Akşamları ocakta kaynayan bir demlik çayın evdeki huzuru ve muhabbeti arttırdığı, dostlukları ve muhabbetleri pekiştirdiği söylenir. Çay, içerdiği tein maddesi sayesinde konsantrasyonu arttırır ve yorgunluk hissini azaltır. Peki, birçoğumuzun severek tükettiği, eşimize dostumuza sıkça ikram ettiğimiz çayı nasıl demlemeliyiz? En iyi ve lezzetli çay nasıl demlenir? Detaylar haberimizde…
Kültürümüzde çayın yeri bir başkadır. Misafir geldiğinde çay hemen ocağa konur ve demlenmeye bırakılır. Çay demlenirken, gönüllerde demlenir. Ailemizle, sevdiklerimizle ve dostlarımızla hem bir bardak çayımızı paylaşırız hem de çayın yanında muhabbetimizi, mutluluğumuzu dertlerimizi…
Kahvaltıların vazgeçilmezi, akşam oturmalarının en güzel içeceği olan çay, doğru demlendiğinde her damak tadına hitap edecek bir lezzete kavuşur. İyi ve doğru demlenmiş bir çayın verdiği keyif ise bambaşkadır. Peki, kışın içimizi ısıtmak, yazın hararetimizi dindirmek için tükettiğimiz çayı nasıl demlemeliyiz? Lezzetli, tavşankanı çay demlemenin püf noktaları neler? İşte lezzetli çay demlemek için merak edilen tüm detaylar…
Dünya üzerinde birçok yerde farklı çay türleri tüketilir. Ülkemizde ise en çok tüketilen çay türü siyah çaydır. Karadeniz’in eşsiz doğasında yetişen çaylar toplanır ve işlemden geçirilerek sofralarımızda yerini alır. Doğru demleme tekniği ile lezzetli bir içeceğe dönüşür.
Çay, hemen hemen her evde yapılıyor olsa da, pek çok kişi lezzetli çay demlemenin püf noktalarından bihaber. Leziz ve her damak tadına hitap edebilecek çay yapabilmek için, çayın kalitesine, suyun sıcaklığına ve çaydanlığın malzemesine dikkat etmek gerekir. Lezzetli tavşankanı çay demlemek için dikkat edilmesi gereken püf noktalar şöyle:
1) Öncelikle kullanacağınız çayın damak tadınıza uygun olması gerekir. Marketlerde çeşit çeşit satılan çaylardan ufak miktarlarda alıp denemeler yaparak kendinize uygun harmanı bulabilirsiniz. Aynı zamanda birden fazla çayı karıştırarak da çayınızı elde edebilirsiniz.
2) Çayın taze olması da lezzetli bir çay için oldukça önemlidir. Çayın tadının bozulmaması için, karanlık ve serin ortamda saklamalı. Ayrıca nemin yoğun olduğu bir bölgede yaşıyorsanız çayınızı vakumlu saklama kaplarında muhafaza edebilirsiniz.
3) Lezzetli bir çay demlemenin en önemli faktörlerinden biri de kullanılan sudur. Musluk suyundaki klor, çayın bulanık olmasına neden olur. Bu nedenle mümkünse doğal kaynak suyu kullanılmalı. Doğal kaynak suyu yerine hazır içme suyu yahut filtre edilmiş su da kullanılabilir.
4) Lezzetli çay demlemenin bir diğer püf noktası ise çayı demlediğiniz suyun daha önce kaynamamış olması. Su kaynadığı zaman, oksijen oranı düşer. Oksijeni az olan su ise çayın demini yeteri kadar çekemez. Bu da çayın lezzetini olumsuz yönde etkiler.
5) Kullandığınız çaydanlık da çayın lezzetini doğrudan etkileyen faktörler arasında. Çay severler iyi bilirler ki, porselen demlik çaya lezzet katar. Metal çaydanlık kullanıyorsanız alüminyum yerine çelik çaydanlığı tercih edebilirsiniz. Topraktan yapılmış çaydanlık, porselen ya da cam olması lezzetli bir çay demleme imkânı sunar.
6) Siyah çayı demlediğiniz çaydanlıkta farklı bir bitki çayı demlemeyin. Çay kokuyu ve aromayı kolay çektiği için, kullandığınız çaydanlıktaki bitki çayının kokusu yahut aroması çayınıza geçer. Bu da çayınızın tadını bozar.
7) Çayın yanmaması için, kuru çayın üzerine kaynar su dökmeyin. Çayın acı olmaması ve yanmaması için kaynattığınız suyu demlikte birkaç dakika beklettikten sonra, üzerine çay ekleyin.
8) Çayı demlemeden önce suyuna bir çay kaşığı kadar karbonat eklerseniz çayınız daha kırmızı olacaktır.
9) Daha yumuşak içimli çaylardan hoşlanıyorsanız çay demlerken demliğin içerisine 1 adet kesme şeker atarak çayın keskinliğini alabilirsiniz.
10) Lezzetli çay demleme konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta suyun demliğe eklenme şekli. Suyu demliğin kenarından dökerseniz sudaki oksijen miktarı azalır. Ancak suyu yüksek mesafeden hava ile temas edecek şekilde döktüğünüzde, oksijen azalmaz ve çayınız daha lezzetli olur.
Lezzeti çay demlemek için izlenecek adımlar şöyle:
Alt demlikte su kaynarken, üst demlikteki çay çöker, demlenir ve kıvam alır. 12-15 dakikalık demlenme süresinin ardından çayı servis edebilirsiniz.
Çeşme suyu ile berrak ve kırmızı renkte çay demlemek mümkün olmayabilir. Çay demlerken kullandığınız suyun içme suyu olması büyük önem taşır. Klor içermeyen su ile yapılan çay kıpkırmızı olacaktır. Ayrıca çayı demlemeden önce suyun içerisine 1 çay kaşığı karbonat eklerseniz çayınız kıpkırmızı olur.
Çayın demlenme süresi ortalama 12-15 dakika arasıdır. Çayınızı demledikten 15 dakika sonra çayınızı tüketebilirsiniz.
Kısık ateşte demlenmeye bıraktığınız çayın olup olmadığı anlamak için, demledikten 10 dakika sonra çaydanlığın üst kapağını kaldırıp çaya bakarak anlayabilirsiniz. Suyun üzerinde yüzen çaylar varsa çayınız henüz demlenmemiştir. Şayet çayınız çökmüşse servis edebilirsiniz.
Çayın lezzetini etkileyen faktörlerden biri de çayın demlenme süresi. Suyunuz kaynadıktan sonra ocağın altını kısın ve 12-15 dakika bekleyin. Demlenme süresini çok uzatırsanız çayınızın tadı acılaşmaya başlar.
Lezzetli çay demlemek isteyenler “Çayın acılığını almak için ne yapabilirim?” Sorusuna cevap arıyor. Yirmi yıllık çay ustası Ahmet Kayhan çayın acılığını almak için; kaynayan suyu üst demliğe alıyor, çayı ekledikten sonra demliğin içerisine yarım çay bardağı soğuk su ilave ediyor ve 15 dakika çayın demini almasını sağlıyor. Sizde bu yöntemi deneyerek çayın acılığımı alabilirsiniz.
“Ne kadar suyun içerisine ne kadar çay atılır?” Diye soranlar için önerilen ölçü; kişi başı 1 çay bardağı suya karşılık olarak 1 dolu çay kaşığı çay eklenir.
Demlenmiş çayın bekletilme süresi fazla sürmemelidir. Çay çok beklediğinde koyulaşır, acımsı bayat bir tat oluşmaya başlar. Bu tat sadece damak tadını bozmaz, mideye de dokunabilir. Bunun için çay demledikten sonra 2 saat içerisinde tüketilmelidir.