Hamilelik testleri hamile olup olmadığını belirlemeye yardımcı olan, kan veya idrar yolu ile yapılan testlerdir. Hamilelik testi vücudunuzda salgılanan hCG adlı hormon seviyesini ölçer, hCG hormon miktarı 5 ila 10 mlU/ml ise hamile değilsiniz, 10 mlU/ml’nin üzerinde ise hamilesiniz demektir. Ancak nadiren de olsa hamile olmadığınız halde hamilelik testi pozitif çıkabilir. Peki hamilelik testi pozitif çıkıp da hamile olmama nedenleri nelerdir?
Hamile olmasanız bile nadiren de olsa gebelik testi pozitif çıkabilir. Bu duruma yalancı gebelik adı verilir. Gebelik testinin çok erken dönemde yapılması, kimyasal gebelik, idrar yolu enfeksiyonu gibi çeşitli sağlık sorunları, yakın zamanda kürtaj olma gibi koşullar yalancı gebeliğe neden olabilir.
Hamilelik testinde yanlış pozitif sonuç çok nadir olarak da olsa görülebilmektedir. Hamilelik süresince anne vücunda yüksek oranda hCG hormonu üretilir ve işte evde yapılan hamilelik testleri bu hormon seviyesini ölçerek sonuç gösterir. Vücutta yüksek orandaki hCG hormonu idrar ve kana geçtiğinden kişinin hamile olup olmadığına idrar veya kanına bakılarak test yapılır. Bu durumda da hamilelik testi pozitif çıkar. Evde yapılan hamilelik testleri doğru uygulandığında %99 oranında doğru sonuç vermektedir. Hamilelik testinin yalancı pozitif sonuç vermesinin ise sebepleri şunlardır:
Hamilelik testlerinde yalancı pozitif çıkmasının en büyük sebebi kadınların testi çok erken yaptırmasıdır. Adet gecikmesinden 1 hafta geçmeden gebelik testi yapılması halinde yalancı pozitif çıkması normaldir. Ancak adet gecikmesinden tam 1 hafta dolduktan sonra yapılan hamilelik testleri %99 oranında doğru sonuçlar vermektedir.
Cinsel ilişkiye girildikten çok kısa sürede düşük meydana gelmesine kimyasal gebelik denmektedir. Bu durum gebeliklerin yarısında görülen yaygın bir durumdur. Kimyasal gebelikte embriyo rahme tutunur ve hormon salgılamaya başlar. Bu salgılama da hamilelik testinin pozitif çıkmasına sebep olur. Fakat kimyasal gebelik birkaç gün sonra sonlanabilir ve adet meydana gelir.
Hamilelik testi yapılırken testin üzerinde ifade edilen talimatlara uyulmaması sonucunda da yalancı pozitif sonuçla karşılaşmak mümkündür. Ek olarak, test çubuğuna damlatılan idrar çok bekletilirse de doğru sonuç alınmaz. Bunlar her ne kadar anlatması kolay şeyler olsa da uzun süren zorlu süreçler, hamilelik tedavileri ardından pozitif veya negatif yanlış sonuçların çıkması çiftlerde ve özellikle anne adayında ciddi şekilde psikolojik veya fiziksel travmalara neden olabilir. Dolayısıyla, hamilelik testlerinin doğru ve dikkatli kullanılması, talimatlara uyulması çok önemlidir.
Gebelik tedavisi ile vücuda beta hCG hormonu verildiği için bu tedaviden hemen sonra yapılan gebelik testlerinde yalancı pozitif sonuç çıkması da mümkündür.
Kullanılan hamilelik testlerinin son kullanma tarihinin geçmiş olması da yanlış pozitif hamilelik testine sebep olabilir. Bu yüzden, hamilelik testi alırken son kullanma tarihine dikkat etmeli ve son kullanma tarihi geçen ürünleri almamalısınız.
Aşağıda sıralayacağımız bazı sağlık problemleri nadiren de olsa hamilelik testinde yalancı pozitif sonuçlara sebep olabilir:
İdrar yolu enfeksiyonu, idrarda kan veya beyaz kan hücrelerine neden olan böbrek hastalığı ve mesane enfeksiyonu, yumurtalık kistleri, yumurtalık kanseri gibi daha ciddi hastalıklar ve hipofiz sorunları. Bu sağlık sorunlarınız varsa ve gebelik testi yaptırırsanız sonuç yanlış çıkabilir.
Tıptaki adıyla ektopik gebelik, yani dış gebelik tüplerin rahim boşluğuna gelmeyip rahim boşluğu dışında döllenmesi sebebiyle meydana gelen bir gebelik türüdür. Dış gebelik, normal gebelik ile benzer belirtilere sahiptir. Yapılan testlerde dış gebelik de pozitif sonuçlar verir ve kişi mide bulantısı, göğüslerde hassasiyet ve adet kesilmesi gibi belirtiler yaşar.
Karbonatla, Limonla Diş Macunu Çamaşır Suyu Sirke İle Hamilelik Testi Tıklayınız
Gebelik testi (kan veya idrar) yanlış çıkar mı? Gebelik kan testi ne zaman yapılmalı? Tıklayınız