Güneşin zararlı UV ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanımı gerektiği herkes tarafından bilinen bir gerçek. Ancak belirli nitelikleri taşımayan güneş gözlükleri, göz sağlığını tehdit edebiliyor. Peki, güneş gözlüğü satın alırken nelere dikkat etmeli? Güneş gözlüğü nasıl seçilmeli? Detaylar haberimizde…
Güneş gözlüğü satın alırken, pek çok model olması kişinin seçimini zorlaştırabiliyor. Ancak güneş gözlüğü seçiminde belli başlı kriterlere dikkat etmek işinizi kolaylaştırabilir. Yüksek UV koruma özelliğine sahip olması, yüz tipine göre seçilmesi ve kalite standartlarına uygun olması gibi özellikler güneş gözlüğü seçiminde özen gösterilmesi gereken detaylar.
Gözlük satın alırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar var. Bu noktaları dikkate alarak hem ekonomik hem fonksiyonel hem de yüz şeklinize uygun güneş gözlüğünü seçebilirsiniz. İşte güneş gözlüğü seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalar:
1) %100 UV KORUYUCU OLSUN
Güneş gözlüğü satın alırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktör UV ışınlarını %100 engellediğini gösteren bir etiketi bulunması. UV koruyuculuğu ilk dikkat edilmesi gereken kural.
2) BÜYÜK TERCİH EDİN
Satın almak istediğiniz güneş gözlüğü, göz bölgesinde ne kadar alan kaplarsa, gözleri o kadar güneş hasarından korur. Göze yandan giren UV’yi azaltmaya yardımcı olan büyük ebatlı gözlük tercih edebilirsiniz.
3) YÜZ TİPİNİZE GÖRE SEÇİN
Güneş gözlüğü seçerken yüz tipinize uygun doğru seçimi yapın. İnsanların yüz şeklini en çok burun, yanak ve göz çukuru belirler. Satın alacağınız gözlük burun, yanak ve göz çukurunu kapatacağı için ilk dikkat etmeniz gereken yüzünüzün şekline göre gözlük seçmek olmalı. Oval ve yuvarlak yüz tipine sahip olanlar; damla çerçeveli gözlük ve yuvarlak çerçeveli gözlükleri sık tercih ederken, yüz tipi dar ve uzun olan kişilere, çerçevenin çok geniş olması önerilmez. Bununla birlikte güneş gözlüğü modeli ne olursa olsun, kasanın yüzünüzden geniş olmamasına dikkat edin.
4) KOYU CAMLAR SİZİ YANILTMASIN
Çok koyu camlı güneş gözlükleri her ne kadar havalı görünse de daha fazla UV ışını engellemez. Güneş gözlüğü satın alırken sadece camın renginde değil, ne kadar fazla UV engellediğine bakın.
5) CAM RENGİ ÖNEMLİ DEĞİL
Bazı güneş gözlükleri kehribar, yeşil yahut gri camlıdır. Farklı renkte olmaları daha fazla güneşi engellediği anlamına gelmez. Ancak spor yapanlar için faydalı olabilecek görüntü ve renk kontrastını arttırabilirler.
6) POLARİZE CAMLAR UV’Yİ ÖNLEMEZ
Polarize güneş gözlükleri; deniz, göl ve kaldırım gibi yüzeylere yansıdığında, göze yansıyan parlamaya keser. Özellikle araba kullanırken, botla gezerken yahut karda yürürken yardımcı olur. Ancak polarize özelliğinin olması daha fazla koruma sağlamaz. Gözlüğün UV korumalı olması daha önemli bir detay.
7) MALİYET BİR FAKTÖR OLMASIN
Güneş gözlüklerinin pahalı olması, gözlüğün kaliteli olduğu anlamını doğurmaz. Gözlüğün %100 UV engelleme özelliği göstermesi, fiyatından daha önemli. Makul fiyata sahip güneş gözlükleri de %100 UV güneş engelleme özelliğine sahip. Hatta %100 UV engellemeye sahip ucuz gözlükler, pahalı gözlüklerden daha kullanışlı olabilir.
8) KALİTE STANDARTLARINA UYGUN OLSUN
Satın alacağınız güneş gözlüğünün TSE, CE işareti gibi kalite standartlarına sahip olmasına dikkat edin.
Güneş gözlüğü satın alırken yüzünüze göre seçim yapın. Gözlüğün suratınıza büyük ya da küçük kalmamasına dikkat edin. Yüz hatlarınıza rahatça oturan bir gözlük olmalı. Gözlüğün burnunuza oturuş şekli, yanaklarınıza değmemesi, kaşlarınızın gözükmesi dikkat edilmesi gereken özelliklerden.
Güneş gözlüğü seçerken pek çok kişinin aklından geçen o soru ‘Güneş gözlüğü takınca kaşlar görünmeli mi?’ Bu soruya moda ve optik uzmanları ‘Hayır’ cevabını veriyor. Kaşlar, yüzün simetriğini ortaya çıkarmakla kalmaz. Hem yüze hem de gözlere farklı anlam katar. Kaşların yüz üzerindeki fonksiyonları göz önüne alındığında, takılan gözlüğün kaşları kapatmaması gerektiği anlaşılıyor. Ayrıca güneş gözlüğünün göz üzerinde küçük durarak kaşları tamamen ortaya çıkarmaması da dikkat edilecek bir başka nokta.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ilgaz Yalvaç, gözlük kullanımı hakkında doğru bilinen yanlışları şöyle sıralamakta: