Yeni doğan dahil her yaşta kabızlık sorunu ile karşılaşılabilir. Özellikle ilk 6 ayda kabızlık problemi problemi yaşamayan bebek hemen hemen yok gibidir. Bebeğim 1 aylık, 2 aylık, 3 aylık… 6 aylık kabız oldu. Ne yapayım? Diyorsanız işte en etkili çözümler:
Yeni doğan – 1 yaş arası bebeklerde henüz bağırsak sistemi yeterince gelişmediğinden kabızlık problemi sıkça yaşanabilir. Bu yaş gurubundaki bebeklerde kabızlığın geçmesi için zeytinyağı kullanımı, bol anne sütü alımı, fitil kullanımı gibi alternatif yöntemler çözüm olabilir.
İlk 6 ayda bebeğim kabızlık sorunu yaşıyor diyorsanız aşağıdaki yöntemlerden dilediğinizi uygulayabilirsiniz:
ZEYTİNYAĞI
Bebeklerde kabızlığı doğal yollarla geçirmek için başvurulması gereken en etkili yöntemlerden birisi zeytinyağıdır. Bunun için bir pamuklu çubuğu zeytinyağına iyice batırıp bunu bebeğinizin makatına dairesel ve ileri geri nazik hareketlerle sürün. Bu yöntemi yeni doğan bebeklerde uygulamadan önce doktora danışmanız tavsiye edilmektedir.
Bebeklerin mamasına 1 çay kaşığı zeytinyağı eklemek de bağırsaklarının çalışmasına, kabızlığı önlemeye yardımcı olacaktır. Prof. Dr. Canan Karatay bebeklerin biberonlarının içine veya bebek mamalarının içlerine bir küçük çay kaşığı zeytinyağı koymanın kabızlığa iyi geleceğini bildiriyor.
FİTİL KULLANIMI
Bebeklerde kabız problemini geçirmek için fitil kullanabilirsiniz. Fakat bu yöntem doktora veya eczacınıza danışılmadan uygulanmamalıdır. Doktor uygun gördüğü fitili bebeğe reçete edebilir. Fitil sayesinde dışkı yumuşar ve kabızlık ortadan kalkar. Eczanelerden temin edeceğiniz fitili bebeğinizin makatından yavaşça ileri doğru itin. Fitilin çok kısa sürede etki ettiğini göreceksiniz. En başta da belirttiğimiz gibi fitil doktor onayı olmadan kesinlikle kullanılmamalıdır.
ANNE SÜTÜ İLE BESLEYİN
Bebeklerde kabızlık problemini ortadan kaldıracak en etkili doğal besin anne sütüdür. Bebekler için en faydalı ve gelişimine katkı sağlayan anne sütü doğal bir müshildir. Dolayısıyla anne sütü ile beslenen bebeklerde dışkı yumuşar ve büyük tuvalete kolayca çıkılır. Ek olarak, anne sütünde motilin isimli bir hormon bulunmaktadır ve bu hormon bebeklerde bağırsakların düzenli çalışmasına yardımcı olur
İLAÇ KULLANIMI
Doktor tarafından önerilecek ve onaylanan ilaçlar da bebeklerde ilk aylarda kabızlık problemini ortadan kaldırabilir. Fakat doktor tavsiyesi dışında rastgele başka ilaç kullanılmamalıdır.
MAMA MARKASINI DEĞİŞTİRİN
Bazı mamaları bebeğinizin bağırsakları sindiremez ve bebekte kabızlık sorunu görülebilir. Dolayısıyla 1-6 aylık bebeklerde kabızlık meydana geldiğinde mama takviyesi alınıyorsa tüketilen mamada marka değişikliğe gidilebilir.
MASAJ YAPIN
Bebeklerde kabızlık halinde karın bölgesi ve göbek deliği çevresine dairesel hareketlerle masaj yaparak bebeğinizi rahatlatabilir ve bağırsaklarının daha hızlı şekilde çalışmasını sağlayabilirsiniz. Bebeğinizin bacaklarını bisiklet pedalı çevirir gibi nazikçe çevirmek te bağırsakları çalıştıracaktır.
ILIK BANYO YAPTIRIN
Banyo yaptırmak bebeğin bağırsak kaslarını yumuşatıp kabızlığa iyi gelebilir. Çocuğunuzu çok sıcak veya çok soğuk su ile yıkamamalı, ılığın biraz üzerinde bir sıcaklıkta su kullanmalı.Yahut sıcak ile ılık arası suya bir parça bezi batırın ve sıkın. Bu bezi bebeğin karın kısmına serin.
SIVI ALIMINI ARTIRIN
Bebeklerde kabızlığı ortadan kaldırmanın bir diğer etkili yolu sıvı tüketimini arttırmaktır. Dolayısıyla bebeğinizin daha fazla süt emmesini sağlayabilir veya eğer mama ile besliyorsanız mamadaki sıvı miktarını biraz arttırabilirsiniz.
DOKTORA GÖTÜRÜN
Bebeğinizdeki kabızlık denediğiniz birçok doğal yönteme rağmen geçmiyorsa yapmanız gereken şey doktora gitmek olmalıdır. Çünkü kabızlığa neden olan sorunlardan biri olan bağırsaklarda tıkanma varsa bu durum bebekte başka problemlere de sebep olacaktır. Ayrıca şunu da bildirelim ki bebeklerde görülen kabızlık başka bir hastalığın da belirtisi olabilir. Bu nedenle doktor bebekte gerekli teşhis ve testleri uyguladıktan sonra uygun olan tedavi belirleyecektir.
3-4 Aylık Bebeklerde Kabızlık İle İlgili Doktorlara Sorulan Sorular Ve Cevapları Tıklayınız
Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir, Geçer, Kabızlığa Ne İyi Gelir? Tıklayınız