Ramazan ayında susuzluğunuzu giderecek, iftar sofralarınıza taht kuracak, aynı zamanda katkı maddesi içermeyecek sağlıklı bir şerbet hazırlamaya ne dersiniz? İşte Ramazan sofralarınızda yemeklerinizin yanında keyifle içebileceğiniz birbirinden lezzetli Ramazan şerbeti tarifleri…
Geçmişten günümüze gelen Ramazan şerbeti geleneği, kültürel miras olarak sofralarımızı süslemeye devam ediyor. Özellikle Ramazan ayında susuzluğu giderecek şerbet tarifleri en çok araştırılan konular arasında yer aldı. Peki Ramazan şerbeti nasıl yapılır? Ramazan şerbeti faydaları nelerdir? İşte Ramazan şerbetinin faydaları ve birbirinden lezzetli Ramazan şerbeti tarifleri…
Ramazan şerbeti, özellikle Osmanlı Devleti hükümdarlarının sofralarından eksik etmediği; Orta Asya, Ortadoğu ve Türk kültürünün vazgeçilmez içeceklerinden birisiydi. Osmanlı sarayında şerbetlerin ayrı bir önemi vardı. Misafirhanelerin ve zengin sofraların baş tacı şerbetler; Osmanlı sarayının helvahane bölümünde tatlılarla birlikte hazırlanırdı. Kaliteli malzeme ve bol çeşitle yapılır, sofraları şenlendirirdi.
Ramazan şerbeti sadece lezzetiyle değil, faydalarıyla da ön plana çıkıyor. Birçok hastalığa iyi gelen şerbetler, özellikle sindirme yardımcı olması ve vücuttaki sıvı ve şeker dengesini sağlamasıyla biliniyor. İşte Ramazan şerbetinin bazı faydaları:
Ramazan şerbeti hazır ve katkı maddesi içeren içecekler yerine nefis bir alternatif. Yapılışı çok pratik olan bu tarifi evde kolaylıkla hazırlayabilirsiniz. O halde buyurun ramazan şerbeti tarifine…
RAMAZAN ŞERBETİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER:
NASIL YAPILIR?
Öncelikle elma ve portakalın kabuklarını soymadan doğrayın. Ardından derin bir tencereye ıhlamur ve tarçın hariç tüm malzemeleri koyulup 30 dakika kaynatın. Sonrasında ocağın altı kapatıp, içine ıhlamur ve tarçını ilave edin. Hazırlanan şerbeti süzgeçten geçirilip, soğuması için buzdolabına atın. İftar saatine az zaman kala dolaptan çıkarmayı unutmayın! Afiyet olsun…
Gelelim Osmanlı mutfağının bir diğer şerbetine. Hibisküs sindirimi çalıştırır, tarçın kan şekerini dengeler, karanfil ise ağızdaki kötü kokuyu giderir… Birbirinden sağlıklı besinleri bir araya getiren bu lezzet için gerekli malzemeler ise şöyle:
RAMAZAN ŞERBETİ İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
NASIL HAZIRLANIR?
Tencere 8 su bardağı su ekleyin. Ardından tarçın, karanfil ve zencefil ilave edin. Bu malzemeleri kaynayana kadar karıştırın. Kaynayınca toz şeker ekleyin ve birkaç dakika sonrasında doğranmış hibiskus, kırmızı üzüm ve kırmızı erik ilave ederek kısık ateşte 20 dakika daha pişirilmeye devam edin. Pişirdikten sonra ocaktan alın ve bir kenarda soğumaya bırakın. İlk sıcaklığı gittikten sonra arzu ederseniz içine limon veya portakal parçaları serpiştirilebilirsiniz. Ardından soğuması için buzdolabına atın. İşte bu kadar! Şimdiden afiyet olsun…
On bir ayın sultanına yakışacak ramazan şerbetlerinden biri de hakiki Osmanlı şerbetidir. Tarçın ve karanfilin uyumunu damaklarınızda hissedeceğiniz bir şerbet tarifi ile karşınızdayız. Evde bulunan malzemelerle yapabileceğiniz şerbet için gerekli malzemeler şu şekilde:
TARÇINLI OSMANLI ŞERBETİ İÇİN MALZEMELER
NASIL YAPILIR?
Öncelikle tencereye 1 litre su ekleyin. Ardından 2 çubuk tarçın, 20 gr toz şekeri ve 5 adet karanfil ekleyin. (Şekeri azaltabilir yahut arttırabilirsiniz) Yaklaşık 20-25 dakika kaynatın. Arzu ederseniz yarım elma, ayva ve armut (sevdiğiniz meyve de olabilir) içine ekleyebilirsiniz. Şerbet kaynadıktan sonra sonra süzüp, soğuması için buzdolabına atın. Afiyet olsun…
Hibiskus şerbeti yüksek miktarda malik asit (meyve asidi) ve magnezyum içerir. Mide ve bağırsak gazını alır, şişkinliğe iyi gelir. İftar sofralarına renk katacak hibisküs şerbeti için gerekli malzemeler ise şunlardır:
HİBİSKÜS ŞERBETİ İÇİN MALZEMELER
NASIL YAPILIR?
Derin bir tencereye 1 litre su ekleyin. Kaynatma noktasına gelince şekeri ekleyin. Yaklaşık 5 dakika kaynattıktan sonra, diğer malzemeleri de ekleyerek yaklaşık 8 – 10 dakika kaynatın. Ardından hazırladığınız şerbeti süzgeç yardımıyla süzün ve soğuması için buzdolabına atın. Afiyet olsun
Reyhan, kan şekerinin düşmesine bağlı baş dönmelerini engeller. Reyhan şerbeti susuzluğumuzu giderirken midelerimizi de rahatlatarak sağlıklı beslenmemize yardımcı olacak. Reyhan şerbeti için malzemeler şunlar:
REYHAN ŞERBETİ İÇİN MALZEMELER:
NASIL YAPILIR?
Reyhanı güzelce yıkayın. Geniş bir tencereye suyu, tarçını, karanfili, çekirdekleri ayıklanmış hurmaları ve limon suyunu koyun ve kaynatın. Reyhanı saplarıyla birlikte kaynamış suya atın ve ocağın altını kapatın. Tencerenin kapağını kapatın ve demlemeye bırakın. Ardından soğuması için buzdolabına atın. Şimdiden afiyet olsun!
Bir çay bardağı Ramazan şerbetinde 50 kalori bulunuyor. Bir su bardağı Ramazan şerbetinde ise yaklaşık olarak 100 kaloriye denk gelmektedir.
Limon, elma, nar, üzüm başta olmak üzere aklınıza gelebilecek her tür meyveden şerbet yapılabilir. Meyvelerin yanı sıra meyve ağaçlarının çiçeklerinden; menekşe, zambak, yasemin, nilüfer, iğde çiçeği gibi çiçeklerden şerbet yapabilirsiniz.