Salonların narin çiçeği Kalanşo (Kalanchoe) nasıl bakılır? Ne zaman çiçek açar?

15 Ocak 2022
0 Yorum
salonlarin narin cicegi kalanso kalanchoe nasil bakilir ne zaman cicek acar

Kalanchoe olarak da bilinen Kalanşo çiçeği küçük yaprakları, narin çiçekleri olan ev ve ofis ortamında kolaylıkla yetiştirilebilen bir süs bitkisidir. Kalanşo çiçeğinin bakımı da çok kolaydır. Kışın haftada 1 yazın ise 2 kez sulanır. Doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır…

Kalanchoe (Kalanşo) çiçeği bakımı kolay olan popüler bir ev bitkisidir. 4 mevsim rengarenk çiçekler açar. 100’den fazla çeşidi bulunur. Bulunduğu ortama pozitif enerji katan en çok bakılan salon bitkilerindendir.

KALANŞO (KALANCHOE) ÇİÇEĞİ BAKIMI NASIL OLMALI?

Oldukça sevilen ve güzel görüntüsüyle tercih edilen Kalanşo çiçeğinin bakımı hakkında ihtiyacınız olan tüm bilgileri bu makalemizde bulacaksınız. İşte detaylar….

Sulama

Kalanşo çiçeğinin; kış aylarında haftada 1 gün, yazın ise haftada 2 gün sulanması yeterlidir. Kalanşo çiçeğinin toprağının tamamen kuruduğunu fark ettiğinizde daha sık da su verebilirsiniz. Diğer bir deyişle, Kalanşo çiçeğinin sulamak için ölçü toprağının çok kurumasıdır.

Kalanşo çiçeği bir sukulent bitkisi türüdür ve bu yönüyle yapraklarında ve dallarında su depolama özelliğine sahiptir. Dolayısıyla Kalanşo çiçeklerinin çok fazla sulanmaması ve toprağın sürekli olarak ıslak olmaması gerekmektedir.

kalanso kalanchoe cicegi bakimi cogaltilmasi budanmasi hakkinda tum cevaplar 1

Güneş Işığı

Kalanchoe (Kalanşo) çiçeğini konumlandırırken evinizin aydınlık, ışık alan ve havadar bir yerini tercih etmelisiniz. Kalanşo çiçeği her ne kadar güneşe ihtiyaç duysa da çiçeği direkt olarak güneş ışığına maruz bırakmamalısınız.

Toprak

Kalanşo çiçeği iyi şekilde direne edilmiş toprakta yetiştirilmelidir. Bunun için ise toprak karışımı % 50 saksı toprağı ve % 50 kaktüs toprağı şeklinde veya % 60 turba yosunu ile % 40 perlit karışımı gibi çok fazla su tutmayan özellikli bir toprak karışımı bitkinin en iyi şekilde yetişmesi için etkili olacaktır. Kalanşo bitkisini; çömlek saksılara koyarak hem bitkinin gereksinim duyduğu drenajı sağlayabilir hem de bitkide aşırı nem birikimini önleyebilirsiniz.

Gübreleme

Kalanşo çiçekleri bazı mevsimlerde gübrelemeye gereksinim duymaktadır. Bu tür gübreleme işlemlerinin çiçeklenme döneminde yapılması önem arz etmektedir. Bunun için ilkbahar ve yaz mevsiminde kalanşo çiçeği dengeli bir şekilde gübrelenir. Kalanchoe çiçeğinde çiçeklenme problemi olması halinde sebep gübre eksikliği olabilir. Bu durumlarda gübre karışımının içinde potasyum olması sorunu ortadan kaldırmak için yardımcı olmaktadır.

kalanso kalanchoe cicegi bakimi cogaltilmasi budanmasi hakkinda tum cevaplar 2

Budanması

Kalanşo çiçeğini Nisan sonundan Haziran ayı başına kadar budayabilirsiniz. Budamı işlemi için çiçek dallarının kesilmesi yapılmalıdır. Bu sayede Kalanşo çiçeği daha fazla çiçek açacak, ve daha geniş yapraklara sahip olacaktır. Önemli bir püf noktası olarak; budamada kullanacağınız makasın temiz ve keskin olması bitkinin zarar görmemesi için iyi olacaktır. Ek olarak, budama makası da sıcak su ile dezenfekte etmelisiniz, bu yöntem; bitkinize hastalık bulaşmasını engeller.

KALANŞO (KALANCHOE) NASIL ÇOĞALTILIR?

Kalanşo çiçeğini çoğaltmak için bir dalını kırıp suda bekleterek köklendirebilirsiniz. Köklendikten sonra ise bunu toprağa ekebilirsiniz. Görüldüğü üzere Kalanşo bitkisi tek bir yapraktan çoğaltılabilen bir bitkidir. Kalanşo çiçeğini çoğaltmak için alternatif bir yöntem olarak, kalanşo bitkinizde kırılan bir dal olması durumunda bu dalı bir kağıt havlunun üzerinde 2-3 gün beklettikten sonra suda bekletmeye gerek olmadan direkt olarak toprağa da gömebilirsiniz. Havlu kağıtta bekleyen dalın kırılan yerdeki yarası iyileşir.

kalanso kalanchoe cicegi bakimi cogaltilmasi budanmasi hakkinda tum cevaplar 3

KALANŞO (KALANCHOE) NE ZAMAN ÇİÇEK AÇAR?

Kalanşo bitkisi her mevsimde çiçek açabilen bir bitkidir. Fakat dikkat etmeniz gereken bir konu vardır ki; kalanşo çiçeğinin açan çiçekleri solduktan sonra çiçeklerini temizlerken yalnızca çiçeği almanız değil, dalından kırıp solan çiçekleri böyle temizlemenizdir. Bu sayede bitki kısa bir süre içerisinde tekrar çiçek açacaktır. Bunu yapmazsanız eğer kalanşo çiçeğinin çiçek açması daha uzun zaman alacaktır.

kalanso kalanchoe cicegi bakimi cogaltilmasi budanmasi hakkinda tum cevaplar 4

KALANŞO (KALANCHOE) ÇİÇEĞİ ZEHİRLİ Mİ?

Kalanşo bitkisi; kardenolitler veya bufadienolidler içeren birkaç bitki grubunda yer almaktadır. Kalanşo bitkisi toksin içerdiği için yutulduğu zaman zehirli etki oluşturmaktadır. Dahası, bu durumda kalp kası içindeki elektrolit dengesi bozulacağı için kalbi olumsuz olarak etkileme riskine sahiptir. Kalanşo çiçeğinin bir hayvan tarafından yenilmesi ise hayvanda kusma, ishal ve kalp ritmi bozukluğu gibi zehirlenme belirtilerine yol açabilir.