İlkbaharı müjdeleyen, sağlık, bolluk ve bereket getirdiğine inanılan ‘Nisan yağmurları’ Nisan ayının gelmesiyle birlikte merak konusu oldu. Peki, gerçekten Nisan yağmuru şifalı mı? Nisan yağmurunun faydaları neler? Detaylar haberimizde…
Nisan yağmurlarının başlaması ile birlikte pek çok kişi ‘Nisan yağmuru faydalı mı?’, ‘Nisan yağmuru nelere iyi gelir?’ sorularının cevabını aramaya başladı. Bolluk ve bereketin simgesi temsil edilen ‘Nisan yağmurlarının’ bereketli ve şifalı olduğu biliniyor. Nisan ayında yağan yağmurun içerisinde pek çok fayda saklı. Bilinen en önemli özelliği ise, içerdiği demir maddesi sayesinde insanlara canlılık, zindelik ve enerji vermesi. Peki, Nisan yağmuru ne zaman toplanır, nasıl toplanır? İşte Nisan yağmuruna dair merak edilen detaylar:
İlkbaharın gelmesiyle birlikte doğa canlanmaya başlar. Bitki ve çiçeklerin tozları ve polenleri atmosfere karışır. Havaya karışan bu maddelerle Nisan yağmuru birleşir ve yeryüzüne inerek pek çok fayda sağlar.
Nisan ayında yağan yağmurun faydalı olduğuna yönelik birtakım çalışmalar mevcut. Yapılan araştırmalara göre hava kirliliğinin olmadığı bölgelerde yağmur suyunu içmenin çok yararlı olduğu biliniyor.
Havası temiz, köy gibi oksijenin bol olduğu yerlerde içilen Nisan yağmuru şifalı olarak bilinir. Ancak aynı durum havası kirli olan yerler için söz konusu olamaz. Çünkü hava kirliliğinin yoğun olduğu şehirlerde, havadaki karbon ve kükürt partikülleri ile beraber tüm zararlı kimyasal maddeler de yağmur suyuna karışır. Dolayısıyla havası kirli olan yerlerde Nisan yağmurunun suyu içilse bile kişiye faydadan daha çok zarar verebilir.
Yağmur suyunun ekinlere bereket sağladığı, ruh sağlığını iyileştirdiği ve göz ağrılarına iyi geldiği biliniyor. Nisan yağmurunun en bilinen faydaları şöyle:
VÜCUTTAKİ DEMİR ORANINI ARTTIRIR
Demir eksikliği olan kişiler yağmur suyundan yararlandıktan sonra, vücutlarındaki demir oranı artar. Uzmanlar bu durumu ispat etmek için “Yağmurda ıslanmadan önce demirinizi ölçtürün, ıslandıktan sonra tekrar ölçtürün, demir oranınızın yükseldiğini göreceksiniz” demektedir.
SAÇLARA FAYDA SAĞLAR
Sanayi bölgesinde yaşamıyor ve bulunduğunuz ortamdaki hava kirli değilse, topladığınız yağmur suyu ile saçınızı yıkayabilirsiniz. Yağmur suyu saçın daha parlak, canlı ve sağlıklı görünmesine yardımcı olur. Aynı zamanda saçları uzatma konusunda da epey etkili olduğu biliniyor.
CİLT ÜZERİNDE ETKİLİ
Yağmur suyunun bir diğer faydası ise cilt üzerinde muhteşem faydalar bırakması. Ciltteki gözeneklerin açılmasına yardımcı olan yağmur suyu, cildi daha canlı ve parlak bir hale getirir. Cildi temizler, rahatlatır. Yağmur suyu ile yüzünüze masaj yaparak sağlıklı bir görünüme kavuşabilirsiniz.
SİYAH NOKTALARI TEMİZLER
Yağmur suyu ciltteki siyah noktalar için de yararlı bir etkiye sahip. Yağmur suyu ile maske yapıp siyah noktalardan kurtulabilirsiniz.
UYARICI ÖZELLİĞE SAHİPTİR
Yağmur suyunun uyarıcı özelliğinden istifade edebilmek için; sabah uyandığınızda yağmur suyu ile yüzünüzü yıkayabilirsiniz. Yağmur suyu uykunuzu açar, güne dinç ve zinde başlamanıza yardımcı olur.
ÇOCUK SAHİBİ OLMAK İSTEYENLER İÇİN BİR SEBEP OLABİLİR
Çocuğu olmayan çiftlerin yağmur suyu içtiğinde çocuklarının olma olasılığının arttığı biliniyor. Bilimsel olarak kanıtı olmasa da yağmur suyu içerek çocuk sahibi olan kişierin sayısı pek fazladır. Çocuk sahibi olmak isteyenler, yağmur suyunun Allahü teala’dan gelen bir sebep olduğunu bilmeli ve şifa niyetine içmelidir.
HER ZAMAN TUTMAYAN YOĞURT TUTAR
Yoğurt mayalama işlemi Nisan yağmuru ile yapıldığında yoğurdun mutlaka tuttuğu biliniyor. Bunun nedeni ise içerdiği laktik asidin mayalamayı sağlaması.
Şifalı Nisan yağmurları Nisan ayının on dördüncü günü başlar. Mayısın on dördüncü günü sona erer. Bu zaman aralığında yağan yağmurların tümüne ‘Nisan yağmuru’ denir.
Şifa ve bereket kaynağı Nisan yağmurları, Nisan ayının ortalarından Mayıs ortasına kadar toplanabilir. 14 Nisan – 14 Mayıs tarihleri arasında Nisan yağmuru toplayabilirsiniz.
Nisan yağmuru toplarken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Nisan yağmuru, direkt olarak toplayacağınız kabın içerisine düşmeli. Çatıdan yahut balkon kenarlarından akan sular asla alınmamalı. Zira bu suları toplarsanız, yağmur suyunun değdiği yerlerdeki kir ve pislikleri de toplamış olursunuz. Bu da size faydadan daha çok zarar olarak geri dönebilir.
Üzeri açık balkonlarda veya bahçede, yağmur yağarken geniz ağızlı leğenler ve kovalar koyun. Ardından topladığınız yağmur sularını şişelere boşaltın. Şişelerin ağzı kapalı bir şekilde uzun süre kullanabilirsiniz.
Nisan yağmurunun şifalı etkisinden yararlanabilmek için yağmur suyuna okunması tavsiye edilen bazı dua önerileri şöyle: