Ağızda tuz tadı neden olur? Nasıl geçer? Hangi doktora gidilir?

30 Nisan 2022
0 Yorum
agizda tuz tadi neden olur nasil gecer hangi doktora gidilir

Ağızda tuz tadı yetersiz su içmekten, B12 eksikliğine kadar çeşitli nedenlerden dolayı meydana gelebilir. COVİD-19 hastalığı, Hamilelik, kullanılan ilaçların yan etkisi, sigara içme alışkanlığı da ağızda tuz tadı yapabilir. Peki ağızda tuz tadının diğer nedenleri nelerdir? Ağızda tuz tadı nasıl geçer?

Tuzlu bir şey yemediğiniz halde ağzınızdaki tuz tadı geçmiyor mu? Ağızda tuz tadının nedeni tespit edildikten sonra doktorun vereceği ilaçlarla bu sorundan kurtulabileceğiniz gibi aşağıda bildireceğimiz karbonat, elma sirkesi kullanarak da ağızdaki tuz tadını geçirebilirsiniz.

AĞIZDA TUZ TADI NEDEN OLUR?

Ağızda tuz tadına çoğu zaman ağız kuruluğu da eşlik eder ve bu durum kişiyi oldukça rahatsız eder. Ağızda tuz tadının oluşmasını tetikleyen şeyler şöyledir:

HORMONAL DENGESİZLİKLER

Menopoz veya hamilelik sırasında yaşananlar gibi hormonal dengesizlikler, tat alma tomurcuklarında değişikliklere neden olarak ağızda tuz tadı gibi garip tatlara neden olabilir.

İLAÇLARIN YAN ETKİLERİ

Kullandığınız ilaçlar yan etki olarak ağızda tuz tadı hissedilmesine neden olabilir.Özellikle tansiyon ilaçları, antihistaminler, antidepresanlar ve uyku ilaçları bu soruna yol açabilir. İlacınız yan etki olarak ağızda tuz tadı yaptıysa doktorunuza danışıp muadili ile değiştirebilirsiniz.

DEHİDRASYON

Dehidrasyon yani vücudun susuz kalması da ağızda tuz tadı nedenlerindendir. Yeterince su içmemek, kusmak, terlemek vücuttaki su miktarını düşürüp ağızda tuz tadı oluşmasına yol açabilir.

VİTAMİN EKSİKLİĞİ

B12 vitamini ve Çinko eksikliği ağızda tuz tadı olmasına neden olabilir. Doktorunuza danışıp bu vitamin takviyelerini kullanarak kısa sürede bu soruna çözüm bulabilirsiniz.

agizda tuz tadi 1

REFLÜ HASTALIĞI

Reflü hastalığı, midenizdeki besinlerin yemek borunuza geri dönmesidir. Bu hastalık gastroözofageal reflü olarak da bilinir. Reflü hastalığı mide bulantısı, boğazda yanma, şişkinlik, ağız kokusu gibi belirtilere sebep olur. Reflünün bir belirtisi de ağızda tuz tadına yol açabilmesidir.

GENİZ AKINTISI

Alerji ve sinüs enfeksiyonu yani sinüzit, ağızda tuzlu bir tada neden olan geniz akıntısına neden olabilir. Hastalandığınızda, genizden gelen mukus boğazda birikebilir. Bu sıvı tükürüğünüz ile birleştiğinde ağızda tuzlu bir his yaşayabilirsiniz.

agizda tuz tadi 2

SİGARA İÇMEK

Sigara içme alışkanlığınız varsa, bu da dildeki tat tomurcuklarına zarar verip ağızda tuz tadına yol açabilir.

PROTEZ YAPIŞTIRICI KULLANIMI

Takma dişlerin düşmesini önlemek için kullanılan bazı protez yapıştırıcıları ağızda tuzlu bir tat verebilir.

SJÖGREN SENDROMU

Sjögren sendromu , bağışıklık sisteminiz tükürük bezleri ve gözyaşı kanalları da dahil olmak üzere vücudunuzdaki tüm nem üreten bezlere saldırdığında ortaya çıkar. Bu hastalık ağızda tuz tadı, ağız ve göz kuruluğunu tetikleyebilir.

AĞIZ KURULUĞU

Ağız kuruluğu da ağızda tuz tadının oluşmasına yol açabilir. Kullanılan ilaçların yan etkileri, yaşlanma ve sigara kullanımı ağızda kuruluk nedenlerindendir.

agizda tuz tadi 3

BEYİN HASARI

Beynin tat ile ilişkili herhangi bir sinirinin veya bölümünün hasar görmesi, ağızda tuzlu bir his oluşmasına neden olabilir.

AĞIZDA TUZ TADI NASIL GEÇER?

Ağızda tuz tadının geçmesi için bu soruna neyin neden olduğu tespit edilip tedavi olmalıdır. Bunun için diş doktoruna gidip diş muayenesi olmalı ve Dahiliye doktoruna gidip doktorun istediği testleri yaptırmalıdır.

Ağızda tuz tadının geçmesi için evde yapabilecekleriniz şöyledir:

  1. Günde 12-15 bardak su içmeyi alışkanlık haline getirin. Susuz kalmamaya özen gösterin.
  2. Ağız gargarası kullanın. Bu gargaraları marketlerden ve eczanelerden temin edebilirsiniz.
  3. İçki ve sigara kullanıyorsanız ağızda tuz tadından kurtulmak için bu alışkanlıklara son vermelisiniz.

agizda tuz tadi 4

Elma sirkesi kullanın: Elma sirkesi asidiktir. Ağzınızın pH dengesini geri kazanmaya yardımcı olur, ağız sağlığınızı destekler. Bu doğal ilaç aynı zamanda kötü tattan kurtulmaya yardımcı olan tükürük üretimini de uyarır. 1 bardak suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi katıp her gün bunla gargara yapın, bu karışımı tekrar hazırlayıp her gün için.

Karbonat kullanın: Karbonat alkali içeriği sayesinde, ağzınızın pH’ını geri kazanmanıza yardımcı olabilir. Eksfoliye edici özellikleri dilinizdeki ve dişlerinizdeki plak birikintilerini giderir, böylece ağızda tuz tadını yok eder. 1 bardak suya 1 tatlı kaşığı karbonat katıp karıştırın. Her gün bunla gargara yapın.

Hidrojen peroksit kullanabilirsiniz. Hidrojen peroksit, ağzınızda tuhaf bir tat oluşmasına neden olabilecek enfeksiyöz oral patojenlerle savaşan güçlü bir antibakteriyel ajandır. Kötü bakterileri yok ederek sağlıklı bir ağız ortamı sağlar. Bir yemek kaşığı %3 hidrojen peroksiti iki yemek kaşığı su ile karıştırın. Diş fırçanızı hidrojen peroksit çözeltisine batırın. Bu solüsyonla dilinizi ve ağzınızın içini nazikçe fırçalayın. Bunu günde bir kez yapmalısınız. Hidrojen peroksiti eczaneden temin edebilirsiniz.