanmış patates gibi hafif besinler yedirilmeli.
BEBEKLERDE MİDE ÜŞÜTMESİ NASIL ÖNLENİR?
Bebeklerde mide üşütmesi oldukça yaygın olarak görülen fakat tedavisi genellikle kolay olan bir sağlık problemi. Mide üşütmesinin önüne geçmek için en az 6 ay anne sütü verilmesi şart. Ayrıca ek besine geçildiğinde ise sağlıklı ve doğal besinler yedirilmeli ve bebeğin yaşına uygun gerekli aşıları zamanında yaptırılmalı. En önemlisi de bebeğe temiz bir ev ortamı sunmalı ve bebeğin kişisel hijyenine dikkat etmelidir. Bebeğe verilecek meyve ve sebzeler güzelce yıkanmalı, bebeğe dokunan, alerjiye neden olan gıdalar yedirilmemeli, çok sıcak veya çok soğuk besinler verilmemeli. Bunlara dikkat ettiğiniz takdirde bebeğinizin mide üşütmesi yaşamasının önüne geçmiş olursunuz, şayet bebeğinizde mide üşütmesi varsa bu önlemler sayesinde iyileşme sürecini de hızlandırırsınız.