Yenidoğan bebeklerin sağlıklı şekilde gelişip büyümesi için beslenmelerinin en iyi şekilde yapılması şarttır. Bebekler doğuştan iç güdüsel olarak açlıklarını gidermek ve kendilerini güvende hissetmek için anne göğsüne yönelir. İlk 6 ay boyunca gece beslenmesine gereksinim duyarlar ve bu süreçte geceleri her 2-3 saatte bir beslenmeleri gerekir.
Bebeklerin sağlıklı gelişimi için 6 aylık olana kadar gece beslenmesi mühimdir. 6.ay ile birlikte ek gıdaya geçildiğinde gece beslenmesine gerek kalmaz.
Çocuk Doktoru Sülayman Nazoğlu: “Bebekler ilk ayda gece 2-3 saatte bir beslenmelidir. Bu beslenme önemlidir, aksi taktirde bebeklerin kan şekeri düşer. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için bebeğin gece uyandırılıp her 2 saatte bir emzirilmesi gerekmektedir. Bebek emzirilirken eline temas edilmeli, yanağı okşanmalı ve ona sevgi sözcükleri söylenmelidir. Kısaca anne emzirirken mutlaka bebeğe sevgisini hissettirmeli. “
2 aylık bebekler günde yaklaşık olarak 8 defa emzirilmeli. Bu sayı bebekten bebeğe değişse de ortalama 8 defa denebilir. Bebeklerin acıktığında beslenmesi gerekmektedir. Formül mama yiyen bebeklerin geceleri beslenme aralıkları 4 saat gibi daha uzun sıklıkta olabilir. Toplam emzirme süresi ise ortalama olarak 10 dakikadır. Formül mama ile beslenen bebekler ise bir beslenmede 150-180 ml mama yemesi yeterlidir.
2. aya ulaşan bebeklerde gündüz olduğu gibi gece de uyandırılıp 2-3 saatte bir emzirilmelidir.
Bebekler genellikle ilk 3 ayda (1,2 ve 3 aylık iken) geceleri 2- 3 saat ara ile emerler. 3 -4. aylık olduklarında geceleri 2- 3 kez, 5-6. aylıkken 1-2 kez, 7-9. ayda 1 kez, 10-12. ayda ise bazen 1 kez gece uyanıp emmek isterler, 12. aydan sonra genellikle geceleri emmezler.
3 aylık bebeklerin 3 saatte bir emzirilmesi yeterlidir. Bebeğin sağlığı için anne sütünün bir damlası dahi çok değerli ve faydalıdır.
Çocuk Doktoru Vahap Öney: “Bebeklerde 3.ay ile birlikte emme süresi kısalmaktadır. Anne 3 aylık bebeğini iki göğüsten toplamda 7 dakika emzirmesi yeterli olacaktır.”
Bebekler yatağına yattığında bir süre deliksiz uyur. Bu durum onun karnının iyi doyduğuna işaret eder. Tam tersi eğer bebek 5-10 dakika uyuduktan sonra uyanıp huysuzlanıyor ise bebek doymamış demektir. Uyumamasının sebebi yeterince beslenmemesi olabilir.
Çocuk Doktoru Seydi Battal Gölgeli: “3 aylık bebekler gün içinde toplamda 5-6 öğün ile beslenirler. Bu hesapla her öğünde bebeğin kilo başına 20-30 ml anne sütü içmesi yeterli olacaktır. “
4 aylık bebeklerin gün içinde 3-4 saatte bir emzirilmesi gerekmektedir. Bebeğiniz gece uyurken acıkarak uyanmadığı taktirde 4 aylık bebeğinizi gece 5 saatte bir uyandırıp emzirmeniz iyi olacaktır.”
Bebekler ilk doğdukları aylarda günde 10-12 defa emzirilmesi gerekir. Bebekler çoğunlukla acıktıklarını belli etseler de bazen uykudan uyanmayabilirler. Bu yüzden de anneler bebeklerini ilk aylarda her iki 2 saatte bir uyandırıp emzirmelidir.
Bebekler 6.aya geldiklerinde ek gıda süreci başladığından gün içinde yeterince beslenecekleri için gece beslenmesi zamanla azaltılır. 6 aydan büyük bebeğiniz gece acıkıp uyanmadığı taktirde bebeğinizi uyandırıp beslemenize gerek yoktur. Fakat eğer acıkıp uyanıyorsa mutlaka emzirmelisiniz. Bebekler her zaman aynı saatte uyanıyorsa ve çok ısrarlı emiyorsa, bu durum onun açlıktan uyandığını gösterir.
Uzman Doktor Bilsel; bebeklerde gece beslenmesinin 6 aydan sonra kesilebileceğini ifade etmiştir. 6 ay ve daha büyük bebekler geceleri hiç beslenmeden 11 saat uyuyabilirler.
3,4, 5, 6, 7, 8 Aylık ve 1 Yaşındaki Bebeğin Gece Beslenmesi Tıklayınız
Bebeğin Doymadığı, Sütün Yetmediği Nasıl Anlaşılır? Tıklayınız