COVID-19 hastalığı (Koronavirüs) yetişkin çocuk fark etmeksizin bebekler dahil her yaşta, her insana bulaşabilen bir hastalıktır. Bebeklerde koronavirüs hastalığı aynı grip ve nezlede olduğu gibi iştahsızlık, öksürük, halsizlik, kusma, huzursuzluk, sürekli uyku hali, ishal gibi belirtilere neden olmaktadır.
Yetişkinlere oranla bebeklerde görülen koronavirüs vakalarının ölüm oranı daha düşüktür fakat yine de bulaşıcı olması sebebiyle dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
Koronavirüs; öksürük, konuşma, hapşırma ve nefes alma yoluyla damlacıklar ile bulaşan bir hastalıktır. Bebekler ve çocuklar da COVID-19 hastalığına yakalanabilirler. Amerikan Pediatri Akademisi mutasyona uğrayan Koronavirüsle birlikte çocuklarda COVID-19 vakalarında artış olduğunu bildirmiştir.
Yenidoğan bebeklerde koronavirüs hastalığını nasıl bulaştığına dair kesin bilgi yoktur. Fakat uzmanların şu ana kadar yaptıkları araştırmalar sonucunda yenidoğan bebeklerde COVID-19 vakalarının görülme ihtimalleri arasında şunlar yer alıyor:
Yenidoğan bebekler Covid-19’a neden olan yeni tip koronavirüs ile doğum sırasında enfekte olabilirler.
Doğum sonrasında bebeklerin hasta kişilerle ve ona bakan kişilerle teması sonucunda da bu virüse yakalanabilirler.
Bebeklerde meydana gelen Koronavirüs belirtileri yetişkinler ve çocuklarda görülenlerle benzerlik gösterir. Yenidoğan dahil bebeklerde görülebilen Koronavirüs belirtileri şunlardır:
Dünya Sağlık Örgütü; özellikle yenidoğan bebeklerde sağlıklı gelişim ve büyümenin olabilmesi için emzirmenin en önemli faktör olduğunu ifade etmiştir. Dolayısıyla COVID -19 dan korunması için bebeklerin anne sütüyle sık sık beslenmesi etkili olacaktır. Çünkü anne sütündeki önemli ve faydalı bileşenler bebekleri COVID-19 dahil birçok farklı enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruma özelliğine sahiptir. Tüm bu sebeplerden ötürü yenidoğan bebeklerde ilk 6 ay yalnızca anne sütü ile beslenme ve 2 yaşa kadar ise diğer besinlerle birlikte anne sütüne devam edilmesi tavsiye edilmektedir.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC; COVID-19 aşısının 5 yaş ve üzeri çocuklarda yapılmasını yakın zamanda onayladı. Bunun üzerine şimdiye kadar 2,6 milyondan fazla çocuk aşı oldu. ABD’de aşı olmayan çocuk grubu yalnızca 5 yaştan küçük çocuklar kalmıştır.
Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Direktörü ve ABD Başkanı’nın Baş Tıbbi Danışmanı Dr. Anthony Fauci’nin Business Insider’da yaptıkları açıklamada aşı yaşının 2022 bahar ayından itibaren altı aylık bebeklere ineceği belirtilmiştir. Fakat bu şimdilik bir tahmindir, kesin bir tarih söz konusu değildir.
Uzmanlar, COVID-19 aşısının bebekler üzerinde de başarılı olacağını düşünmektedir. Başarı sağlanması halinde ise 2022 Nisan ayının sonlarında 6 aydan büyük bebeklerin aşılanmaya başlanacağı tahmin edilmektedir.