Hurma özellikle Ramazan ayında sofralarımızı süsleyen binbir derde deva bir meyvedir. Enerji verir, bağışıklığı güçlendirir, zayıflamaya yardımcıdır, kabızlığa iyi gelir… Peki faydaları saymakla bitmeyen hurmanın zararı var mı? Çok fazla hurma tüketiminin yan etkileri neler? Günde kaç hurma yemeli? Detaylar haberimizde…
Hurma, Ramazan’ın gözdesi, iftar sofralarının vazgeçilmez iftariyeliklerinden. Zengin besin içeriği ile de adeta şifa deposu! Ancak faydası olduğu kadar aşırı tüketildiğinde zararlı olabiliyor. Uzmanlar hurma tüketiminde de sınır koyulması gerektiğini vurguluyor. Peki hurmanın zararları nelerdir? Hurmayı çok yersek ne olur? Günde kaç hurma yemek gerekir? İşte cevabı…
Faydaları saymakla bitmeyen hurmayı gereğinden fazla tükettiğinizde zarar verebiliyor. İşte hurma yemenin sağlığa zararları:
Hurma yüksek kalorili besinler arasında yer alır. Fazla miktarda tüketildiğinde kilo artışına neden olur. Hurmanın yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle yüksek enerji içeren bir meyve olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Demet Cerit, “Hurmanın fazla tüketimi kilo artışına ve kan şekerinde dengesizliklere yol açabiliyor. Bu nedenle porsiyonu 2-3 adet olacak şekilde tüketilmeli.” İfadelerini kullandı.
Uzmanlar, günde sadece 3 adet hurma tüketmenin vücut için yararlı bir miktar olduğunu ifade ediyor. Sağlıklı, besleyici ve bir o kadar da lezzetli atıştırmalıklardan hurmayı haftanın her günü tüketebilirsiniz.
Hurmanın lif oranı yüksek demek mide bağırsakta sünger etkisi gösterir demektir. Hurma midede sünger gibi şişip yer kaplayacağı için aynı zamanda da tokluk hissini oluşturur. Örneğin sahurda yenilen hurma, iftara kadar sizi tok tutacaktır. Normal zamanlarda ise sabah, öğlen ve akşam yemeklerine başlamadan bir saat önce üç hurma yemenin iştah kestiği, bağırsak florasını dengelediği ve gün boyu açlık hissettirmediği biliniyor.
Hurma önemli karbonhidrat kaynağıdır. Karbonhidratlarin vazifesi ise enerji vermektir. Ancak fazla miktarda hurma tüketildiğinde karbonhidratlar yakılamaz vücutta yağ olarak depolanır. Bu durumda “Hurma kilo aldırır mı?” sorusuna cevap olarak, hurma günlük ihtiyaçtan fazlası tüketildiğinde kilo alımına yol açabilir.
Hurmanın içerdiği şeker vücudun kan şekerini dengelerken lif de bağırsakların çalışmasını sağlar. Yani metabolizma hızlandığında kilo verme süreci başlar. Yemeklerden önce 1-2 tane hurma tükettiğinizde tokluk hissi olacağından zayıflamanız mümkün.
Hurma; şeker, protein, lif ve farklı yağlar başta olmak üzere 16 farklı mineral içerir. Zengin bir C, B1, B2 ve A vitamini kaynağıdır. Folik asit, potasyum, demir, kalsiyum ve lif zengini hurmanın kalorisi şöyle:
1 Adet (Orta) yani 15 gramlık miktarında Kuru Hurma 42 kalori bulunuyor.
Besin Değeri 100 gramda % Günlük Değer *
Kalori 277 kcal % 13.8
Karbonhidrat 75.0 g % 25.0
Lif 15.0 g % 60.0
Protein 1.8 g % 3.6
Yağ 0.1 g % 0.2
Kolesterol 0.0 mg % 0.0
A Vitamini 149.0 IU % 3.0
C Vitamini 3.0 mg % 5.0
Potasyum 696.0 mg % 19.9
Kalsiyum 64.0 mg % 6.4
Demir 0.9 mg % 5.0