Bir ortama girdiğinizde, yeni kişilerle tanıştığınızda veya yeni bir işe girişmek istediğinizde kendinizi özgüvensiz mi hissediyorsunuz? Özgüven nasıl kazanabilirim? Özgüvenli olmak için ne yapmalıyım? diye merak mı ediyorsunuz? O zaman doğru yerdesiniz! Makalemizde özgüveni geliştirmek için önerilerde bulunduk. Keyifli okumalar…
Özgüven; kendine güven ve kendini kabul etmekten oluşur. Kişinin kendisini değerli hissetmesi, kendisine yönelik pozitif duygular geliştirmesi, atacağı her adımda kendinden emin olması özgüvenli olmanın göstergesidir. Düşük özgüven zor durumlara girmekten kaçmaya, sosyal ortamlardan rahatsızlık duymaya neden olur. Özgüven, kibirli olmak veya diğer insanlardan daha iyi olduğunu düşünmek anlamına gelmez. Peki özgüvenli olmak için ne yapmalı? Özgüven nasıl oluşur, nasıl kazanılır? Özgüveni arttırmanın yolları neler?
Aşağıdaki 10 maddenin hepsini harfiyen yapmalısınız diye bir şart yok. Yapabileceğine inandığınız maddeleri uygulamak özgüveninizi arttırmak için gayet yeterli bir başlangıç. Gelin şimdi de nasıl özgüvenli olunabileceğine dair önemli adımlara bakalım…
1) KENDİNİZİ BAŞKALARIYLA KIYASLAMAKTAN VAZGEÇİN
Öncelikle sizden daha fazla şeylere sahip olan birilerinin var olduğunu ve hep var olacağını unutmayın. Onlara baktıkça ben niye öyle değilim diye düşünmeniz özgüveninizi zedeler ve kendinizi beceriksiz, yetersiz hissetmeye başlarsınız. Özgüveninizi arttırmak için kendinizle yarışın. Kendinizi diğerleriyle kıyaslamak yerine olabildiğinizin en iyisi olun. Unutmayın ki birileri de size bakıyor ve sizin gibi olmak istiyor.
2) OLUMSUZ İÇ SESİNİZİ SUSTURUN
Özgüveni düşük insanlar herkes onlarla ilgili iyi şeyler söylese de veya hayatlarında birçok başarı olsa da bunları kabullenemezler. “Sen yapamazsın, sen başarısızsın” diyen kırıcı iç sesleri vardır. Özgüveni arttırmak için becerilerinizle, zekanızla, kariyerinizle, görüntünüzle veya finansal durumunuzla ilgili kendinize olumsuz şeyler söylemekten kaçın. Bunun için düşünceleriniz besleyin ve olumsuz iç sesinizi olumluya döndürün. Nasıl mı? Mesela sizi motive eden insanlarla görüşün, özgüveninizi geliştiren kitaplar okuyun. Böylece zihniniz de buna odaklanır ve başarıya kendiliğinden erişir. Unutmayın iç sesiniz düzelmezse siz kendinize inandığınızı ifade etseniz bile iç ses sürekli sizi aşağı çeker.
3) ENERJİNİZİ TÜKETEN İNSANLARDAN UZAK DURUN
Moraliniz sürekli bozan, fikirlerinizi beğenmeyen, sizi sürekli eleştiren ve küçük gören insanlarla görüşmek kendinize olan güveninizi azaltır. Başkalarının size köstek olmasına izin vermeyin ve hayallerinizin peşinden koşun. Sürekli eleştiren kişiler özgüveni baltalar. Motivasyonunuzu yükselten, sizi yüreklendiren, aşağı çekmeyen, size inanan ve destekleyen, hayallerinize sahip çıkan insanlarla ilişki kurun. Böylece kendinize daha iyi duygular besler ve özgüveninizi arttırabilirsiniz.
4)HATA YAPMAKTAN KORKMAYIN
Özgüveni geliştirmek için yapmanız gerekenlerden biri de kendinize hata yapma payı bırakın. Her girişim veya plan başarıyla sonuçlanmak zorunda değil. Yeter ki korkma ve risk al. Hataların yanlışların doğruları bulmak için yol gösterecek. Elinden geldiğini yap ama kusursuz olmaktan vazgeç. Bu zamana kadar elde ettiğin başarılar gelecek başarılarına umut aşılasın. Başarılarına yürekten inanırsan, özgüvenin artar.
5) BEDENİNİZLE BARIŞIK OLUN
Bedeniniz, zihninizin ne söylediğine inanır bu da özgüveninizi olumlu ve olumsuz etkiler. Özgüvenli olmak için fit vücudunuzun olmanıza gerek yok. Aynaya baktığınızda gördüğünüz yansımadan memnun olmaya çalışın. Eğer görünümünüz sizi rahatız ediyorsa beklemeyin ve sizi menün edecek vücuda sahip olmak için işe koyulun. Beslenmenize dikkat etmek, fiziksel egzersiz yapmak mutluluk hormonlarınızı tetikler. Mutlu olduğunuzda ise olumlu bakış açısına sahip olmanız artık daha kolay.
6) KENDİNİZE HEDEFLER BELİRLEYİN
Elinize kağıt ve kalem alın. Yapmak istediklerinizin ve yapmanız gerekenlerin bir listesini yapın. Yaptığınız her hedefte maddenin yanına kocaman bir tik atın. Böylece başarılarınızı kendi gözlerinizle görebilirsiniz. Ancak burada dikkat etmeniz gereken gerçekçi, ulaşılabilir hedefler belirlemek. Eğer aşırı kolay veya aşırı zor hedefler belirlerseniz, bu yaptığınız özgüveninizi daha çok zedeler.
7) VERİCİ OLUN
Çevrenize katkı sağlayabileceğiniz ne varsa yardımcı olmaya çalışın. İnsanları mutlu ettikçe kendinizi daha değerli hissedeceksiniz. Yardıma muhtaç çocuklara, sokak hayvanlarına, yaşlılara yardım etmeniz moralinizi yükselttiği gibi özgüveninize de katkı sağlar.
8) SEVDİĞİNİZ İŞLERLE UĞRAŞIN
Sevdiği işi yapan, işini tutkuyla yapan insanın başarısız olma şansı yok. İşinizi sevmiyorsanız, imkanlarınız doğrultusunda işinizi değiştirin. Tabi, iş değişikliği öyle kolay değil diyorsanız; işten eve gelince boş bir zamanınızda hobilerinizi keşfedin. Kendinizi deşarj edecek, rahatlatacak, yeteneklerinize olan inancınızı arttıracak bir hobi özgüveninizi destekler.
9) KENDİ HAYATINIZI YAŞAYIN
Kimsenin hayatınıza burnunu sokmasına izin vermeyin. Başkalarının sizin için en iyi olduğunu düşündüğü hayatı değil, kendi hayatınızı yaşayın. Kendiniz gibi olamadıktan sonra isteklerinizi yapamadıktan sonra kendinizi değerli hissetmeniz mümkün değil. İnandıklarınızı, isteklerinizi takip ederseniz kendinize güvenmeye başlarısınız. Sonuçta hayat sizin hayatınız. ‘Neyi yaparsam mutlu olurum?’ İşte bu sorunun cevabını vermeye çalışın.
10) HAREKETE GEÇİN
Yaşadığınız her güçlükte geri çekilir ve korkarak hareket ederseniz özgüveninizi geliştiremezsiniz. Emin olun korku ve endişe her insanda var. İşte buna rağmen harekete geçebiliyorsanız kendinize olan inancınız artar. Korkmak ve saklanmak sizi olduğunuz yerde bırakır. Başkalarının ne düşündüğüne değil, içinizdeki gizli kalmış potansiyelinizi ortaya çıkarmaya odaklanın.
Uzman Psikolog Özlem Nur Tulum, özgüveni geliştiren adımları şöyle anlatıyor;