Gündemden düşmeyen ‘Maymun çiçeği’ virüsünün 8 belirtisi, nedeni ve tedavisi

23 Mayıs 2022
0 Yorum
gundemden dusmeyen maymun cicegi virusunun 8 belirtisi nedeni ve tedavisi

İngiltere’de ortaya çıkan ve aslen Afrika kökenli olan maymun çiçeği virüsü, diğer ülkelere de sıçramaya başladı. Ortaya çıktığı günden bu yana hızla yayınlan ‘Maymun çiçeği’ virüsünün belirtileri, bir süredir gündemin öne çıkan haber başlıkları arasında. Peki, Maymun çiçeği virüsü belirtileri neler, nasıl bulaşır? Maymun çiçeği hastalığı tedavisi var mı? Detaylar haberimizde…

Maymun çiçeği virüsü hastalığına ‘Monkeypox’ adlı bir virüs yol açıyor. Şu ana kadar 13 ülkede tespit edilen Maymun çiçeği hastalığının yayılmasının ardından, öne çıkan konulardan biri oldu. Ateş, kas ağrısı, halsizlik gibi belirtileri olan maymun çiçeği hastalığı, çiçek hastalığı ile aynı soydan geliyor. Peki, Maymun çiçeği virüsü Türkiye’de görüldü mü? İşte Maymun çiçeği virüsüne dair merak edilen detaylar:

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NEDİR?

Maymun çiçeği hastalığına, çiçek virüsü ile yakından ilişkili bir virüs neden oldu. Hastalık 1958 yılında maymunlarda tespit edildikten sonra insanlarda ilk olarak 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde görüldü. Maymun çiçeği virüsü hayvanlardan insanlara, insanlardan da insanlara geçebiliyor. Maymunlarda çiçek benzeri bir salgın yapınca farkına varılan hastalık bu nedenle “Maymun çiçeği” adını aldı.

Bir pandemiden kurtulduk derken diğeri kapıda mı? İlk maymun çiçeği vakası Türkiye’de görüldü! Bu videomuzda Mavi Kadın editörü Sevde Sivri Dursun maymun çiçeği hastalığının ne olduğundan, nasıl bulaştığından ve hastalıktan korunma yollarından bahsetti.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN BELİRTİLERİ

Maymun çiçeği virüsü belirtileri çiçek hastalığı belirtilerine benzese de daha hafiftir. Maymun çiçeği hastalığının bilinen belirtileri şöyle:

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Sırt ağrısı
  • Şişmiş lenf düğümleri (Lenfadenopati)
  • Titreme
  • Halsizlik
  • Deri döküntüsü (Önce yüzde görülüyor, sonra vücuda yayılıyor.)

Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı bilgilere göre ateş başlamasından 1-3 gün sonra da ciltte döküntüler meydana gelmekte. Maymun çiçeği virüsünün kuluçka süresi ise 6 ila 13 gün olarak biliniyor.

maymun(2)

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNE NEDEN OLAN DURUMLAR

Maymun çiçeği virüsüne; maymun, sıçan, sincap ve diğer küçük memeliler tarafından yayılan bir virüsün neden olduğu biliniyor. Virüs insanlara çoğunlukla kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaşıyor. İnsandan insana da bulaşabilen virüs özellikle çocuklarda daha şiddetli seyrediyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Maymun çiçeği hastalığı, kızamık, suçiçeği ve çiçek hastalığı gibi döküntü hastalıklar ile karıştırılabilir. Ancak Maymun çiçeği hastalığında şişmiş lenf düğümleri bu hastalığı diğer döküntü hastalıklardan ayıran bir belirtidir. Doktor hastalığı teşhis etmek için doku örneği alabileceği gibi antikorları kontrol etmek için kan örneği verilmesini de isteyebilir.

TEDAVİSİ VAR MI?

Maymun çiçeğinin bilinen bir tedavisi yok. Ancak salgınlar virüsün yayılmasının önüne geçilerek kontrol edilebiliyor. Maymun çiçeği virüsüne karşı özel bir aşı bulunmuyor. Ancak Dünya Sağlık Örgütü’nün paylaştığı verilere göre de çiçek hastalığı için kullanılan aşıların maymun çiçeği virüsüne karşı da etkili olduğu ortaya kondu.

HASTALIK BULAŞICI MI, NASIL BULAŞIR?

Maymun çiçeği virüsü insanlara çoğunlukla maymun, fare, sincap gibi enfekte hayvanlarla temas ile bulaşıyor. Virüsüm kemirgenler ve primatlar gibi vahşi hayvanlardan bulaştığı biliniyor.

“Maymun çiçeği”, enfekte biriyle yakın temas halinde bulaşıyor. Virüs, vücuda, deri üzerindeki yara ve çatlaklardan, solunum yoluyla ya da ağız, burun ve gözden giriyor. Maymun çiçeği virüsü bir kişiden başka bir kimseye; lezyonlar, vücut sıvıları, solunum damlacıkları, kıyafet ve yatak örtüsü gibi kontamine materyallerle temas yoluyla bulaşabilir. Yetersiz pişmiş et ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörüdür. Anneden fetüse plasenta yoluyla da bulaşabilir.

maymun(1)

MAYMUN ÇİÇEĞİ HASTALIĞI NASIL ÖNLENİR?

Maymun çiçeği hastalığını önlemek için bağışıklık sistemini güçlendirilmeli. Biyoloteknoloji Ve Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan bağışıklık sistemini güçlendiren 2 farklı öneri şöyle:

1) ANTİOKSİDAN BAKIMINDAN ZENGİN: 7 KARIŞIM

Gerekli malzemeler:

  • 50 gram kekik
  • 50 gram karanfil
  • 50 gram zencefil
  • 50 gram tarçın
  • 50 gram papatya
  • 50 gram ıhlamur
  • 50 gram havlıcan

Hazırlanışı:

Tüm malzemeleri cam bir kavanozda karıştırın. 2 bardak su kaynatın. Bu kavanozdan bir tatlı kaşığı alıp kaynattığınız suya ekleyin. Ağzı kapalı olarak 7-8 dakika daha kaynatın. Günde 1-2 bardak tüketin. En az 20 kez içmeniz gerekiyor. Bu çay karışımı antioksidan açısından çok zengin olup bağışıklık sistemini güçlendirir.

2) BAĞIŞIKLIĞI GÜÇLENDİRİR: ADAÇAYI VE EBEGÜMECİ

Gerekli malzemeler:

  • İki tutam ada çayı
  • Yarım tutam ebegümeci

Hazırlanışı:

Toplamda 5-6 gram kadar adaçayı ve ebegümeci bitkisini karıştırın ve gargara yapın. Bunun için; iki tutam adaçayını yatım tutam ebegümeci bitkisi ile karıştırın. Bir bardak suyun içerisinde 6-7 dakika kaynatın. Ilıdıktan sonra süzün. Sabah-öğle-akşam olmak üzere günde 3 kez bu karışımla gargara yapın. Her gün taze hazırlayın. 

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜS’Ü TÜRKİYE’DE VAR MI?

Maymun çiçeği virüsünün Türkiye’de olup olmadığına dair açıklama Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yapıldı. Bakan Koca; “ Maymun çiçeği hastalığı konusunda kamuoyu müsterih olmalı. Hayvan kaynaklı olan bazen insanlara da bulaşan bu hastalık bir pandemiye yol açmaz. Semptomların genellikle 2, 3 hafta içinde kendiliğinden düzeldiği bilinmektedir. Afrika’da görülen hastalığa ülkemizde rastlanmamıştır.” İfadelerini kullandı.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Maymun Çiçeği virüsünün İlk vakası 7 Mayıs’ta İngiltere’de görülmesinin ardından ABD, Kanada, İspanya, Belçika, Fransa, Portekiz, İtalya, İsveç, Almanya, Avustralya ve İsrail’de görüldü.

İngiltere’de 11 yeni vaka daha tespit edildi. Vaka sayısı 20’ye çıktı. İspanya’da da 14 yeni vakayla toplam sayı 21’i buldu. Avrupa’da toplam vaka sayısı 100’ü aştı.