Güneş, kum, tuzlu su ve havuz suyunun kloru saçları yıpratıyor. Yoğun bir şekilde klorlu ya da tuzlu suya maruz kalan saçların yıpranmaması için yazın saç bakımı önemi biraz daha artıyor. Peki, deniz ve havuz sonrası saç bakımı nasıl yapılır? Denizden çıktıktan sonra saça ne sürülür? Havuz sonrası ve öncesinde saç bakımı için neler yapılmalı? Denizden çıktıktan sonra saç yıkanmalı mı?
Deniz ve havuz keyfinin çıkarıldığı yaz günlerinde saçlara gösterilen bakım biz kadınlar için oldukça önemli. Havuzdaki klor, denizdeki aşırı tuz ve güneş ışınlarına uzun süre maruz kalmak saçlara ciddi zararlar veriyor. Bugünkü makalemizde deniz ve havuz sonrası yıpranan saçlar için bakım önerilerini sıralıyoruz. Keyifli okumalar…
Deniz ve havuz sonrası saç bakımı yapmak saçların yıpranmasını önemli ölçüde azaltır. Ancak saçların kuruması, saç kırıkları veya saçlı deride döküntü gibi problemlerle karşılaşmamak için havuz sonrası kadar havuzdan önce de saçlarınıza vakit ayırmanız gerekiyor. Havuz ve deniz öncesi saç bakımına dair yapılması gerekenler şunlar:
SAÇ BONESİ TAKIN
Yüzerken bone kullanmayı alışkanlık haline getirin. Saçlarınızı tamamen kapatacak bir bone kullanmak, saçlarınızı deniz tuzundan ve havuzun kimyasallarından korumak için yapabileceğiniz en mantıklı harekettir.
SAÇLARINIZI ISLATIN
Bone takmak istemiyorsanız denize ya da havuza girmeden saçlarınızı çeşme suyuyla ıslatmanız gerekir. Bu işlem saçları suya doyurur ve saçların kimyasalları, deniz tuzunu daha az emmesini sağlar.
SAÇLARINIZA DOĞAL YAĞ SÜRÜN
Havuza ve denize girmeden saçınıza mutlaka koruyucu yağ uygulayın. Bu işlem saç derinize koruyucu bir tabaka oluşturur ve kütiküllere klor işlemez. Dolayısıyla saçlarınız bir kat daha fazla korunmuş olur. Kokusunu sevdiğiniz portakal yağı, badem yağı, lavanta yağı gibi herhangi bir doğal yağ ile saç derinize masaj yaparak uygulayın. Saç uçlarınıza da uygulamayı unutmayın.
SAÇ KORUYUCU SPREY KULLANIN
Denize veya havuza girmeden önce saçı kimyasallardan ve tuzdan koruyacak bir tabaka oluşturmak için koruyucu bir krem sürebilirsiniz. Tercihen UV ışınlarına karşı koruma sağlayan, nemlendiren bir sprey tercih edebilirsiniz. Böylece saçlarınız güneş, deniz ve havuzun zararından etkilenmeyecektir.
Klorlu su ve deniz suyunun saçta kuruma, kopma ve matlaşma gibi sorunlar oluşturmaması için birkaç önerimiz var. Deniz ve havuz sonrası saçlarınızın yıpranmasını en aza indirmek için yapmanız gerekenler:
1) SUDAN ÇIKTIKTAN HEMEN SONRA DUŞ ALIN
Deniz suyunun içerdiği mineraller kepek ve egzama problemlerine iyi gelse de tuz saçları yıpratır. Bu nedenle denizden veya havuzdan çıkar çıkmaz duş alın. Şampuan ile saçlarınızı biriken klor ve tuzdan arındırın. (Klorür çözücü özel şampuanları havuzdan çıktıktan sonra tercih edebilirsiniz.)
2) GÜNEŞTEN UZAK KALIN
Denize girdikten sonra, öğle saatlerinde kesinlikle güneşe doğrudan maruz kalmayın. Güneş saçın protein yapısını bozar. Eğer güneşe maruz kalırsanız güneşten korumak için geliştirilmiş spreyler kullanabilirsiniz.
3) SAÇLARINIZIN İHTİYACINA GÖRE MASKELER YAPIN
Kimyasalların ve tuzun etkisiyle saçlar matlaşır ve canlılığını yitirir. Saç derisi kurur, uç kırıkları artar. Sarı saç rengi havuzun kimyasalından etkilenerek yeşile dönebilir. Sudan çıkınca saç derisinin yağ ve nem dengesini tekrar normal hale getirecek onarıcı bir bakım yapmak gerekir. Saçların kaybettiği mineralleri ve proteini tekrar kazandıracak saç maskeleriyle zararlı kimyasalları saçlarınızdan uzaklaştırabilirsiniz.
Zeytinyağı veya doğal içerikli hindistan cevizi yağını diplerden uçlara sürüp birkaç saat bekletirseniz saçlarınız güçlenecek ve parlaklığı artacaktır.
4) SAÇLARI PARLATMAK İÇİN MASKE
1 adet portakalın suyunu, 1 çorba kaşığı balı ve birkaç damla sandal ağacı yağını karıştırın. Saçlarınız şampuanladıktan sonra sonra durulamada kullanın.
5) YIPRANMIŞ SAÇLAR İÇİN MASKE
Püre haline getirdiğiniz bir adet muzu, birkaç damla badem yağı ile karıştırarak saçlarınıza masaj yaparak uygulayın. 15- 20 dakika beklettikten sonra maden suyu ile durulayın. Ardından saçlarınızı şampuanlayın ve durulayın. Şampuandan sonra saç kremi sürerseniz daha güzel bir sonuç alabilirsiniz.
6) KURU SAÇLAR İÇİN MASKE
Bir çorba kaşığı balı yarım fincan tam yağlı süt ile karıştırın ve saç derisine masaj yaparak uygulayın. 15- 20 dakika beklettikten sonra saçları şampuanla yıkayın.
Bu maskeler denize sık girilen dönemlerde haftada iki kez uygulanabilir.
7) DAHA FAZLA SU TÜKETİN
Son olarak dıştan yaptığınız bakımlar kadar su tüketimi de saçlarınız için oldukça önemli. Yaz mevsiminde terleme yoluyla çok fazla sıvı kaybederiz. Bu da ciltte ve saçlarda kuruluğa neden olur. Su vücudu, saçı ve saç derisini daima nemlendirir. Günde 2-3 litre su tüketin. Bunun yanında saç uzamasını artıran proteinler, karbonhidratlar, sağlıklı yağ asitleri ve A, E, C, B vitaminlerini beslenmenizde daha çok yer verin. Aşırı yağlı ve işlenmiş yiyeceklerden ise mutlaka uzak durmanızı öneririz. Tercih edeceğiniz sağlıklı gıdalar vücudunuza içten bakım yapar, saçlarınızın sağlığını korumaya yardımcı olur ve saçtaki kırılmaları önler.