Çocuğunun verimli bir yarıyıl tatili geçirmesini isteyen ebeveynler buraya! Öğrencilerin sömestr tatilini baskıdan uzak geçirmeleri konusunda uzmanlar uyarıda bulunuyor. Peki sömestr tatili en verimli şekilde nasıl planlanır? Yarıyıl tatilinde çocuklar nasıl zaman geçirmeli? Çocuklar sömestr tatilinde neler yapmalı? İşte uzman psikologlardan öneriler:
Yarıyıl tatilinin nasıl geçirileceğini planlamak, çocuk için büyük fayda sağlar. Okul döneminde kurallara maruz kalan çocuğun yarıyıl tatilinin de kural ve nasihatlerle geçmesine izin verilmemeli. Ancak nasıl olsa tatil diyerek de tamamen serbest bırakmamalı… Çocuklar uzun bir ders döneminin ardından, sömestr tatilinin kendilerine sunulan özel zaman dilimi olduğunu hissetmeli. Bu sürenin dışında kalan zamanlarda ise ders çalışmasına uygun ortam sağlanmalı. Uzmanlar ara tatilde çocukların aileleri ile birlikte hem eğlenceli hem de çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimine katkısı olacak aktiviteler yapmalarını tavsiye ediyor.
Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Özlem Sürücü, ebeveynlerin salgın döneminde çocuklarının eğitimiyle ilgili “Ek ders mi aldırayım?”, “Özel öğretmen mi tutayım?”, “Kayıplarını nasıl telafi edeyim?” gibi kaygılarla çocuklara baskı yapmamalarını kısaca çocuğa öğretmenlik yapmamaları gerektiğini vurguluyor. Peki yarıyıl tatilinde ebeveynler çocuklarına karşı nasıl bir tutum sergilemeli?
Yarıyıl tatilinin çocuklar ve ebeveynler açısından bir fırsat olduğunu söyleyen uzmanlar bu fırsatı elde etmek için ailece verimli vakit geçirmenin önemli olduğunu vurguluyor. Uzman Psikolog Ezgi Dokuzlu bu konu hakkında ailelere önerilerde bulundu. İşte yarıyıl tatilini verimli geçirmek için 6 öneri:
SORUMLULUK VERİN
Çocuklarınızla onların üzerine düşen sorumluluklar ve evde yapılması gereken işler hakkında konuşabilirsiniz. Planlarınızı çocuklarla konuşmak kendilerini değerli hissettirecektir. Çocuğunuzla birlikte ertesi günü veya gelecek haftayı planlamak hem planlara daha fazla uymalarını sağlar hem de karar verme ve sorumluluk alma gibi becerilerini geliştirir.
ÖDEV VE DERS YAPMASI İÇİN SAAT BELİRLEYİN
Ödevler veya ek çalışmalar da tatil boyunca ihmal edilmemeli. Her gün belirli saat aralıklarında, özellikle sabah saatlerinde kısa kısa ödev veya ders çalışma, konu tekrarı gibi zamanlar planlanabilir.
MUTFAKTA KEYİFLİ ZAMAN GEÇİRİN
Üretmek, keşfetmek ve bunu paylaşmak çocukların gelişimi için oldukça önemli. Çocuklarınızla birlikte sağlıklı atıştırmalıklar hazırlayabilir, yeni tarifler deneyebilirsiniz.
AİLECEK FİLM İZLEYİN
Zaman zaman ailece çocukların gelişimine uygun olarak seçilen filmler veya belgeseller izlenip sonrasında izlenen film değerlendirilebilir.
KİTAP OKUMA SAATİNİZ OLSUN
Ailece kitap okuma etkinlikleri planlanabilir. Daha sonra okunan kitabın resmi yapılabilir veya sorularla pekiştirilebilir.
EKRAN KARŞISINDA YEMEK YEMESİNE İZİN VERMEYİN
Tatilde de aynı okul sürecinde olduğu gibi yemekler tablet veya televizyon izlerken yenmemeli. Tüm aile üyelerinin bir araya gelip aynı saatte yemek yenileceği bir düzen oluşturulmalı. Masa tüm aile üyelerinin desteği ile kurulmalı ve toplanmalı.
Boş zamanını iyi değerlendiremeyen çocukların kişilik gelişimi eksik kalır. Psikolog Tuğba Ayzet bu konuda şu ifadeleri kullandı:
“Çocuklarımızın tamamen de boşlukta hissetmesini istemeyiz. Örneğin bu dönemde en fazla dikkat edilmesi gereken şeylerden biri bilinçsiz internet kullanımı. Adına tablet bağımlılığı, bilgisayar bağımlılığı diyebiliriz. Tanım yapmak kolay olsa da esasında tablet veya bilgisayar bağımlılığı çocuklar ile ebeveynlerin birbirinden kopuk ilişki şeklinin bir sonucudur. Özellikle bu yarıyıl tatilini bu yüzden çocuklarınızla aranızdaki mesafeyi kapatmak için bir fırsat olarak değerlendirebilirsiniz. Yalnız kalan çocuk tablete, televizyona veya oyuna yönelir. Anne ve babasından alamadığı “beraber olma, beraber hissetme, birliktelik” gibi kavramları oyunlar aracılığı ile bulan çocuk, anne ve babasıyla ve hatta çevresiyle arasına mesafe koyar.”
ÇOCUKLARINIZI TATİLDE BİLGİSAYAR VE TELEFONDAN UZAK TUTUN
Uzman Psikolog Merve Aktuğ “Sömestr tatilinde kaliteli zaman geçirebilmek için doğa yürüyüşü, açık hava etkinlikleri, kişisel gelişimine katkıda bulunacak kültürel geziler planlayın. Aile içi iletişimi artırmak için büyükleri ziyaret edin, ortak alanlarda birlikte etkinlik yapın. Çocuğunuzun akranları ile vakit geçirmesine izin verin. Çocuğunuzu tatil sürecinde bilgisayardan, telefondan ve çeşitli oyun araçlarından uzak tutmaya çalışın” dedi.
ZAYIF NOTLARI GÖZDEN GEÇİRİN
Çocuğunuzun karnesinin zayıf gelmesinin hayatını belirleyen temel unsur olmadığını bilmelisiniz. Eğitim ve öğretim hayatı boyunca inişler ve çıkışlar olur, bu gayet normal bir süreçtir. Yarıyıl tatilini fırsata çevirerek, çocuğunuzun zayıf ders notlarını gözden geçirebilirsiniz. Uzm. Klnk. Psk. Özaktaç bu konu hakkında şu ifadeleri kullandı:
“Çocuğunuzla birlikte notlarının neden zayıf olduğunu gözden geçirmeli ve bu konu üzerine düşünmelisiniz. Hangi derslerde sorun yaşandığını saptayarak çözüm odaklı yaklaşmanız önem taşır. Ayrıca çocuğunuzdan beklentilerinizin gerçekçi olup olmadığını da gözden geçirmelisiniz. Kızmak, azarlamak sonucu değiştirmeyerek çocuğunuzun kendisini başarısız hissetmesine, kendine olan inancının sarsılmasına, sizinle iletişiminin bozulmasına ve okuldan uzaklaşmasına neden olabilir. Fakat sorunun nereden kaynakladığını araştırmak ve nasıl devam ettiğini anlamak, bir sonraki dönem için kurtarıcı olacaktır”