Bebeklerde geç diş çıkarmanın 10 nedeni, komplikasyonları ve tedavi yöntemleri

4 Şubat 2022
0 Yorum
bebeklerde gec dis cikarmanin 10 nedeni komplikasyonlari ve tedavi yontemleri

Bebekler doğmadan önce bebeğin dişlerinin çoğu diş etlerinin altında bulunur. Bebeğin dişlerinin çıkması genellikle bebek 6 aylık olduktan sonra meydana gelir. Ancak bebeklerde diş çıkarma bebekten bebeğe göre de değişebilir. Kimi bebekler dişleri ile doğarken, bazıları ilk dişlerini 4 aylıkken, bazıları ise 12. aya yaklaşırken de çıkarabilir. Bebeklerde dişlerin geç çıkması genetik faktörlerden, D vitamini, kalsiyum gibi vitamin ve mineral eksikliğinden kaynaklanabilir. İşte bebeklerin diş çıkmasını geciktiren nedenler:

Bebeğim ilk dişlerini ne zaman çıkaracak? Bebeğimin dişleri neden hâlâ çıkmıyor? Soruları özellikle yeni ebeveynlerin en sık sorduğu, merak ettiği sorulardandır. Avustralya Diş Hekimleri Birliği’ne göre, bazı bebekler dört aylık gibi çok erken dönemlerde diş çıkarmaya başlayabilirken, bazıları ise 10 aylık olunca bile dişleri henüz çıkmamış olabiliyor. Kötü beslenme, vitamin eksikliği, genetik, troid bezi hastalıkları, genetik hastalıklar bebeklerde diş çıkmasının gecikmesini geciktirebiliyor…

BEBEKLERİN DİŞİ EN GEÇ NE ZAMAN ÇIKAR?

Bebeklerde diş çıkarma 6-10 aylıkken başlayıp, bebek 25-33 aylık olana kadar devam edebilir. Nadiren de olsa 18 ay bitinceye kadar bebeğin hiç dişi çıkmamış da olabilir.

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKMASI NEDEN GECİKİR?

Aşağıda bildireceğimiz durumlar bebeklerde diş çıkarmasını geciktirebilir. Patolojik anormallikler, vitamin eksikliği söz konusu ise tedavi ile dişlerin çıkması hızlandırılabilir.

KALITSAL FAKTÖRLER

Bebeklerin diş çıkarmasının gecikmesinin en sık karşılaşılan nedeni genetik faktörlerdir. Siz veya eşinizin yahut nineler ve dedeler gibi üst kuşakların dişleri geç çıktıysa aynı durum bebeğinizde de görülebilir.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ

Bebeklerde dişlerin çıkmasını geciktiren bir diğer sık görülen neden de vitamin ve mineral eksikliğidir. Bebeğinizde D vitamini ve kalsiyum gibi vitamin ve mineral eksiklikleri varsa bebeğinizin dişleri muhtemelen geç çıkacaktır. Çocuk doktorunun vereceği kalsiyum ve D vitamini damlanın düzenli kullanımı soruna çözüm olabilir.

bebeklerin disleri neden gec cikar bebegin disi en gec ne zaman cikar 2

KÖTÜ BESLENME

Bebeğiniz yeterli miktarda anne sütü almıyorsa yahut kullandığınız bebek maması bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamıyorsa, diş çıkarma gecikmesi ortaya çıkabilir. Anne sütü kalsiyum içerir, bebeğinizin dişlerinin, kemiklerinin büyümesi ve gelişmesi için en az ilk 6 ay anne sütüne ihtiyacı vardır. Bebek mamaları da genellikle kalsiyum, fosfor ve A, C ve D vitaminleri gibi besinler içerir ve bunlar çocuğunuzun büyümesine, bağışıklığına ve genel gelişimine yardımcı olur. Kalsiyum özellikle güçlü ve sağlıklı dişler için önemlidir. Ancak kullandığınız mamada bu besin maddelerinin tamamı yoksa veya bebeğiniz yeterince anne sütü tüketmiyorsa, bebeklerde dişler geç çıkabilir.

HİPOTİROİDİZM

Bebeklerde gecikmiş diş çıkarma, hipotiroidizmden de kaynaklanabilir. Hipotiroidizm; tiroid bezlerinin vücudun normal çalışması için yeterli miktarda tiroid hormonu üretememesine denir.  Bebeklerde hipotiroidizm diş çıkarmada, yürüme de hatta konuşma da gecikmeye, fazla kiloya bile neden olabilir.

DÜŞÜK DOĞUM AĞIRLIĞI veya ERKEN DOĞUM

Erken doğan veya düşük doğum ağırlıklı doğan bebeklerde gelişim gecikmeleri yaşanabilir. Bebeğin dişleri normalden daha geç çıkabilir. Örneğin birkaç ay erken doğan bir bebek, gelişiminin son birkaç ayını rahmin içinde değil de dışında geçirdiğinden, bebeğin dişleri de normalden birkaç ay sonra çıkabilir.

FİBROZİS

Fibrozis, diş etlerinin normalden daha kalın olduğu ve dişin çıkmasını zorlaştıran bir durumdur. Bebeğinizde fibrozis varsa diş çıkmasında gecikme yaşanabilir.

HOROMONAL SORUNLAR

Hipofiz bezi tarafından salgılanan bir hormon olan büyüme hormonunun salgılanmasındaki problemler,  dişlerin çıkması da dahil olmak üzere yüz yapısının gelişimini önemli ölçüde etkileyebilir. Hipopituitarizm (hipofiz bezi bozukluğu), dişlerin çıkmasında gecikme de dahil olmak üzere büyüme ve gelişmeyi geciktirebilir.

bebeklerin disleri neden gec cikar bebegin disi en gec ne zaman cikar 1

SİSTEMİK HASTALIKLAR

Demir eksikliği anemisi ve orak hücreli anemi gibi birçok sistemik bozukluk bebeklerde diş çıkarmayı geciktirebilir.

HASTALIKLAR

Emzirirken anemi, HIV veya kanser tedavisi görüyorsanız ve tedavi yöntemi olarak kemoterapi alıyorsanız, bu durum bebeğinizin dişlerinin geç diş çıkmasına neden olabilir.

GENETİK BOZUKLUKLAR

Bazı genetik bozukluklar vücudun kas-iskelet büyümesini etkileyebilir, dişlerin  geç çıkmasına bile sebep olabilir. Gecikmiş diş çıkarmaya yol açabilecek bazı genetik bozukluklar; Down sendromu, Turner sendromu , Gardner sendromu, Hutchinson-Gilbert sendromu (Progeria) ve Bloch-Sulzberger sendromudur.

BEBEKLERDE GEÇ DİŞ ÇIKARMANIN KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?

Bebeğin dişlerinin geç çıkması aşağıda bildireceğimiz problemleri de beraberinde getirebilir:

Çene kemiği deformitesi ve asimetrik yüz: Geç diş çıkarma kalıcı dişlerin çıkmasının da gecikmesine neden olur. Bu durum, çenenin yanlış hizalanmasına sebep olup yüz asimetrisini bozabilir. Bu komplikasyon genellikle genetik bozukluklar gibi ciddi problemler nedeniyle diş çıkarmada gecikme yaşayan bebeklerde ortaya çıkar.

Yiyecekleri çiğnemede gecikme: Süt dişlerinin ortaya çıkmasındaki gecikme, bebeğinizin beslenmesine katı yiyecekler ekleme yaşını geciktirebilir. Katı yiyecekleri çiğnemeyi öğrenmede gecikmeye neden olabilir. Katı yiyecekleri yiyememe, yetersiz beslenme gibi diğer risklere sebep olabilir.

Kist oluşumu : Gömülü ve henüz çıkmamış dişler, etraflarında kist gelişme riskini artırır. Yoğun ağrıya neden olabilir ve cerrahi müdahale gerektirebilir.

Çapraşık kalıcı dişler: Gecikmiş diş çıkarmanın önemli bir komplikasyonu de süt dişlerinin geç çıkması durumunda daimi dişlerin çarpık bir şekilde gelişebilmesidir.  Süt dişleri, kalıcı dişler için geçici yer tutucu görevi görür. Süt dişlerindeki herhangi bir sorun daimi dişleri de olumsuz etkileyebilir. Süt dişlerinin zamansız çıkması, kalıcı dişlerin çıkmasını geciktirerek, diş dizilimlerini etkileyebilir, dişlerin hizasını bozabilir veya gömülü olmalarına neden olabilir.

Diş çürükleri: Gecikmiş diş çıkarma, çocuğunuzda çürüklere veya diş çürüğünün ortaya çıkmasına neden olabilir.

Zayıflık: Dişlerinin çıkması geciken bebekler katı yiyecekler yiyemezler, bunun sonucunda akranlarından daha düşük kilo ve boy ölçüsünde olabilirler.

bebeklerin disleri neden gec cikar bebegin disi en gec ne zaman cikar 3

BEBEKLERDE DİŞ ÇIKMASI İÇİN DOKTORA NE ZAMAN BAŞVURMALI, NASIL TEDAVİ EDİLMELİ?

Bebeğinizin ilk dişleri (alt orta kesici dişler) 12 aylık olmasına rağmen çıkmıyorsa bebeğiniz bir çocuk diş hekimine götürün. Bazı bebekler geç olgunlaşır ve belirli bir neden olmaksızın diş çıkarmada gecikme yaşarlar. Ancak bazı durumlarda altta yatan ve teşhis ve tedavi gerektiren problemler nedeniyle diş çıkarma gecikebilir. Çocuk diş doktoru bebeğin dişlerini kontrol edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.  Bebeğin dişlerinin çıkmasını hızlandırmak için şunları da yapabilirsiniz:

  1. Bebek diş etlerine nazikçe her gün masaj yapmak genellikle kana dolaşımını iyileştirir ve diş çıkarma sürecini hızlandırabilir.
  2. Emziren annenin diyetine ve bebeğin beslenmesine süt, yoğurt, peynir gibi kalsiyum içeren besinleri bolca dahil edin.
  3. Doktorunuzun verdiği kalsiyum ve D vitamini damlaları kullanabilirsiniz.
  4. 1 yaşından büyük bebeklerin diş etlerine bal ile masaj yapmak da diş çıkmasına yardımcı olabilir.
  5. Diş çıkarma halkaları kullanın. Eczanelerde satılan içi su dolu diş çıkarma halkaları ve diş çıkarma oyuncakları da bebeğin diş çıkarma sürecini hızlandıracaktır.

Bebeklerde Diş Çıkarma Ağrısı Nasıl Geçer? 17 Uzman Önerisi Tıklayınız