Yeni yılın gelmesiyle birlikte 1 Ocak 2022 itibari ile elektriğe de zam geldi. Elektrik faturasının yüksek gelmesinden korkan vatandaşlar ise elektrik tasarrufunun yollarını aramaya başladı. Peki elektrik tasarrufu nasıl yapılır? Elektrik faturası nasıl azaltılır? İşte elektrikten tasarruf sağlayan önlemler…
Elektrik çok pahalandı ne yapacağım diye kara kara düşünüyor musunuz? O zaman size hem evinizin bütçesine katkı sağlamanızı hem de elektrikten tasarruf etmenizi sağlayacak bazı önerilerimiz olacak! Evlerimizde neredeyse tüm cihazlar elektrik ile çalışıyor. Evdeki eşyaların birçoğunun elektrikli olması da ay sonunda faturanın kabarmasına neden oluyor. Bunun beraberinde elektriğin zamlanmasıyla birlikte vatandaş tasarruf etmenin yollarını arıyor. Tasarruf sağlayan yöntemler arasında; elektrik tasarruf saatlerine uymak, A sınıfı beyaz eşya kullanmak, akıllı sayaç taktırmak, enerji tasarruflu aydınlatıcı kullanmak ve ütüyü mümkünse toplu halde yapmak yer alıyor. Elektrikten tasarruf sağlayan yöntemler sayesinde ay sonunda fatura tutarını indirebilir ve elektriği en verimli bir şekilde kullanabilirsiniz. İşte elektrikten tasarruf sağlayan altın öneriler:
ELEKTRİK TASARRUFU NASIL YAPILIR?
Elektrik tasarrufu; günlük hayatta evde kullandığımız elektriğin gereksiz kullanımını sonlandırmak ve elektriği en verimli şekilde kullanmaktır. Günlük hayatınızda yapacağınız ufak değişiklilerle hem elektrik fatura tutarını en aza indirebilir hem de enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz. Elektrik tasarrufu yapmak için 10 öneri:
1) AKILLI SAYAÇ TAKTIRIP ELEKTRİĞİ BELLİ SAATLERDE KULLANIN
Akıllı sayaç taktırarak ve elektrik kullanma saatlerine dikkat ederek elektrik tasarrufu yapmak mümkün. Akıllı sayaç kullanımı sayesinde elektrik faturanız önemli ölçüde düşecektir. Bunun için eski sayacınızı değiştirin ve yerine akıllı sayaç taktırın. Elektrik sayacınızı, elektrik dağıtım firmanıza başvurarak değiştirebilir, böylece elektriğin en ucuz olduğu saatlerde elektrik kullanarak büyük tasarruf sağlayabilirsiniz.
2) SABAH-AKŞAM-GECE TARİFESİNE DİKKAT EDİN
Elektrik tüketiminde gün üç bölüme ayırılır. Gündüz tarifesi (T1) saat 06.00-17.00 arası. Akşam tarifesi (T2) saat 17.00-22.00 arası. Gece tarifesi (T3) ise 22.00-06.00 saatleri arasıdır. Bu tarifelere göre en ucuz elektrik saati 22.00-06.00 saatleri arası yani gece tarifesidir. Gece tarifesinden sonra en ucuz tarife 06.00-17.00 arası. En pahalı elektrik tarifesi ise akşam 17.00-22.00 saatleri arasıdır. Evdeki elektrikli aletlerinizi, elektrik tasarrufu saatlerinde yani indirimli saatlerde çalıştırarak tasarruf sağlayabilirsiniz.
3) KULLANMADIĞINIZ ELEKTRİKLİ ALETLERİ PRİZDEN ÇIKARIN
Elektrikli cihazları kullanmadığınız zaman prizden çıkarın. Özellikle, izlemediğiniz televizyonu fişte, cep telefonunuzu ve bilgisayarınızı saatlerce şarjda bırakmayın. Şarjı dolduktan sonra, cihaz şarjda kalmaya devam ederse, elektrik tüketmeye devam eder. Ayrıca şarj aletini telefondan çıkardıysanız ancak hala daha prizde takılıysa yine enerji tüketmeye devam eder. Bu önerilere uymanız halinde elektrik faturanızda en az yüzde 2 tasarruf edebilirsiniz.
4) AMPULLERİ DEĞİŞTİRİN
Evinizde kullandığınız eski usul ampulleri, akıllı LED ampüllerle değiştirirseniz daha az enerji harcarsınız. Akıllı LED ampuller elektrik enerjisinin yüzde 90’ını ışığa çevirir. Böylece ısınma ile kaybolan enerjinin oranı düşer. Ayrıca çok sık kullanmadığınız banyo, tuvalet, hol, kiler gibi yerlerde daha düşük wattlı ampuller kullanarak tasarruf yapabilirsiniz.
5) A SINIFI BEYAZ EŞYA KULLANIN
Bilinçli bir şekilde beyaz eşya satın alarak elektrik tasarrufu sağlayabilirsiniz. Beyaz eşya satın alırken A+++ olmasına özen gösterin. Bu basit gibi görünür ancak A sınıfı elektrikli aletler her zaman için daha fazla enerji tasarrufu yapmanızı sağlar.
6) ÇAMAŞIR-BULAŞIK MAKİNESİNİ DOLDURUN
Hali hazırda sahip olduğunuz elektrikli ev aletleri ile enerji tasarrufu yapmanız da mümkün. Evinizde kullandığınız bulaşık ve çamaşır makinesini tam dolmadan çalıştırmayın. Ancak makinenizi aşırı bir şekilde de doldurmayın. Ayrıca mümkün mertebe çamaşır kurutma makinesi kullanmayın. Bunun yerine çamaşırlarınızı güneş veya rüzgardan yararlanarak kurutun. Saç kurutma makinesini kullanmadan önce saçınızın ıslaklığını havlu ile alın, saçınız nemliyken saç kurutma makinesi kullanın. Bu yöntem saçın fazla ısıya maruz kalmasını önlediği gibi, faturaya da olumlu olarak yansıyacaktır.
7) KIYAFETLERİNİZİ TOPLU ÜTÜLEYİN
Parça parça ütü yapmak yerine biriktirerek ütü yapın. Ütü 1 saat kullanıldığında, ortalama 2,6 kW elektrik ile en çok enerji harcayan elektronik aletlerden biridir. Bir ütü, A sınıfı bir buzdolabından ortalama 4-5 kat daha fazla elektrik tüketir. Ütünün en çok enerji harcadığı kısım ise ısınma aşaması. Bu nedenle bir iki parça çamaşır ütülemek yerine, tüm çamaşırları tek seferde ütüleyin. Ayrıca, son birkaç parçayı ütüyü fişten çekerek, kendi sıcaklığı ile de ütüleyebilir, enerjiyi verimli bir şekilde kullanabilirsiniz.
8) ELEKTRİĞİN UCUZ OLDUĞU SAATLERDE ELEKTRİĞİ KULLANIN
Elektrik tasarrufu yapmak için, tarifenin en ucuz olduğu saatlerde elektrikli aletleri çalıştırmaya özen gösterin. Özellikle bulaşık makinesi, çamaşır makinesi ve ütü gibi elektrik harcayan aletleri günün en indirimli tarifesinde yani gece 22.00’dan sonra çalıştırırsanız, aylık faturanızda belirgin bir düşüş gerçekleşecektir. Ayrıca şofben ya da kombi kullanıyorsanız banyonuzu elektriğin indirimli saatlerinde yapmanız da faturanıza olumlu yansıyacaktır.
9) FIRIN-BUZDOLABI KAPAĞINI BOŞ YERE AÇMAYIN
Fırında yemek, kek, kurabiye vs. pişirirken fırın kapağını sık sık açmayın. Aksi taktirde her fırın kapağını açtığınızda sıcaklık 25-30 derece birden düşer ve enerji tüketimi artar. Ayrıca fırını çalıştırdığınız zaman birkaç yemeği aynı anda pişirebilir yahut fırın hali hazırda sıcakken birinci yemek pişirdikten sonra ikinci yemeği de fırında pişirebilirsiniz. Aynı durum buzdolabı için de söz konusu. Buzdolabının kapağını gereksiz yere açmayın ve uzun süre açık tutmayın. Ayrıca buzdolabınızı mutfağının en soğuk köşesine koyun. Tüm bu öneriler sayesinde elektrikten tasarruf sağlayabilirsiniz.
10) PROGRAMLANABİLİR TERMOSTAT KULLANIN
Kombi türleri ile uyumlu programlanabilir termostatlar evlerde istenen sıcaklığı otomatik ayarlar ve böylece kombinin gereğinden fazla enerji tüketmesine engel olur. Termostat, kombinin gereksiz yere çalışmasını önleyerek hem yakıt hem de elektrik tasarrufu yapmanızı sağlar.