Burun kanaması özellikle 2-10 yaş arası çocuklarda sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuklarda burun kanaması alerji ve sinüzitten hemofili gibi kan hastalıklarına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir. Burun kanaması gündüz vakti görülebileceği gece uyurken de çocuğun burnu kanayabilir. Çocuğunuzun burnu kanıyorsa öncelikle sakin kalmalı, panik yapmamalı ve aşağıda bildireceğimiz ilk yardım adımlarını uygulamalısınız.
Çocuklarda burun kanaması ebeveynleri endişeye sevk eder ve üzer. Ancak çoğu zaman bu kanama çok da önemli olmayan durumlardan dolayı meydana gelir ve doğru ilk yardım uygulaması ile burun kanaması kısa sürede durdurulabilir.Çocuk Doktoru Vesim Bekraki çocuklarda burun kanamasının nedenleri ve tedavisi hakkında şu bilgileri verdi:
Burun karıştırma alışkanlığı: Burun karıştırma, çocuklarda burun kanamasının en yaygın nedenlerinden biridir. Burnun iç tabakası yüksek miktarda kılcal damar içerir. Çocuklar burnuyla oynarken, kılcal damarların yoğunlukta olduğu bölgenin zarar görmesine sebep olabilir. Bunun sonucunda tekrar eden burun kanamaları görülebilir.
Burun kemiği eğriliği de çocuklarda burun kanaması yapabilir. İki burun boşluğunun arasında ince bir duvar yer alır. Bu yapı, burnun merkezinde bulunur. Burun deliklerinin birbirinden eşit olarak ayrılmasını sağlar. Fakat bazı insanlarda bu bölme, sağa veya sola eğimli olabilir. Duvarın eğik olması burun deliklerinden birinin daralmasına yol açar. Bu ise burnun bir deliğinden daha az hava akışı olacağı anlamına gelir. Hava akışının azalması nefes almakta güçlük çekme, burun kanaması ve benzeri şikâyetleri beraberinde getirir.
Kulak Burun Boğaz doktoruna gidilmelidir.
Çocuklarda geçmeyen burun kanaması sorununun KBB uzmanı tarafından endoskopik olarak değerlendirilmesi gerekir. Doktor çocuktan kanama pıhtılaşma zamanı, trombosit sayısı, protrombin zamanı ve karaciğer fonksiyon testleri gibi testler isteyecektir, bunlar normal, çocuğun tansiyonu normal ise burun kanaması endişelenecek bir sorundan kaynaklanmayabilir.
Yapılan testler normal ancak kanama devam ediyorsa bir Hematoloji polikliniğinde ileri testlerin yapılması gerekir. PT, aPTT, TT, Faktör VIII, IX, von Willebrand faktörü, trombosit fonksiyon testlerini yapmak gerekebilir. Ailede kanama öyküsü de varsa bir Hematoloji bölümüne başvurun. Kanama nedeni bulunamazsa KBB muayenesi ile buruna bakıp damar anomalisi araştırılabilir.
Burun kanaması olan kişi dik pozisyonda oturur. Başını hafif öne doğru eğer. Burnunun ön kısmını tek elinin baş ve şehadet parmağı arasına alır. Ardından yavaşça sıkıştırarak baskı uygular.
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Vesim Bekraki’nin görüşlerinden yararlanılarak hazırlanmıştır