On bir aydır hicranı çekilen ve hasretle beklenen Ramazan-ı Şerif ayının en özel anlarından biri iftar vakti… Ramazanda hazırlanan sofralar, normal akşam yemeklerine göre çok daha özel ve bol çeşitli olur. Birbirinden lezzetli yemekler ve tatlılar iftar sofrası için özenle seçilerek hazırlanır. Peki sade ve şık bir iftar sofrası nasıl hazırlanır? İftar sofrası nasıl olmalı ve hazırlarken nelere dikkat etmeli? İşte sade ve şık bir iftar sofrası için tüm detaylar…
Ramazan-ı Şerif ayı söz konusu olunca birbirinden şık masalar ve lezzetli iftar menüleri kaçınılmaz oluyor. Ailemizle ve sevdiklerimizle buluştuğumuz iftar sofralarına büyük önem veriyoruz. Masa örtüsünden, peçetelere, masa dizaynından aksesuarlara kadar her detayın kusursuz olmasını istiyoruz. Peki şık bir iftar masası nasıl kurulur? Gelin, sade ve şık bir iftar sofrası için olmazsa olmaz detayları birlikte inceleyelim:
İftar masası hazırlarken ilk önce dikkat edilmesi gereken nokta, masada bulunacak kişi sayısına göre yemek ve yemek takımı seçmek olmalıdır. Yemeklerin hazırlığına birkaç saat önceden başlamak ve menüyü oluştururken misafirlerin damak tadına hitap eden tatları seçmek de oldukça önemli. İftar hazırlığında dikkat edilmesi gereken noktalar şöyle:
İftar için hazırlayacağınız yemek çeşitlerine ve misafir sayısına göre bir planlama yapın. Ardından iftar sofranızın şıklığını öne çıkaracak unsurları göz önünde bulundurun. Göze hitap eden şık bir iftar sofrası hazırlamanız için yapmanız gerekenler şunlar:
1) Yemek masasına seçeceğiniz örtü, yemek takımının rengi-deseni, çatal, kaşık, bıçak setlerinin dizaynları ve peçetelerin dokusu gibi masada kullanacağınız birçok parça birbiriyle uyumlu olmalı. Alternatif olarak; Osmanlı Mutfağının lezzetlerine masanızda yer vermek istiyorsanız servis için bakır tabaklar tercih edebilirsiniz.
2) Birbiriyle uyumlu parçaları bir araya getirerek istediğiniz şekilde sofra hazırlayabilirsiniz. Ancak çok fazla gösterişten ve şatafattan uzak sade ama şık bir sofra hazırlamanız Ramazan ayının ruhuna uygun olacaktır.
3) Masa örtünüzü sade ve açık tonlarda tercih ederseniz hem iftar sofranız hem de tabaklarınız daha şık gözükecektir. Alternatif olarak göz yormayacak ve sunumlarınızı ön plana çıkaracak siyah, krem, bej ya da gri gibi nötr renklere sahip masa örtüleri tercih ederek masada sade bir şıklık yakalayabilirsiniz.
4) Masa örtüsü kullanmak istemiyorsanız runner ve supla sizin için bir başka tercih olabilir.
5) İftar sofrası hazırlarken kişi sayısına göre servis açmalısınız. Yemek takımlarının masaya dizilişi de güzel bir iftar sofrası hazırlamak için önemlidir. Servis tabağı altta, çukur yemek tabağı ortada, çorba kasesi üstte olacak şekilde dizebilirsiniz.
6) Eğer iftar menüsünde çorba yer almıyorsa çorba kaselerini servis tabaklarının sol üst köşesine koyarak salata kasesi olarak da kullanabilirsiniz.
7) Şık bir iftar sofrası için masa örtüsüne ve yemek takımına uygun desenli, renkli, zarif görünümlü peçeteler tercih edebilirsiniz. Ardından çatal, kaşık ve bıçakları peçete üzerine yerleştirebilirsiniz.
8) Bıçak-çatal-kaşık tabağın sağ tarafına gelecek şekilde dizayn yapabilirsiniz. Bir başka alternatif olarak çatal-bıçak ve kaşıklarınızı peçeteleriniz üzerine koyup ince bir ip yardımıyla bağlayarak şık bir sunum yapabilirsiniz.
9) İftar masasında olmazsa olmaz unsurlardan biri de kişiye özel su bardağı. Su bardaklarını servis tabaklarının sağ üst köşesine koyabilirsiniz. İftar sofrası hazırlarken bir başka detay ise su bardaklarının doldurulması. Bardaklara tamamen su doldurmak yerine biraz boşluk bırakarak su doldurabilirsiniz. Böylece hem su israfını önler hem de bardakları masaya yerleştirirken dökülme gibi bir sorunla karşı karşıya kalmazsınız.
10) İftar menüsünde su haricinde meşrubat gibi içecekler yer alıyorsa, su bardağının yanına ikinci bir bardak eklemeniz doğru olacaktır.
11) İftar sofranızda ara sıcakları, mezeleri ve salataları herkesin kolay ulaşabileceği şekilde dizmelisiniz. Alternatif olarak mezeleri ufak tabaklara koyup masanın her iki tarafına yerleştirebilirsiniz.
12) İftar sofralarının baş tacı ve olmazsa olması pideleri dilimleyip ekmek sepetine dizebilirsiniz. Pideyi ezan vaktine yakın alıp dilimleyerek sıcak ikram edebilirsiniz.
13) İftariye tabağını da yine masada herkesin ulaşabileceği bir yere koymalısınız. İftariye tabağını peynir, zeytin, kuruyemiş, kuru meyveler ve hurmadan oluşacak şekilde hazırlayabilirsiniz.
14) Şık bir iftar sofrası hazırlamak adına masanızı mum, canlı çiçek yahut yapay çiçeklerle süsleyebilirsiniz. Alternatif olarak ortaya yahut masanın kenarına küçük bir vazoda taze çiçek veya yapay çiçek koyabilirsiniz.
15) Masanızın bir köşesine tuz ve baharatlık eklemeyi unutmayın.
16) Şık ve özenli bir iftar sofrası hazırlığınız bitti… Hayırlı iftarlar…
İftar sofrasında neler olmalı? Sorusu pek çok kişi tarafından araştırılıyor. İşte örnek iftar masası hazırlığında olması gereken yiyecekler: