Dijital çağda kullanıcılara kolaylık sağlayan uygulamalardan elektronik imza (e-İmza), ıslak imza ile aynı amaca hizmet ediyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu yaptığı açıklamada, “50 ilde nüfus idarelerinde e-İmzanın kimliğe yerleştirilmesi işlemine başlanılacak” dedi. Peki E-imza nedir, ne işe yarar? E-imza nereden alınır? E-imza başvurusu hangi illerde yapılabiliyor? İşte detaylar…
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan gelen açıklamaya göre 10 Ocak 2022 tarihi itibariyle e-imzanız kimlik kartlarınıza yüklenecek. Bu açıklamadan sonra kullanıcılar: “E- imza nedir, neden gerekli?” ,“E-imza ne işe yarar nerede kullanılır?”,“Kimlik kartına e-İmza nasıl tanımlanır?” gibi soruları araştırmaya başladı. İşte e imza hakkında bilmeniz gerekenler.…
E imza ıslak imza yerine geçecek olan ancak tek şekil ile sahip olmak yerine belli harf, sembol ve karakterlerden oluşan elle atılan imza ile aynı hukuksal geçerliliğe sahip elektronik veridir. E-imza, imzaladığınız belge üzerinde imza sahibinin siz olduğunu belirleyen ve profil çıkaran bir sistemdir. Kurumsal ve ticari alanlarda firma adına veya kişisel olarak e-imza kullanabiliyorsunuz. Elektronik imza, bulunduğu belgeye kesin bir delil olma niteliği kazandırıyor. Hukuki sonuçlara açık, güvenilir, senet hükmünde bir imza çeşidi olarak geçiyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu onaylı Elektronik Sertifika Hizmet Sağlayıcıları tarafından sunulan e-imza, e-Devlet’e güvenli bir şekilde erişebilmeyi sağlıyor.
E-imza gerçek imza yerine geçer. Gerçek imzayı kullanmak istediğinizde e-imzanız da ayni işi görecektir.
Elektronik imza sayesinde vatandaşlar yeni nesil kimlik kartını sürücü belgesinin yanı sıra e-İmza olarak da kullanabilecek.
E-imza uygulaması ile kamu ve özel sektörde kırtasiyeciliğin azaltılması, iş ve işlemlerin daha hızlı, hatasız, eksiksiz ve kaliteli şekilde gerçekleştirilmesi sağlanacak. Aynı zamanda maliyet ve vakit tasarrufu sağlanacak.
Günümüz teknoloji çağında, elektronik ortamın çok yoğun bir şekilde kullanılması beraberinde güven sorununa da neden olabiliyor. İşte bu noktada elektronik ortamdaki belgeleri imzalayan kişinin kimlik doğrulamasını yapmak ve daha güvenli bir ortam oluşturmak amacıyla e-imza adı verilen uygulama ortaya çıktı. Elektronik imza kullanıcılarına şu özellikleri sağlıyor:
VERİ BÜTÜNLÜĞÜ
Verinin izinsiz ya da yanlışlıkla değiştirilmesini, silinmesini ve veriye ekleme yapılmasını önlemek.
KİMLİK DOĞRULAMA VE ONAYLAMA
Mesajın ve mesaj sahibinin iletiminin geçerliliğini sağlamak.
İNKAR EDİLEMEZLİK
Bireylerin elektronik ortamda gerçekleştirdikleri işlemleri inkar etmelerini önlemek.
Elektronik imzanın gizlilik, kimlik doğrulama, veri bütünlüğü ve inkâr edilemezliği sağlayan bu dört temel özelliğiyle birlikte elektronik ticaretin ve kamu alanında yürütülmekte olan e-dönüşüm projelerinin elektronik ortamda güvenli işlemleri yapabilme imkânları genişletilmiş ve 5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu ve Kurumumuz tarafından yapılan ikincil düzenlemelerle desteklenerek bu ortamlarda yapılan iş ve işlemlerin hukuki boyutta da geçerliliği sağlandı. Elektronik İmza Kanunu ve ikincil düzenlemeler ile elektronik imzanın elle atılan ıslak imza ile aynı hukuki sonucu doğuracağı ve kesin delil olarak kabul edileceği hükme bağlanmıştır.
E-İmza almak için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na başvuruda bulunabilir, elektronik imza yetkisine sahip olabilirsiniz. E-imzayı, ‘bireysel’ ve ‘kurumsal’ olarak iki farklı şekilde alabilirsiniz. Bu durumda başvuruda farklı belgeler isteniyor.
E-imzayı bireysel olarak almak istiyorsanız:
T.C. kimlik numaranız, sürücü belgeniz ya da pasaport gibi geçerliliği olan belgelerden biri ile taahhütname ve başvuru formunu göndermeniz gerekiyor.
Eğer e-imzayı kurum adına almak istiyorsanız:
Son 6 ayda alınmış bir faaliyet belgesi talep ediliyor. Yine kimlik numaranızın bulunduğu, geçerliliği olan bir kimlik belgesi ve imza sirküleri fotokopisi isteniyor. Kuruma ya da bireye göre düzenlediğiniz belgelerle başvuru yapmanız ardından başvurunuz incelenir ve aykırı bir durum olmaması sonucunda e-imza almaya hak kazanırsınız.
E-imza veraset harici her işlemde kullanılabilecek. E-imzanın kullanıldığı yerler:
E-imzayı çalıştırabilmek için kart sürücünüze yazılım kurmanız gerekli. Bu yazılım e-İmza ile birlikte size gönderilen CD ya da diğer medya araçlarında bulunur. Yazılımı bilgisayarınıza kurun. Kurduğunuz program ile sertifikanıza giriş yapabiliyorsanız kullanıma hazır demektir.
Kamusal ve ticari alandaki muhtemel elektronik imza uygulamaları arasında aşağıdakiler sayılabilir:
Kamusal Alandaki Uygulamalar
Ticari Alandaki Uygulamalar
Kısa sürede ülke genelinde nüfus müdürlüklerinde, tapu müdürlüklerinde ve bankalarda e-İmza yüklenme işlemleri yapılabilecek. İşlem yapılacak iller:
‘NüfusMatik’ler aracılığıyla Erzincan, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Batman, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muğla, Ordu, Osmaniye, Rize, Sakarya, Samsun, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Tekirdağ, Tokat, Trabzon, Van ve Zonguldak olacak.
PTT güvencesi ile Merkezlerimizden yapacağınız e-İmza başvurularınızda geçerli olacak fiyatlar (tüm vergiler dâhil):