Hamilelikte kansızlık anne ve bebeğe zarar verebiliyor! Bebekte ölüm riskini artırıyor!

16 Ocak 2022
0 Yorum
hamilelikte kansizlik anne ve bebege zarar verebiliyor bebekte olum riskini artiriyor

Anemi (kansızlık), vücudun yeterince kırmızı kan hücresi yani hemoglobin üretemediği bir durumdur. Hamilelere yapılan kan testinde hemoglobin seviyesinin 11 – 14 gr/dL olması gerekir. Gebelikte hemoglobinin bu değerin altına düşmesine hamilelikte kansızlık denir. Peki hamilelikte kansızlık hangi nedenlerden kaynaklanır, hangi belirtilere sebep olur ve nasıl tedavi edilir?

Kansızlık; kandaki RBC yani hemoglobin ismindeki maddenin normal seviyenin altına düşmesine denir. Demir eksikliği anemisi en sık görülen kansızlık türüdür. Hamilelikte de kansızlık yaygın görülen bir sorundur ve genellikle demir eksikliği nedeniyle meydana gelir. Hamilelikte kansızlık; halsizlik, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtilere yol açabilir.

HAMİLELİKTE KANSIZLIK (ANEMİ BELİRTİLERİ) NELERDİR?

Hamilelikte kansızlık saç dökülmesinden, kalp çarpıntısına kadar çeşitli belirtilere sebep olabilir. Gebelikte kansızlık durumunda yaşanan en yaygın belirtileri şöyledir:

  1. Saç dökülmesi
  2. Baş dönmesi
  3. Pika sendromu
  4. Sinirlilik
  5. Halsizlik
  6. Göğüs ağrısı
  7. Soğuğa hassasiyet
  8. Baş ağrısı
  9. Depresyon
  10. Cildin, dudakların ve tırnakların soluk renk olması
  11. Ellerin, ayakların soğuk olması
  12. Nefes darlığı
  13. Baygınlık
  14. Hızlı veya düzensiz kalp atışı
  15. Kulaklarda çınlama
  16. Tırnaklarda kırılma
  17. Hafızada zayıflama
  18. Anksiyete
  19. Göğüs ağrısı, çarpıntı
  20. Odaklanmada zorluk
  21. Huzursuz bacak sendromu
  22. Bacak ağrısı

hamilelikte kansizligin 22 belirtisi nedenleri ve tedavisi 1

HAMİLELİKTE KANSIZLIK NEDEN OLUR?

Hamilelik döneminde kadın vücudu bebeğin büyümesini desteklemek için daha fazla kan üretir. Demir içeren besinleri yeteri kadar tüketmediğimizde, vücudunuz bu ilave kanı yapmak için ihtiyaç duyduğu miktarda kırmızı kan hücresi üretemeyebilir. Bunun sonucunda gebelikte kansızlık meydana gelir.

Hamilelikte anne adaylarına görülen kansızlık %85 oranıyla demir eksikliği sebebiyle meydana gelmektedir. Vücutta demir eksikliğine sebep olan birçok farklı sebep vardır. Bu sebepler; folat vitamini veya  B12 vitamini eksikliği, kronik hastalık varlığı, troid bezi hastalıkları, hücre anemisi ya da talasemi gibi kalıtsal hastalıklar olabilir.

HAMİLELİKTE KANSIZLIK TÜRLERİ NELERDİR?

Hamilelik anemisi: Hamilelik sırasında kan hacmi artar. Bu, daha fazla kırmızı kan hücresi yapmak için daha fazla demir ve vitamine ihtiyacınız olduğu anlamına gelir. Demir içeren gıdalar yeterli miktarda alınmazsa kansızlığa neden olabilir.

Demir eksikliği anemisi: Hamilelik sırasında bebeğiniz, özellikle hamileliğin son 3 ayında, büyüme ve gelişme için kırmızı kan hücrelerinizi kullanır. Yeterli demir deposu olmayan kadınlar bu nedenle demir eksikliği anemisine yakalanabilir. Bu hamilelikte en sık görülen anemi türüdür. Hamile kalmadan önce iyi beslenme, bu sorunu önlemek için çok önemlidir.

B-12 vitamini eksikliğine bağlı kansızlık: B-12 vitamini, kırmızı kan hücreleri ve protein yapımında önemlidir. Süt, yumurta, et ve kümes hayvanları gibi hayvanlardan elde edilen yiyecekleri yemek, B-12 vitamini eksikliğini önleyebilir. Hayvanlardan (veganlar) gelen yiyecekleri yemeyen kadınların B-12 vitamini eksikliği olasılığı daha yüksektir. Katı veganların genellikle hamilelik sırasında B-12 vitamini aşısı olmaları gerekir.

Folat eksikliğine bağlı kansızlık: Folat (folik asit), hücre çoğalmasına yardımcı olmak için demir ile birlikte çalışan bir B vitaminidir. Hamilelik sırasında yeterince folat almazsanız, demir eksikliğine bağlı kansızlık yaşayabilirsiniz. Folik asit, hamile kalmadan önce ve hamileliğin erken döneminde alınırsa, bebekte beyin ve omurilikte belirli doğum kusurları riskini azaltmaya yardımcı olur.

hamilelikte kansizligin 22 belirtisi nedenleri ve tedavisi 2

HAMİLELİKTE KANSIZLIKTAN BEBEK ETKİLENİR Mİ?

Uzmanlar hamilelik döneminin ilk 2-3 aylık döneminde anne adaylarının yaşadıkları şiddetli ve tedavi edilmeyen demir eksikliği anemisinin erken doğum veya düşük doğum ağırlığı gibi ciddi komplikasyonlara yol açacağını ifade etmektedir.

Ek olarak, hamilelikte görülen şiddeti demir eksikliğinin; bebek ölümleri, bağışıklık sisteminde güçsüzlük ve enfeksiyon gibi riskleri de bulunmaktadır.

HAMİLELİKTE KANSIZLIK NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Hamilelikte anne adayları yaşadıkları kansızlık tedavisinde ilk sırada oral olarak kullanılan ilaçlar gelmektedir. Bu ilaçlar halk arasında kan hapı olarak da adlandırılır. Doktor kişiye uygun olarak beslenme düzenine demir takviye ilaçlarını ekler. İlaç tedavisinin yanı sıra eğer kansızlık ciddi boyutta ise hamile anne adaylarına ilaç damar yoluyla takviye olarak verilebilir veya hastaya kan nakli yapılabilir. Uygulanan tedavinin ardından 2-3 hafta süreyle kandaki hemoglobin miktarında artış meydana gelmektedir.

hamilelikte kansizligin 22 belirtisi nedenleri ve tedavisi 3

DEMİR İÇEREN BESİNLER TÜKETİN

Pekmez: Üzüm, keçiboynuzu ve karadut gibi birçok meyveden elde edilen pekmezdeki demir miktarı oldukça iyidir. Dolayısıyla kansızlık yaşayan kişiler pekmezi tüketmelidir. Fakat pekmez kalorisi yüksek bir besin olduğu için kilo sorunu olanların dikkat tüketilmesinde fayda vardır.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler: Koyu renkli yeşil yapraklı sebzelerin başında gelen ıspanak, lahana ve kara lahana içeriğinde bolca demir bulunur.  Ek olarak, bu tür sebzelere limon ekleyip tüketerek vücuttaki demir emilimini arttırabilirsiniz.

Bakliyatlar: Kansızlık için kuru fasulye, nohut ve mercimek tüketilmesi gereken bakliyatlardandır.

Tahıllar: Kansızlık için hastalar beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, yulaf ve kepek ekli olan ekmekleri tercih etmelidir. Çünkü bu tür tahıllar içeriğinde yüksek oranda demir içerir. Dolayısıyla hamile anne adayları tam buğday ekmeği tüketmelidir. 

Et ürünleri: Kırmızı et, beyaz et, tuna, sardalye, uskumru ve mezgit gibi balıklar içeriğinde bolca demir bulundurur.

Yumurta: Kansızlık çeken hamile anne adayları sabahları haşlanmış yumurta ve tam buğday ekmeği ile demir açısından zengin bir kahvaltı etmiş olurlar. Bunlara ek olarak, C vitamini içeriği zengin olan roka, maydanoz ve biber tüketimi ve yanında portakal suyu içilmesi vücuttaki demir emilimini artıracaktır.

Kuruyemiş ve kuru meyveler: Kuruyemiş grubundan olan badem, antep fıstığı, kabak ve ay çekirdeğinin içeriğinde bolca demir bulunur. Dolayısıyla bu tür kuruyemişlerin kansızlık problemi olan hamile anne adayları tarafından tüketilmesi iyi olacaktır.

hamilelikte kansizligin 22 belirtisi nedenleri ve tedavisi 4

VÜCUDUN DEMİRİ EMMESİNE YARDIMCI OLAN YİYECEKLERİ YİYİN

C vitamini içeren bazı meyve ve sebzeler vücudun demiri emmesine yardımcı olabilir. Bu meyve ve sebzeler şunlardır:

  1. Kivi
  2. Portakal
  3. Patates
  4. Karnıbahar
  5. Brokoli
  6. Brüksel lahanası
  7. Maydanoz.

Hamilelikte Kansızlık Değerleri İçin Ne Yemeli Kan İlacı Kullanımı Tıklayınız

hamilelikte kansizligin 22 belirtisi nedenleri ve tedavisi 5