Okul dönemindeki çocuklarımızın sağlıklı büyümesi ve obezite problemlerinin önüne geçebilmek adına onlara sağlıklı bir beslenme listesi hazırlamalıyız. Peki 6-12 yaş grubundaki çocuklar nasıl beslenmeli, nelerden uzak durmalı? Beslenme çantasında neler olmalı? Detaylar haberimizde…
“Çocuklarımızın beslenme çantasında neler olmalı?”, “Beslenme çantasına konulacak sağlıklı alternatifler nelerdir?” soruları pek çok ebeveyn tarafından araştırılmaya devam ediyor. Çocuklar için 6 yaş sonrası, eğitim ve eğitim hayatına başladıkları yani okul dönemidir. Bu dönemde aileler çocukların beslenmelerine çok özen göstermeli. Aksi taktirde bu yaşlarda başlayan düzensiz ve sağlıksız beslenme çocuklarda obezite ile sonuçlanabilir.
6-12 yaş çocukların beslenme listesinde; protein, yağ ve karbonhidrat oranı dengeli bir şekilde olmalı ve beslenme çantalarına onların sevebileceği atıştırmalıklar koyulmalı. Yazımızın devamında sizler için 6-12 yaş diyet listesi örneğini derledik. İşte 6-12 yaş çocuk beslenmesi hakkında merak edilenler:
6-12 yaş Çocuk diyeti listesi toplam 1400-1600 kalori arasındadır. Bu yaş grubu için örnek bir listedir.
6,7,8,9,10,11,12 yaşındaki çocuklar için son derece sağlıklı olan ve çocukların da çok seveceği 2 örnek liste şöyle:
SABAH
ÖĞLE
AKŞAM
KAHVALTI
ÖĞLE
İKİNDİ
AKŞAM
GECE UYKUDAN ÖNCE
Çocuğumun beslenme çantasında ne olmalı? Sorusu pek çok annenin merak ettiği konular arasında. 6-12 yaş arası çocuklarda kilo problemi gözüküyorsa muhakkak diyetisyen kontrolünde kilo vermesi sağlanmalı. Çocuğunuzun beslenme çantasında olması gereken besinlere şöyle:
Çocuklarım beslenme çantasında önceliğin suya verilmesini söyleyen Diyetisyen Nil Şahin Gürhan, beslenme çantasında olması gereken besinler hakkında şöyle söylemektedir:
“Çocuğumuzun beslenmesi, sağlıklı olmalı, yeterli olmalı, keyifli olmalı, tatmin etmeli, stres yaratmamalı, mutluluk vermeli, rahat ettirmeli, kilo aldırmamalı, zihin açmalı, cin gibi yapmalı… gibi pek çok beklentimizi karşılamalı. Onun için de beslenme çantasında neler olacağına birlikte karar vermeli, onu sağlıklı besinlere yönlendirmelisiniz. Çocuğunuzla birlikte alışverişe çıkın, beslenme çantası hazırlığını birlikte yapın, evde yemek yerken sofranın hazırlanmasında size yardımcı olmasını sağlayın ve sofrada ailece yemek zevkinize uygun dengeli bir menü oluşturmaya çalışırken çocuğunuzun görüşlerinden de yararlanın.
Çocuğunuz abur cubur yemeyi çok seviyorsa kısıtlama yapmayın ya da haftada 1 kez abur cubur yemesine izin verin. Çocukların uzak durması gereken abur cubur listesi şöyle:
Diyetisyen Tuğba Yaprak 6-12 yaş arası çocukların dikkat etmesi ve uzak durması gereken besinler hakkında şöyle söylemektedir:
“Kahve, yetişkinler için olduğu gibi çocuklar için de bir hayli zararlı bir içecektir. Uyku sorununu beraberinde getiren ve dişlerde sararmanın yanı sıra erken çürümeye neden olan bu içecek, aynı zamanda gün boyu tokluk hissi yaratarak tüketimi de engelliyor ve düzenli beslenmenin önüne geçiyor. Çocuklarınızı uzak tutmanız gereken gıdalar arasında belki de en zararlısı patates kızartmasıdır. Yağ oranının fazla olması metabolizmayı da olumsuz bir şekilde etkiliyor ve aynı zamanda cilde de büyük oranda zarar veriyor.
Sosis ve salam gibi sodyum nitrit bakımından zengin olan gıdaların da kanserojen etkisi olduğunu belirtmek gerekiyor ve çocuklarınızı bu gıdalardan da olabildiğince uzak tutmanız gerekiyor. Bir diğer zararlı ürün ise hazır satılan cipsler. Yağ oranının yüksek olduğu cipslerin de kanserojen etkisi olduğu ispatlanmıştır. İçecek bazında göz atıldığında ise bu listede ilk olarak kola ve hazır meyve suları yer alıyor. Asit yoğunluğunun fazla olduğu kola, metabolizmayı olumsuz etkilediği gibi cilde de büyük ölçüde zarar veriyor.”