Psikologlar meslek hayatı boyunca sadece danışman olarak değil, yeri geldiğinde bir danışan olarak da yürüyebilmelidir. Ancak bu süreçte süpervizyon eğitimine ihtiyaç duyabilirler. Peki süpervizyon nedir? Süpervizyon eğitimi nasıl olur ve kimler alabilir? Detaylar haberimizde…
Terapi süreci, terapistlerin danışanlarla objektif bir ilişki kurmaları ve mevcut kimliklerini eşikte bırakmaları gereken bir süreçtir. Ancak bu ilişkiyi kurabilmek sanıldığı kadar basit bir durum değil. Pek çok meslekte olduğu gibi danışmanlık alanında yetkin olmak da uzun ve meşakkatli bir yoldan geçer. Bu yolda deneyimli bir psikolojik danışman (süpervizör) tarafından süpervizyon eğitimi almaları gerekebilir. Peki süpervizyon eğitimini kimler alabilir? Süpervizyon süreci nasıl ilerler? Sizin için süpervizyon eğitimi hakkında merak edilen tüm detayları araştırdık ve derledik.
Psikologlar, danışman olma yolunda geniş bir eğitim alıp uzun bir hazırlık sürecine girerler. Ancak danışma sürecinde; çocukluk travmalarını, önyargılarını, kişisel yaşantıları gibi kendi kimliklerini bir yana bırakmakta zorlanabilirler. Böyle durumlarda daha objektif olabilmek ve terapinin negatif etkilenmesini önlemek için daha deneyimli bir terapistten danışmanlık süresi boyunca destek alırlar. İşte bu süreç süpervizyon olarak tanımlanır.
Bireysel psikolojik danışma ve grup psikolojik danışma alanında gerçekleşen süpervizyon; meslekte deneyimli bir uzmanın, daha az deneyimli bir uzmana sunduğu bilgi, destek, değerlendirme, izleme yolu ile sürdürülen ilişki içinde mesleki gelişimine katkı sağlar. Kısacası süpervizyon, danışmanlık ve terapi eğitiminde, eğitim sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak ifade edilir.
Süpervizyon ruh sağlığı alanında danışmanlık veren kişiler için özellikle de mesleklerinin en başında bilgi ve deneyim kazanarak işlerinde gelişmek için gereklidir. Süpervizyon eğitimi alan psikolog veya uzman psikolog, danışan vakalarını izlemek ve aynı zamanda mesleki ve kişisel gelişimlerine en iyi yolu geliştirmek için süpervizyondan faydalanacaktır.
Süpervizyon eğitimi 5 kişilik gruplar halinde gerçekleşir. Eğitimin grup halinde yapılmasının amacı katılımcıların kendi vakaları haricinde faklı vakalar hakkında da deneyim ve tecrübe kazanması, farklı vakalara nasıl yaklaşılacağını, ne tür soruların sorulacağını, hangi tekniklerin kullanılacağını öğrenmesidir.
Süpervizyon eğitimi alan psikoterapist adayları ve uzmanlar süpervizyon eğitiminin katkısıyla gelişmeye devam ederler. Süpervizyon eğitim süreci şu şekilde ilerler:
İntervizyon, süpervizyonun aksine grup lideri olmadan bir araya gelerek, vaka paylaşılan gruptur. Birbirlerine yakın yetkinliklere sahip psikoterapistlerin bir araya gelerek, bir lider olmadan vakalarını paylaştıkları, tıkanma durumlarında birbirlerine farklı bakış açıları kazandırdıkları vaka paylaşım gruplarıdır.
2022 yılında Süpervizör maaşları özel ve kamuda değişiklik göstermektedir. Genel olarak en düşük süpervizör maaşı yaklaşık 2.750 TL olurken, ortalama süpervizör maaşı 4.850 TL’dir. En yüksek süpervizör maaşı ise 7.500 TL aralığında değişiklik gösterebilmektedir.