Ramazanda oruçluyken uzun süre aç kalmak ve gündüz sıvı tüketmemek ağızda koku oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Peki, Ramazanda yaşanan ağız kokusu nasıl önlenir? Oruçluyken ağız kokmaması için ne yapmalı, ne tüketmeli? Detaylar haberimizde…
Oruçluyken pek çoğumuzun muzdarip olduğu problemlerden biri olan ağız kokusu, maalesef sosyal yaşamamızı da olumsuz etkiliyor. Ramazanda ağız hijyenine ne kadar önem verirsek verelim ağız kokusunu tamamen engelleyemeyiz. Açlık, susuzluk, mide asidi ve sahurda tüketilen besinler ağız kokusuna yol açan nedenler arasında. Ancak İftarda ve sahurda bazı beslenme önerilerine dikkat ederek ve ağız temizliğine son derece özen göstererek ağız kokusunu büyük oranda engellemek mümkün. Peki, oruçluyken ağız kokmaması için ye yapılır? İşte, Ramazan’da ağız kokusunu engellemenin püf noktaları…
“Sahurda ne yersek ve içersek ağzımız kokmaz?” Sorusu Ramazan ayında en çok merak edilen sorular arasında. İşte oruçluyken ağız kokusunu önleyebileceğiniz bazı yöntemler şöyle:
1) KARANFİL
Karanfili ağzınıza attığınız anda ferahlama hissi verir. Güçlü antioksidan özelliği sayesinde diş eti iltihaplanması gibi birçok soruna iyi gelir. Düzenli tüketildiğinde ağız kokusunu yok ettiği biliyor. Bunun için sahurda ağzınıza 1-2 adet karanfil atıp çiğneyebilirsiniz.
2) TAZE NANE VE NANE ÇAYI
Nane, salatasından tutun da sakızına kadar, dahil olduğu her şeyi ferahlatabilen bir bitki. Ağız kokusunu önlemek için sahurda 1-2 adet nane yaprağı çiğneyebileceğiniz gibi, nane çayı da tüketebilirsiniz. Böylece hem ağzınızı bakterilerden arındırabilir hem de kalıcı bir ferahlık sağlayabilirsiniz.
3) KARBONAT
Bin bir derde deva olan karbonat, ağız kokusunu önleme konusunda da bize yardımcı oluyor. Bunun için sahurda 1 bardak suyun içerisine 2 çay kaşığı karbonat ilave edip karıştırmanız ve bu su ile gargara yapmanız kafi olacaktır. Gargara yaptıktan sonra ağzınızın ne kadar ferahladığını siz de göreceksiniz.
4) YOĞURT
Ağız kokusunu önleme konusunda oldukça etkili isimlerden biri de yoğurt. Prebiyotik içeriği sayesinde ağız kokusuna neden olan bakterileri öldürüyor. Ayrıca bazı uzmanlar, mide asidi gibi çeşitli mide rahatsızlıkları nedeniyle oluşan kötü ağız kokusu için de yoğurt öneriyor. Sahurda bir kase yoğurt yiyerek ağız kokusunu önleyebilirsiniz.
5) MAYDANOZ
Klorofil bakımından zengin olan maydanoz, nefesi tazeler ve ağızdaki kötü kokuyu bastırır. Bunun için her sahur yemeğinden sonra 3-4 yaprak maydanoz çiğneyebilirsiniz.
6) LİMON
Limonun, güçlü antioksidan özelliği ve asidik yapısı sayesinde ağız içinde kokuya neden olan bakterileri yok ettiği biliniyor. Bunun için sahurda suyun ya da çayın içine limon dilimleri koyabilir, biraz da limon suyu sıkarak tüketebilirsiniz.
7) ADAÇAYI
İltihap önleyici özelliği sayesinde diş eti iltihaplanmalarının tedavisinde de önemli bir rol oynuyor. Sahurda bir fincan ada çayı tüketerek, iltihaplanma nedeniyle oluşan ağzı kokusunu önleyebilirsiniz.
8) TARÇIN
Tarçın, hem içerdiği yağ asitleri hem de antioksidan özelliği sayesinde ağız içindeki bakterileri yok etme konusunda uzman isimlerden. Bunun için sahurdan sonra suyun içerisine çubuk tarçın atıp içebilirsiniz. Alternatif olarak sahurda tarçın çayı da demleyebilirsiniz.
Ramazan ayında uzun süre açlık yaşanmasından dolayı, ağız kokusu yaşanması normal kabul edilir. Oruçluyken ağız kokusuna neden olduğu düşünülen durumlar şöyle:
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada 3,5 milyardan fazla insan ağız ve diş sağlığı sorunlarıyla mücadele ediyor. 2 milyar insanın da çürük diş sorunu yaşadığı tahmin ediliyor. Diş Hekimi Ömer Karaaslan, aşırı şeker ve karbonhidrat içeren sağlıksız beslenmenin çürük dişlere kapı araladığını belirtti ve sözlerine şöyle devam etti:
“Bu tür yiyeceklerin sıklıkla tüketildiği Ramazan boyunca ağız ve diş bakımının ihmal edilmemesi daha da büyük önem taşıyor. İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişler, açlık sürecinde bakterilerin akınına uğruyor. Bu durum diş çürüklerinin oluşmasına zemin hazırlarken hoş olmayan nefes kokularına ve çeşitli diş eti rahatsızlıklarına neden olabiliyor.”
Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Dt. Aslı Tapan, Ramazan ayında ağız kokusuna neden olan durumlar ile ilgili şu bilgileri vermektedir:
“Halitozis yani halk arasında bilinen adıyla kötü ağız kokusu, toplumda her 4 kişiden birinde yaşanmaktadır. Sosyal hayatta ciddi sorunlara yol açan ağız kokusu, diş çürüğü ve diş eti problemlerinden sonra en sık diş doktoruna gitme nedenleri arasında yer almaktadır. Kötü ağız kokusunun en büyük nedeni, dişlerdeki ve ağız boşluğundaki bakterilerin artıkları olan sülfürlü birleşiklerden kaynaklanmaktadır. Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk ağız kokusunu artırabilirken sindirim sistemi, sinüzit, bademcik, farenjit veya ciğerlerdeki rahatsızlıkların belirtisi olarak da kötü ağız kokusu ortaya çıkabilmektedir.”
Ramazan ayında uzun süre açlık olmasından dolayı ağız kokusunun oluşması normaldir. Bilhassa mide ve bağırsak sorunu yaşayan ve ağız hijyenine gereken özeni vermeyen kişilerde bu koku daha belirgin olur. Ramazan ayında oruçluyken ağız kokusunu önlemenin yolları şöyle:
Ağız, Nefes Kokusu Neden Olur, Nasıl Önlenir, Nasıl Geçer? Kesin Çözüm İçin Tıklayınız