Afazi teşhisi konulan Bruise Wills oyunculuğu bıraktığını açıkladı! Afazi nedir?

31 Mart 2022
0 Yorum
afazi teshisi konulan bruise wills oyunculugu biraktigini acikladi afazi nedir

67 yaşındaki Hollywood oyuncularından Bruise Wills, afazi yani söz yitimi adı verilen hastalık teşhisi konulduğunu ve bu nedenle oyunculuğu bıraktığını açıkladı. Açıklamayı oyuncunun eşi Emma Heming Wills sosyal medya hesabından yaptı.

Bruise Will ile ilgil haber gündeme bomba gibi düştü. İzlenme rekorları kıran filmlerin aranan yüzü olan ve dünyanın bir çok yerinden hayran kitlesine sahip Bruise Wills’in oyunculuğu bıraktığı yönündeki haberi aile fertlerinin isimlerinin imzası ile sosyal medya hesabından Wills’in eşi Emma Heming tarafından yapıldı.

“Bruce’un harika hayranlarına” başlığı ile başlayan yazı; “Bu, ailemiz için gerçekten zorlu bir zaman ve aralıksız sevgi, merhamet ve desteğiniz karşısında minnettarız. Güçlü bir aile birliğiyle bu süreçten geçiyoruz ve hayranlarının da bunu bilmesini istedik, çünkü onun sizler için ve sizlerin onun için ne demek olduğunu biliyoruz. Bruce’un her zaman söylediği gibi “Gününü gün et” ve birlikte bunu yapmayı planlıyoruz. Sevgiler.” şeklinde devam ederek Wills’in hayranlarından manevi destek istekleri ile bitti.

AFAZİ TEŞHİSİ KONULDU

Bruise Wills’in son zamanlarda hastalıklarla mücade ettiği biliniyordu ancak bu şekilde net bir açıklama yapılmamıştı. Teşhisi yeni konulan hastalığının adı Afazi çıktı. Söz yitimi adıyla da bilinen hastalıkta, beynin konuşma özelliğinin bulunduğu yerdeki bölümünün hasar görerek veya işlevini kaybederek yetisini kaynetmesi ile kişinin konuşmasında bozuklukları ile başlayıp ilerleyen dönemde konuşma bozukluğunun ilerlemesi ile devam eden bir hastalıktır.

AFAZİ HASTALIĞI NEDİR?

Ünlü Hollywood yıldızı 67 yaşındaki Bruise Wills’e teşhis konulması ile kariyerini sonlandırmasına neden olan Afazi hastalığı merak edildi. Kişinin konuşma yetisini etkileyen bu sinir sistemi hastalığını neden olur? Afazi nedir, belirtileri nelerdir? İşte Afazi hastalığı ile ilgili detaylar…

Bruise Wills’in afazi hastalığına yakanmasının ardından en çok arananlar arasına giren afazi hastalığı, beynin konuşma yetisinin bulunduğu bölgesini hedef alan ve burada meydana gelen bozuklukların artması ile oluşan bir hastalıktır. Afazi hastalığı; konuşma, okuma-yazma gibi yetileri etkileyrek bu yetilerin zamanla azalmasına veya ilerleyen zamanda kaybolmasına neden olabilmektedir.

Afazi hastalığı bir fonksiyon bozukluğu hastalığı olduğundan bir takım ilaç tedavilerinin yanı sıra hastanın konuşma yetisinin güçlendirilmesi için konuşma terapileri ile de  tedaviler uygulanmaktadır. Hastanın kaybettiği veya kaybetme potansiyelinin olduğu motor fonksiyonları, duyusal veya bilişsel yani ruhsal fonksiyon bozukluklarının tedavi edilmesi hedef alınır.

Felç, tıbbi olarak beyinde bulunan nodülün, birçok nedenle ortaya çıkan, doku hasarı sonucunda meydana gelir. Beynin damarlarında oluşan bu tıkanmadan sonra kısmi kist kanaması veya daha geniş bir alana etki eden subaraknoid kanama şeklinde ilerler. Bunun neticesinde kişide bilişsel, duyusal veya motor bozuklukları meydana gelmeye başlar. İşte bu beyin damarlarındaki rahatsızlıkların en önemli semptomlarından biri de afazi hastalığıdır. Afazi hastalığı, beyindeki bozulma nedeniyle meyda gelen dil yetilerinin hasar görmesi veya tamamen kaybedilmesi anlamına gelen bilişsel fonksiyon bozukluğudur. Felç yaşayan kişilerde akut evresinde %21 ila 38 arasında oranda afazi hastalığına rastlanılmaktadır.

Afazi farklı neden bilim teorilerine bağlı olarak meydana gelebilen bir hastalıktır. Aynı zamanda tamamen tedavisi henüz bilinemeyen ve ölüm oranı düşük denilemeyecek kadar çok olan ve finansal olarak rahat olmayı zorlayacak bir hastalıktır.

AFAZİNİN TEDAVİSİ VAR MI?

Afazi hastalığının hangi sınıf afazi olduğu, hangi rahatsızlıktan kaynaklı ilerlediği ve hangi şiddette olduğu çok önemlidir. Bu durumların bilinmesi halinde hastaya uygun olan tedavi yöntemi uygulanacaktır. Bu da hastalığın en doğru şekilde teşhis edilerek en doğru tedavinin uygulanması dolayısı ile hastalığın tedavi edilmesinde en öenmli kriterdir.

Afaziyi teşhis edebilmek için kişiye bir takım testler yapılır. Bu testler hastanın; okuma, yazma, konuşma ve tekrar etme gibi yetilerinin kontrol edilmesinden oluşur. Afazi hastalığında sebep inme ise  hastaların çoğu bir dereceye kadar iyileşmektedir. İyileşme hızının en kısası bir kaç ay içinde en uzunu ise 1 yıl içinde gerçekleşmektedir. Beyin hasarı hafif ise hastanın dil becerileri kaybolmuş olsa bile kısa süre içinde tedavi edilmeksizin dil yetisi geri gelebilir. İlk afazinin şiddeti, uzun vadede yeti kaybına neden olabilir, aynı şekilde başlangıçta daha hafif derecede afazi hastalığına yakalananlar, tamamen iyileşme olasılığı en yüksek olanlardır.

AFAZİNİN BELİRTİLERİ VAR MI? AFAZİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Afazi hastalığının belirtileri genellikle günlük hayatta başlarda dikkat çekecek şekilde değildir ancak problem çözme, kolay etkinlikleri blr yerine getirmede güçlük, sık sık konuşamama, sık sık anlamakta zorluk çekme, bir işe nasıl başlayacağını bilememe gibi durumların olması ile son evre olarak geçici veya kalıcı felç yaşanması gibi belirtileri vardır.