Çay müptelası bir millet olarak bu yazımız tiryakileri üzecek. Uzmanlar, her gıdada olduğu gibi çayı fazla tüketmenin ciddi zararlara yol açtığını söylüyor. Peki, fazla çay içmenin zararları nelerdir? Günde kaç bardak çay içilmeli?
Ülkemizde sudan sonra en çok tüketilen içeceğin çay olduğu bilinen bir gerçek. Günün her saati içilen çay her ne kadar keyifli olsa da aşırı tüketildiğinde çok ciddi zararlı etkileri bulunuyor. Asla 1 bardakla yetinmeyen tiryakilerin çayla ilgili görmezden geldikleri önemli zararları derledik. İşte çay tiryakilerinin dikkat etmesi gerekenler…
Uzmanlara göre, aşırı çay tüketimi mide bulantısı, baş ağrısı, sinir bozukluğu, kalp çarpıntısı, elde titreme, demir eksikliği, kansızlık ve uykusuzluk gibi birçok soruna yol açıyor. Günde 3 veya 4 bardak çay dışında aşırıya kaçmamak gerekiyor. İşte çayın hiç duymadığınız zararları:
KANSIZLIĞA NEDEN OLABİLİR
Çayda bulunan kafein ile tanik asit, bağırsaklara ulaştığında yiyeceklerde bulunan demir mineralinin emilmesini yavaşlatır. Bu yüzden yemek yiyip de üstüne bir bardak demli siyah çay içtiğinizde yediğiniz besinlerin demir mineralini sindiremezsiniz. Demir eksikliği sonucunda ise demir eksikliği anemisi denilen kansızlık hastalığı ortaya çıkar.
Kansızlığa meyilli insanların çay konusunda dikkatli olması lazım, mesela kadınlar… Kadınların demir ihtiyacı erkeklerin iki katı. Çay içmeye bağlı demir eksikliği ve kansızlık çok sık görülen bir şey değil. Ancak sürekli çay içmek, kansızlık yaşayan kişilerin durumunu daha kötü hale getirebilir.
Çayın kansızlığa neden olmaması için çayı yemekle birlikte, yemekten hemen önce veya hemen sonra içmeyin. Böylece demir minerali emilirken sindirim sisteminizde kafein ve tanen bulunmayacak. Bir diğer önlem ise çaya limon sıkmak. Limondaki C vitamini demir emilimini arttırır.
UYKUSUZLUK YAPABİLİR
Çayı fazla tüketmek uykusuzluğa neden olur. Çayda bulunan kafein, fiziksel ve zihinsel olarak uyarır ve insomniaya yani uykusuzluğa neden olur. Vücutta merkezi sinir sistemini etkileyerek kişinin sinirli ve gergin olmasına yol açar.Uzmanlara göre sağlıklı ve fit kalabilmek için daha az çay tüketilmesi gerekiyor.
PREMENSTRUAL SENDROM
Gün içerisinde ruhhsal çöküntü, gerginlik, sinirlilik, aşırı yorgun ve hassas mı oluyorsunuz? O halde çaya dur deme vakti. Aşırı çay tüketimi kadınlarda premenstrual sendroma yani regl öncesi gerginlik sendromuna neden oluyor.
MİDE RAHATSIZLIĞI
Çayın bir başka zararı ise mide rahatsızklıklarına neden olması. Ülser, gastrit ya da mide kanseri gibi hastalığa sahipseniz çaydan uzak durmalısınız. Çay kafein içeriyor.Kafein mideye ulaştığında ise midede çeşitli asidik maddeler üretmesine neden olarak midenin huzursuz ve rahatsız olmasına sebep oluyor.
BÖBREK RAHATSIZLIKLARI
Böbrek rahatsızlıklarının ana sebeplerinden biri aşırı çay tüketimi. Çayın içerisinde bulunan oksalat böbrek taşı oluşumuna neden olabilir.
YEMEK BORUSU KANSERİ
Uzmanlara göre sıcak çay yemek borusu kanserine yol açabiliyor. Çok sıcak bir şey içtiğinizde yemek borusundan geçerken kanala zarar verir. Çayınızı çok sıcakken içmemeniz yemek borusu kanserine yakalanma riskini azaltır.
DİŞLERİ SARARTIR
Çay, bakteri düşmanı bir içecek olduğu için ağız ve diş sağlığına pek çok fayda sağlıyor ama çay dişleri sarartır mı, sorusunun cevabı ne yazık ki, evet! Siyah çayda bol miktarda tanen ya da tannik asit adıyla bilinen koyu renkli maddeler bulunuyor. Bunlar dişlere yapışıyor ve kolay kolay çıkmıyor. İçilen çay ne kadar demli olursa o kadar çok tanen maddesine maruz kalınıyor ve bir müddet sonra dişler sararıyor. Dişlerin sararmasını önlemek için çay içtikten sonra 1 bardak su ile ağzınızda gargara yapabilirsiniz.
İDRAR SORUNLARI
Çay kafein içerdiğinden mesaneye baskı yapar ve mesaneyi çevreleyen kasların harekete geçirerek kişinin idrara çıkma ihtiyacının artmasına neden olur.
ÖDEM VE ŞİŞKİNLİĞE NEDEN OLUR
Günde 7 bardak fazla çay içip 2 litreden az su tüketiyorsanız dikkat! Vücudunuzda ödem ve şişliğe hazır olun demektir.
İNSÜLİN DİRENCİNİ ARTIRIR
İnsülin direnci, karaciğer ve pankreasın sağlıklı çalışmadığını gösterir. Karaciğer hastalığı veya insülin direnciniz varsa çay tüketiminizi azaltın.
VÜCUT SUSUZ KALIR
Çay içenler vücutlarında su ihtiyacını pek fazla hissetmezler. Oysa ki çay, vücudun su ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücutta bulunan suyu da dışarı atar ve daha çok susuzluğa neden olur.
HAMİLE KALMAYI ZORLAŞTIRIR
Çay içerdiği kafeinden dolayı hamile kalmak isteyenlerin uzak durması gerekir. Aşırı çay tüketimi hem anne hem de bebek için zararlı olabilir.
KABIZLIK
Çayın içeriğindeki tanen maddeleri vücutta depolanır. Çayın fazla tüketimi ise tanen maddesinin vücuda fazla nüfuz etmesiyle kabızlığa yol açar.
İSHAL
Fazla çay tüketildiğinde sindirim sistemini uyararak ishale neden olur.